Bilete mai scumpe şi valabile o oră în transportul public din Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Albaiulienii vor plăti 1,8 lei pentru a circula o oră prin oraş.
Albaiulienii vor plăti 1,8 lei pentru a circula o oră prin oraş.

Albaiulienii care vor să se deplaseze cu autobuzele STP, trebuie să plătească 1,8 lei pe bilet, în loc de 1,5 lei. Acesta va fi valabil o oră, în loc de o călătorie. Noile tarife intră în vigoare din data de 5 aprilie. Până la sfârşitul anului se vrea introducerea sistemului de ticketing şi a cardurilor de călătorie.

Consilierii locali din Alba Iulia au decis ieri majorarea tarifelor la transportul în comun. Preţul unui bilet va creşte cu 30 de bani, dar în loc de o călătorie, va fi valabil timp de o oră.

Conducerea Societăţii de Transport Public Alba Iulia a motivat creşterea tarifelor prin scumpirea carburanţilor, majorarea poliţelor de asigurare şi evoluţia inflaţiei, precum şi prin modernizările şi investiţiile realizate în ultimii ani.

Biletul, mai scump de la şofer

Din data de 5 aprilie, albaiulienii care îşi vor cumpăra biletul de la şoferul din mijlocul de transport, şi nu de la automat, vor scoate din buzunar 2,7 lei. Măsura tarifului diferenţiat a fost luată pentru reducerea timpului de deplasare a microbuzelor şi autobuzelor.

„Biletul cumpărat de la şofer va fi mai scump pentru a-i determina pe cetăţeni să-l achiziţioneze din automatele care au fost montate special. De asemenea, se doreşte şi scurtarea timpului de deplasare între staţii. Din data de 5 aprilie 2010, se va putea folosi un drept prin mai multe călătorii. Albaiulienii vor putea să circule în acest interval, chiar de două, trei ori“, a spus Stelian Nicola, directorul Societăţii de Transport Public Alba Iulia.

O altă noutate, este faptul că nu vor mai exista tarife diferenţiate în funcţie de zona de deplasare. În schimb, preţul abonamentelor va creşte simţitor. Astfel, pentru un abonament lunar, tariful se va modifica de la 45 lei la 60 de lei, un abonament de 15 zile, de la 22,5 lei la 32 de lei, iar pentru o săptămână, de la 15 lei, la 18 lei. Acestea vor fi valabile pe toate liniile şi vor avea un număr nelimitat de călătorii.

Sistem de ticketing

Până la sfârşitul anului, conducerea societăţii de transport public local are în plan introducerea sistemul de ticketing. Tradiţionalele bilete vor fi înlocuite cu cartele electronice. „Cartelele vor conţine pe o faţă datele personale ale călătorului şi fotografia sa, iar pe cealaltă parte, imagini semnificative pentru oraşul nostru. Cu ajutorul sistemului de de ticketing vom putea optimiza transportul local“, a spus Stelian Nicola, directorul STP Alba. Valoarea totală a investiţiei se va ridica la suma de 300.000 de euro.

În Alba Iulia sistemul de transport public s-a îmbunătăţit în ultimii ani, iar la acest moment societatea dispune de 70 de autobuze moderne dotate cu GPS şi afişaj electronic de anunţare a următoarei staţii.

„Creşterea preţului nu e un lucru bun, însă va fi în avantajul celor care circulă mult cu autobuzul şi îşi rezolvă rapid treburile, dacă un bilet este valabil o oră. Poţi să te duci să îţi faci piaţa într-o oră, şi ai scăpat mai ieftin, cu un bilet în loc de două“, a spus Maria Şandru, de 43 de ani, casnică din Alba Iulia. 

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite