Bijutierul din Alba care a cumpărat monedele de aur găsite într-un tomberon: „Erau veritabile“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Monedele din aur au fost descoperite de poliţişti, după ce tinerii care le deţineau le-au vândut la o bijuterie din Alba Iulia. O femeie din comuna Jidvei a susţinuit în faţa poliţiştilor că le-a găsit într-un tomberon din Franţa  în urmă cu trei luni.

Gheorghe Moldovan de 24 de ani din Cugir şi Lenuţa Chirilă, de aceeaşi vârstă,  din Jidvei au fost ridicaţi  marţi, de poliţiştii de la investigaţii criminale din Alba Iulia pe bulevardul Revoluţiei 1989 din oraş. Poliţiştii aveau să găsească asupra lor 3.000 de euro şi încă 13.650 lei.

Monede din aur găsite în tomberon

În urma verificărilor s-a stabilit că sumele de bani proveneau din vânzarea de către ce doi a cinci monede de 50 Pesos mexicani, din aur, ediţia 1821. Fiecare monedă cântăreşte 41,62 grame. Femeia de 24 de ani, din Jidvei a susţinut în faţa poliţiştilor că le-ar fi găsit într-un tomberon în localitatea franceză Aubernvilier, în urmă cu trei luni.

Poliţiştii au stabilit că monedele de aur au fost vândute marţi, unui bijutier din Alba Iulia.

„Iniţial, bărbatul a venit la noi la bijuterie marţi, în jurul orei 14.00. Mi-a spus că are câteva monede din aur,pe care vrea să le vândă. Ca bijutier am fost curios să văd despre ce este vorba şi am constat că sunt din aur veritabil, de 21,6 karate. I-am întrebat de unde le au şi mi-au zis că le-au găsit într-un Tomberon din Franţa. Bărbatul a revenit la bijuterie în jurul orei 17.00, când a şi avut loc tranzacţia“, a spus „“, Mihai Erkek, ptronul bijuteriei Sara Gold din Alba Iulia.

Bijutierul susţine că a fost pentru prima dată când cineva i-a bătut la uşă cu o asemenea ofertă. „Le-am cumpărat pentru că erau din aur veritabil, arătau extraordinar, iar ca bijutier mă interesa aurul în sine. Intenţia mea era să le păstrez pentru mine, ori să le dau mai departe unui colecţionar împătimit. Deocamdată aştept ca poliţiştii să clarifice lucrurile şi să-mi recuperez banii pe care i-am dat “, a completat bijutierul.

Deocamdată, tinerii nu se pot bucura de bani. Asupra lor s-a găsit şi o monedă de aur de de 20 Dollari ediţia 1922, aflată acum în custodia poliţiştilor.

„Atât monedele din aur, cât şi banii au fost ridicate de poliţiştii de la Investigaţii criminale. Monedele urmează să fie expertizate, pentru stabilierea cu exactitate a provenienţei monedelor de aur 50 Pesos“, a explicat inspectorul Luminiţa Prodan, purtătorul de cuvânt al IPJ Alba.

Suspiciune de furt

Monedele din aur vor fi trimise specialiştilor de la Bucureşti pentru expertizare. Poliţiştii din Alba nu exclud ca monedele să fie furate din Occident şi chiar să fie date în urmărire internaţională de vreun colecţionar. Din primele cercetări  rezultă că cele cinci monede de aur nu sunt considerate piese de patrimoniu. Nu poate fi  însă, neglijată valoarea lor intrinsecă şi pe piaţa de profil.  Atât bărbatul din Cugir, cât şi femeia din Jidvei sunt de etnie romă. Niciunul nu figurează cu cazier în evidenţele poliţiştilor.

Poliţiştii susţin că, deocamdată, în acest caz nu se poate vorbi de nicio infracţiune. Asupra celor doi tineri planează suspiciunea de furt şi infracţiunea de însuşire fără drept a bunului găsit. Anchetatorii vor să afle, dacă peste femeia din Jidvei a dat norocul şi a găsit  monedele din aur într-un tomberon din Franţa sau provin din altă parte.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite