Alba Iulia: Sediu nou pentru Biblioteca „Şcoala Ardeleană“ din Blaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Sediu nou pentru Biblioteca „Şcoala Ardeleană“ din Blaj
Alba Iulia: Sediu nou pentru Biblioteca „Şcoala Ardeleană“ din Blaj

Astăzi, de la ora 12.00, la Blaj, va fi inaugurat noul sediu al Bibliotecii Municipale „Şcoala Ardeleană“. Instituţia îşi va desfăşura, de acum înainte, activitatea în clădire numită „Casina Română“, care a găzduit şi Clubul Intelectualilor Blăjeni, care funcţiona la începutul secolului XX.

Mutarea Bibliotecii „Şcoala Ardeleană“ este considerată de administraţia locală a municipiului Blaj primul mare proiect de infrastructură cultural finalizat în oraşul de pe Târnave. Această mutarea a fost necesară din mai multe motive. Încă din 1990 imobilul în care biblioteca îşi desfăşura activitatea, fostul Seminar al lui Petru Pavel Aron, a fost trecut pe lista clădirilor care urmau să fie restituite în natură Bisericii Române Unite cu Roma.

Mutarea a fost determinată şi de necesitatea unui spaţiu mai mare. În anul 1968, la momentul în care biblioteca municipală a fost organizată în clădirea Bisericii Greco-Catolice, exista un fond de carte de 20000 de volume, iar la acest moment există de patru ori mai multe cărţi, 80.000 de volume care nu mai puteau fi depozitate în spaţiul existent.

Mai multe săli pentru lectură

Clădirea în care va funcţiona instituţia de cultură, este chiar primul imobil în care s-au pus bazele primei biblioteci publice din Blaj, în anii 50. Arhitectura este una deosebită şi a mai găzduit şi alte instituţii cultural. Multă vreme a fost sediul Clubului Intelectualilor Blăjeni, dintre care s-au ales doi delegaţi care au participat la Marea Adunare Naţională de la 1918 din Alba Iulia. Imobilul este spaţios iar biblioteca va dispune de două săli de lectură, două săli de deservire, o sală de periodice, o sală de preluare a cărţii şi două săli care vor găzdui fondul special de carte al bibliotecii.

Amenajarea acestor spaţii a demarat la începutul acestui an, iar suma cheltuită a fost de 700.000 de lei din bugetul local. „Alături de Consiliul Local Blaj am demonstrate că se poate sprijini viaţa cultural doar prin investiţii serioase în infrastructura cultural“, a spus primarul Gheorghe Rotar. Edilul a mai spus că doreşte să facă şi alţi paşi pentru susţinerea culturii blăjene şi că doreşte şi inaugurarea unui nou muzeu.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite