Balmoşul de la Ponor, vedeta Târgului „Gustos“ de Alba

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Târgul cu produse tradiţionale „Gustos de Alba“, amenajat în pavilionul expoziţional de pe Platoul Romanilor a strâns ieri şi azi în jur de 50 de expozanţi şi sute de vizitatori. Cumpărătorii au apreciat preparatele din carne şi branza de oaie. Legume, verdeţuri, pâine, plăcinte, miere, dulceaţă, halva şi vin sunt doar câteva din produsele de la târg. 

Oferta primei ediţii a târgului a fost variată. De la vin la brânză, de la plăcinte la balmoş, albaiulienii au avut de unde alege. „Am luat din toate câte puţin, pâine, sărăţele, mezeluri şi nişte brânză.

image

Preţurile mi se par bune, sunt accesibile. E foarte bine că se promovează din ce în ce mai mult produsele noastre tradiţionale. Acestea sunt de calitatea, iar gustul şi aspectul nici nu se compară cu al celor care stau zile întregi în rafturile magazinelor“, a spus Aurelia Miron, de 44 de ani.

Balmoş cu suc de soc

Balmoşul s-a numărat printre produsele preferate de cei prezenţi la târg. De obicei, servit cu brânză, expozanţii de la Ponor au venit cu o reţetă veche de zeci de ani. Florica Ciorbea a servit balmoşul cu suc de soc.

image

„Este un produs tradiţional specific zonei de munte de la Ponor. Mai exact este mâncarea muntarilor, a celor care ies vara cu vitele la stână“, a spus localnica de 40 de ani. Aceasta a precizat că balmoşul se face din smântână, fâină de mâlai şi sare şi se fierbe la o temperatură potrivită, până iese untul. „Se serveşte cu suc de soc. E un suc preparat în casă din flori de soc, lămâie şi zahăr, fără să fie fiert. Bunicii noştri găteau balmoşul chiar în ceaunul în care e preparat şi acum“, a mai spus Florica Ciorbea. A moştenit ceaunul de aramă de la bunica sa şi de cel puţin 50 de ani este folosit pentru prepararea balmoşului.

„Nu am mai mâncat niciodată această combinaţie. E foarte bun şi săţios“, a spus Ioana Creţu, de 22 de ani. O porţie de balmoş cu soc este 3 lei.

Coadă la plăcinte

Clienţii au făcut coadă la plăcitele cu brânză şi varză. „Tradiţionalele noastre plăcintele pe lespede, sunt preparate după o reţetă proprie. Sunt făcute pe plită, în faţa clientului, din ingrediente proaspete“, a spus Ionel Blăjuţ, de 40 de ani.

image

Elena Dobra de la Gârda de Sus a venit la târg cu dulceaţa preparată la ea acasă. „Avem dulceaţă de afine, mure, zmeură,  sirop de muguri de brad. Este făcută acasă, fără conservanţi, doar zahăr şi fructul. Nu ne aşteptam să treacă atât de bine produsele“, a spus femeia de 42 de ani. În funcţie de cantitate, preţul unui borcan de dulceaţă este de 5-10 lei.

De la târg nu a lipsit nici vinul. Expozanţii din Asociaţia „Ţara vinului“ au oferit clienţilor diferite sortimente de vin alb spre degustare. În funcţie de sortiment, butelia de vin s-a vândut cu preţuri cuprinse între 7 lei şi 30 de lei.

image

Târgul este organizat de Consiliul Judeţean Alba şi Asociaţia „Ţara vinului“.

Preţuri:
Ridichi 1,5 lei legătura, ceapă verde 1,5 lei legătura, tarhon 2 lei legătura, pătrunjel 1 leu legătura, plăcinte 2 lei bucata, virşli 16 lei kg., jambon 15 lei kg., ciolan afumsat 9,2 kg., pastramă cu os 23 kg., şuncă presată 16 kg, miere 15-18 lei borcanul.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite