Alba Iulia: Balmoş şi sloi de oaie la târgul de „lăsatul secului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Albaiulienii au vizitat în această dimineaţă pavilionul din apropierea Casei de Cultură a sindicatelor care a găzduit prima ediţie a târgului agro-alimentar „La lăsatul Secului“.

Oferta a fost variată, producătorii au expus pâine pe vatră, turtă dulce, miere, brânză şi preparate din carne.

Turta dulce şi mezelurile, la mare căutare

Majoritatea cumpărătorilor au apreciat produsele tradiţionale. Cele mai cumpărate au fost mezelurile, brânzeturile şi produsele de panificaţie, iar „vedeta“ târgului a fost standul de turtă dulce.

„Am venit să văd ce produse sunt, dacă sunt tradiţionale şi de calitate. O să-mi cumpăr ceva brânză. Se apropie postul şi la noi în familie se fac plăcinte. Cred că o să iau şi ceva dulce, de la standul de turtă“, a spus Eugen Dreghiciu, şomer, în vârstă de 52 de ani.

Producătorii autorizaţi au expus cele mai bune produse. „Nu se putea să lipsească de la acest târg «Puiul Târgului», şiragul de turtă dulce. Sunt preparate de post. Preţurile sunt pe măsura muncii noastre, rămân la aprecierea clientului. Multe dintre produsele noastre sunt făcute manual. Nu pot să fie preţ la fel cu un produs de panificaţie. E multă muncă şi migală“, a spus Lucian Opincaru, producător de turtă dulce din Sebeş.

Turta dulce costă între 2,5 lei şi 6 lei, 3 lei halvita, iar căsuţele de turtă, 30 de lei. „Ne-am organizat destul de bine pentru prima ediţie. Vrem să realizăm o mică piaţă numai cu produse tradiţionale, direct de la cei care le produc“, a precizat, la rândul său, Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia.

Mâncăruri tradiţionale

Mezelurile afumate au fost şi ele pe gustul cumpărătorilor. „Au un aspect deosebit, iar din ce am gustat, toate sunt foarte bune. Încă nu m-am hotărât ce voi cumpăra, dar cu siguranţă mă voi opri la standul cu mezeluri“, a spus Jenel Buciuman, de 46 de ani, şofer. La standul de mezeluri al lui  Cornel Surdea, oamenii au stat la rând. Cârnaţul afumat s-a vândut cu 19 lei, pastrama cu 45 lei iar pieptul rulat cu 48 lei.

„I-am întâmpinat pe cumpărători cu balmoş, telemea şi sloi de oaie. Sloiul de oaie este pregătit după o reţetă tradiţională, carnea cu oase cu tot este fiartă bine. Apoi carnea, cu tot cu seu, este pusă într-un ceaun mai mic, şi după ce se răcelte, se răstoarnă, primind o formă rotundă. Are un gust deosebit“, a spus Elena Stănuş, de 40 de ani, din Pianu de Sus.  

La polul opus, produsele naturiste, precum mierea, au atras, de asemenea, vizitatorii.  Un borcan cu miere polifloră sau de tei este 8 lei, iar de salcâm, 10 lei.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite