Alba Iulia: Portret. Mihai Babiţchi, din beciurile securităţii, în lumea afacerilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Portret. Mihai Babiţchi, din beciurile securităţii, în lumea afacerilor
Alba Iulia: Portret. Mihai Babiţchi, din beciurile securităţii, în lumea afacerilor

Mihai Babiţchi se consideră un om de afaceri de succes şi chiar este. Absolvent al facultăţilor de ştiinţe economice şi jurnalism, şi-a clădit în timp o carieră de invidiat.

În 1990, după cum se destăinuie, şi-a realizat visul de o viaţă – să aibă ziarul dânsului. E vorba de săptămânalul "Unitatea" pe care l-a condus timp de mai bine de 7 ani. Mai apoi, a înfiinţat reţeaua de difuzare a presei „Unitatea”, afacere care s-a dovedit profitabilă.

„Am un cult al corectitudinii. Nu am avut niciodată probleme cu finanţele, nici restanţe la stat. Îmi plăteam întotdeauna la timp taxele şi impozitele. Persoana căreia i-am vândut această reţea mi-a mărturisit că este cea mai bine organizată din ţară. De altfel, când s-a înfiinţat asociaţia reţelelor de difuzare a presei, au fost numiţi doi copreşedinţi – eu şi un coleg din Ploieşti”, rememorează Mihai Babiţchi.

Actualmente este broker, director al unei sucursale din Alba Iulia
„Când am preluat sucursala Alba era lanternă roşie în clasamentul firmei. Acum am adus-o pe locul patru. Este cea mai importantă activitate a mea, pentru că induc în rândul cetăţenilor oportunităţile pieţei de capital de bursă. Este o ştiinţă extrem de vastă, dar depinde de competenţă”, a mai spus Mihai Babiţchi.

Patru luni în beciul securităţii


Că nu i-a fost uşor să ajungă unde este ne spune dânsul: „În 1984 am fost arestat de securitate, am şi acum statut de fost deţinut politic. Am stat patru luni în beciul securităţii. Am fost considerat cap al unui cuib de intelectuali periculoşi, am fost acuzat că aş fi organizat acţiuni anticomuniste şi antinaţionale. De fapt, ce făcusem? Am scris, cu diverse pseudonime, nenumărate scrisori, memorii, la Ceauşescu, Ministerul Apărării Naţionale, Europa Liberă, la televiziune, peste tot. Într-o scrisoare expediată pe adresa revistei Flacăra, l-am acuzat pe Adrian Păunescu că destabilizează tineretul, că-i oferă pâine şi circ. În patru luni, cât am stat în beciul securităţii, am ajuns la 38 de kilograme”, îşi aminteşte Mihai Babiţchi.

Cu toate acestea nu a renunţat la visul său de a trăi liber. „Pe-atunci aveam un salariu bun, un apartament decent, iar gardianul mă întreba mirat ce-mi mai trebuie, ce-mi lipseşte. Aş fi vrut să-i spun că nu pot trăi în genunchi sub laţul totalitarismului, că nu pot accepta să-mi fie călcată în picioare demnitatea, dar n-am putut. În tot acest timp fiul meu a rămas la mila vecinilor, dar nu au reuşit să mă învingă”, a precizat Mihai Babiţchi.

În 1989 a fost liderul Revoluţiei din Alba Iulia. A condus toate acţiunile revoluţionarilor şi a susţinut organizarea primelor structuri administrative libere din reşedinţa judeţului Alba.

Ce alte pasiuni v-au aprins de-a lungul vremii?
M.B.
: "În afară de citit şi scris, sportul. Am practicat în tinereţe volei, fotbal, tenis de masă, tenis de camp, şah, schi, baschet. Eram ca un spiriduş. Îmi plăcea foarte mult sportul. Am jucat volei în echipa liceului şi am câştigat campionatul pe Cluj, apoi în echipa de fotbal a liceului şi am cîştigat campionatul la nivelul instituţiei de învăţământ”.

Fiul d-voastră cu ce se ocupă?
M.B.:
“Ingo e medic stomatolog, dar a plecat de vreme îndelungată în Canada. Când a plecat mi-a spus că o face pentru că nu mai suportă necivilizaţia. Mă frământă cumplit că fiul meu e plecat din ţară, mă doare. E o eroare fundamentală că tinerii valoroşi pleacă, în loc să rămână în ţară”.

Ce-i place: „Cea mai importantă calitate pe care o apreciez la om este loialitatea, pentru că loialitatea înseamnă dovadă de caracter. Este chintesenţa corectitudinii, credinţei, moralei. Poate omul să aibă oricâte calităţi, dacă e lipsit de loialitate, înseamnă că e lipsit şi de caracter”.

Ce nu-i place: „Nu-mi plac lipsa de civilizaţie, tendinţa omului de a uita lucrurile bune, de a recepta doar răul, lucrurile negative. Să ştiţi că există studii potrivit cărora un om, căruia i-ai făcut bine de nouă ori şi o dată rău, ţine minte doar lucrul rău făcut. Pe scurt, nu-mi place la om, în general, şi la român, în special, lipsa de recunoştinţă. Vreau să vă spun că dacă Iisus s-ar întoarce pe pământ şi ar veni în România jumătate din români l-ar vinde. Asta e părerea mea”.
 
Profil
Născut: 5 noiembrie 1942, Cernăuţi
Educaţie: facultăţile de ştiinţe economice (Universitatea „Babeş Bolyai” Cluj Napoca) şi jurnalism (Bucureşti)
Ocupaţie: director al Sucursalei Alba a SSIF Broker SA
Starea civilă: căsătorit, un băiat

Alba Iulia

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite