Bătălia în justiţie pentru proiectul Roşia Montană. Sentinţe contradictorii în procese cu acelaşi obiect la Alba Iulia şi Cluj-Napoca

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deciziile contradictorii au fost pronunţate de Tribunalul Alba şi Tribunalul Cluj. Procesele au ca obiect anularea, respectiv suspendarea, hotărârii din ianuarie 2009 privind aprobarea Planului Urbanistic General şi a Planului Urbanistic Zonal. Documentele se referă la proiectul minier Roșia Montană.

Instanţele de judecată din Alba Iulia şi Cluj-Napoca au pronunţat săptămâna trecută sentinţe contradictorii privind  proiectul minier de la Roşia Montană.

Procesele au fost iniţiate în ambele cazuri de asociaţii non-guvernamentale care se opun investiţiei din Munţii Apuseni şi se referă la aceeaşi hotărâre a Consiliului local Roşia Montană, nr. 1 din ianuarie 2009. Singura diferenţă este dată de faptul că la Alba Iulia s-a solicitat anularea hotărârii, iar la Cluj-Napoca suspendarea acesteia.

Vor suspendarea evaluării proiectului

În procesul derulat la Tribunalul Alba, Fundația Culturală Roșia Montană (FCRM) a obținut anularea hotărârii prin care au fost aprobate Planul Urbanistic General (PUG) al comunei Roșia Montană şi a Planului Urbanistic Zonal (PUZ) – zona de dezvoltare industrială Roșia Montană.

„Cele două planuri de urbanism aprobate de Consiliului local declarau zona Roșia Montană zonă monoindustrială cu specific minier, făcând astfel imposibilă iniţierea oricărei alte activităţi care ar fi putut sprijini dezvoltarea economică a zonei, inclusiv a activităților de turism“, a declarat Eugen Cornea, vicepreşedinte FCRM. Hotărârea contestată a fost votată de Consiliul local în ianuarie 2009 şi a fost de fapt o reconfirmare a două hotărâri din 2002, privind planurile urbanistice menţionate, anulate de Curtea de Apel Alba Iulia în 2008.

image

„Consecinţa firească a acestei hotărâri a Tribunalului Alba este suspendarea imediată a procesului de evaluare a studiului privind impactul asupra mediului pentru proiectul minier propus a fi dezvoltat în Roșia Montană, evaluare ce este în curs la nivelul Ministerului Mediului și Pădurilor“, a completat reprezentantul FCRM.

Recurs la Curtea de Apel

Reprezentanţii companiei Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) susţin că a fost declarat recurs. „RMGC şi Consiliul local al Roşia Montană au atacat cu recurs sentinţa Tribunalului Alba. Conform legii, de la data declarării recursului până la soluționarea definitivă și irevocabilă a acestuia, sentința este suspendată“, a afirmat Cătălin Hosu, purtătorul de cuvânt al RMGC. Recursul va fi judecat de Curtea de Apel Alba Iulia.

Tribunalul Cluj a avut o altă poziţie asupra aceleiaşi hotărâri. A respins, vineri, cererea înaintată de Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu și Asociația Alburnus Maior de suspendare a actului emis de administraţia locală. Reprezentanţii asociaţiilor au precizat că vor continua procesul la Curtea de Apel Cluj-Napoca unde se va judeca recursul formulat în acest dosar.

„RMGC a câştigat nouă procese importante în ultimele cincisprezece luni. Recent, Tribunalul Bucureşti a respins o cerere de suspendare a certificatului de urbanism emis cu privire la proiectul Roşia Montană, formulată de Greenpeace şi Centrul de Resurse Juridice“, a afirmat Cătălin Hosu.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite