Bijuteriile de aur, căutate în Alba Iulia şi în perioada de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Albaiulienii preferă să investească în bijuterii de aur deoarece consideră că acestea sunt o valoare care nu se pierde de-a lungul anilor. Gramul de aur se vinde la Alba Iulia cu preţuri cuprinse între 80 şi 90 de lei. Bijutierii spun că vânzările au scăzut puţin în lunile de toamnă, dar la sfârşit de an, cerceii, inelele şi lanţurile, au avut din nou căutare.

Aurul este considerat una dintre cele mai sigure investiţii. Metalul este bine cotat pe piaţa bursieră şi în perioada de criză. De aceea, o parte dintre albaiulienii care au dorit să economisească în 2009 au preferat să cumpere bijuterii. Proprietarii magazinelor în care se vând podoabe de aur spun că pentru ei criza a început să se simtă după luna august, dar o parte dintre pierderi le-au recuperate la sfârşit de an.

Investiţie uşor de recuperat

„În toamnă lucrurile au mai stagnat. Am avut însă în timpul anului şi cumpărători care nu vroiau bijuteriile pentru ceva special, vroiau doar să bage banii în ceva valoros, cum este aurul“, a spus Ioana Vasile, vânzătoare la un magazin de bijuterii.

Albaiulienii care au făcut acest tip de investiţie consideră că aurul poate fi revalorificat oricând fără pierderi mari. „Aurul poţi să-l amanetezi sau chiar să-l vinzi foarte uşor. Dacă modelul nu mai este la modă şi nu se mai poartă poţi să-l transformi şi să faci o altă bijuterie la fel de frumoasă. Practic singura pierdere este manopera. Dar nu este o pierdere semnificativă“, a spus Andreea Mihalaşcu, funcţionar public, de 43 de ani din Alba Iulia.

Vânzările la bijuterii au crescut la sfârşitul anului

Bijutierii din Alba Iulia spun că doar în lunile de toamnă au simţit o scădere mai semnificativă a vânzărilor. „Lucrurile s-au mişcat bine până în august. Nu am simţit decât jumătate de criză, ca să zic aşa. În toamă lucrurile s-au mai înrăutăţit“, a spus Ali Cama, proprietarul unui magazin de bijuterii din Alba Iulia. Vânzările mai ales în ce priveşte verighetele de aur sunt strâns legate de calendarul religios. „După septembrie sunt puţine nunţi şi din această cauză e o perioadă mai moale. Odată cu sărbătorile de iarnă, vânzările au crescut din nou“, a spus Marinela Gheorghiţă, vânzătoare.
La bijuteriile din Alba Iulia gramul de aur se vinde cu preţuri între 80 şi 90 de lei.

Bijuteriile pot ajunge până la 300 -500 de lei, în funcţie de greutate şi de modelul ales. „Cele mai simple modele de verighete costă până în 500 de lei, în funcţie de greutate. Bijuteriile mai sofisticate pot fi însă şi mai scumpe dacă au pietre preţioase sau sunt foarte mari aşa cum se poartă în ultima perioadă. Albaiulienii nu prea cumpără aur alb. Dar bijuteriile combinate au şi ele trecere şi sunt şi mai scumpe“, a spus Ioana Vasile.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite