Avionul dispărut între Şibot şi Deva a fost găsit prăbuşit la Baru Mare. Pilotul a murit în accident (UPDATE)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cadavrul pilotului a fost recuperat cu greu. Foto: Daniel Guţă
Cadavrul pilotului a fost recuperat cu greu. Foto: Daniel Guţă

Un avion de mici dimensiuni a dipărut azi-noapte în timp ce efectua un zbor între Deva şi Alba Iulia. Sesizarea telefonică la poliţie a fost făcută de omul de afaceri Mircea Chira, proprietarul avionului.

UPDATE 16.30: „Echipele ajunse la faţa locului au găsit aparatul de zbor, la liziera pădurii  din apropierea unui pârâu, iar pilotul nu mai prezintă semne vitale. Jandarmii montani şi poliţiştii vor asigura zona până la efectuarea cercetărilor la faţa locului”, se arată într-un comunicat de presă trimis de Centrul Judeţean de Comunicare şi Informare Publică în Situaţii de Urgenţă Hunedoara.

Cadavrul pilotului a fost recuperat cu greu. Foto: Daniel Guţă

UPDATE 14.10: Pilotul avionului, cetăţeanul german Mathias Gabrovski, a fost găsit decedat. Autorităţile încearcă să stabilească cauzele prăbuşirii avionului. Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţe a făcut public un comunicat în legătură cu accidentul aviatic din Hunedoara:

„La data de 14.06.2011, între localităţile Pui şi Baru Mare de pe raza judeţului Hunedoara, a fost identificată epava unui avion de mici dimensiuni, aparţinând bazei de agrement de la Săuleşti (lângă Simeria).

La faţa locului s-a deplasat o echipă formată din poliţişti criminalişti ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie Hunedoara, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Haţeg, împreună cu reprezentanţi ai Autorităţii Aeronautice Române, în vederea efectuării de cercetări, pentru stabilirea împrejurărilor în care s-a produs incidentul aviatic şi a survenit decesul pilotului.“



 
UPDATE 12.25: Avionul a fost găsit prăbuşit în zona comunei Baru din judeţul Hunedoara. Deocamdată nu se ştie nimic de soarta pilotului. Epava a fost văzută din aer într-o zonă muntoasă, pe Valea Streiului, greu accesibilă. Autorităţile din Hunedoara au plecat spre locul accidentului.

Cadavrul pilotului a fost recuperat cu greu. Foto: Daniel Guţă
Cadavrul pilotului a fost recuperat cu greu. Foto: Daniel Guţă

UPDATE 10.50: Cele trei avioane au plecat de pe aerodromul din Săuleşti - Deva în căutarea pilotului dispărut. La manşa unui avion se află chiar comandantul aerodromului, Augustin Bortoş (foto jos).

Comandantul Augustin Bortoş a plecat în căutarea pilotului dispărut. D.G.

UPDATE 10.40: Comunicat de presă din partea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Alba:

„În data de 13 iunie 2011, a fost anunţată dispariţia unui avion de mici dimensiuni care se deplasa pe ruta Deva-Şibot. Anunţul a fost făcut de către proprietarul avionului C.I.M., la ora 21.30.

Aparatul de zbor a efectuat în cursul zilei de luni 13 iunie 2011, mai multe zboruri pe ruta Deva-Şibot şi retur. Din datele deţinute, la bordul avionului se afla doar pilotul, G.M. În continuare se efectuează căutări pentru găsirea avionului de mici dimensiuni pe traseul de deplasare a aparatului de zbor. Vom reveni cu date suplimentare pe măsură ce intrăm în posesia acestora“.

UPDATE 10.00: Trei avioane de mici dimensiuni sunt pregătite să decoleze de pe aerodromul din Deva şi să demareze operaţiunile de căutare. Vor efectua zboruri în zona în care a dispărut avionul aparţinând companiei UlpiaTravel şi pilotul german. De asemenea, în operaţiune au fost implicate şi trupe de jandarmi care vor căuta în zona montană.

UPDATE 09.40 Comunicatul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Alba:

„La data de 13.06.2011, ora 21,57, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba a fost sesizat prin SNUAU 112 de către proprietarul unui avion de mici dimensiuni din Alba Iulia, despre faptul ca a fost contactat de către persoana căreia i-a închiriat avionul care i-a relatat faptul ca în aceeaşi zi, în jurul orei 09,00 a subînchiriat avionul unei persoane de naţionalitate germană, iar începând cu ora 18,00 nu mai ştie nimic de el, acesta neputând fi contactat telefonic.

Din primele cercetări a rezultat că M.G.W., de 47 de ani, din Germania, cu reşedinţa în Geoagiu, judeţul Hunedoara, a închiriat avionul pentru a se deplasa de la Deva în judeţul Alba şi a dispărut. Avionul nu este echipat cu aparatură de zbor pe timp de noapte, cu el putându-se efectua doar zboruri la vedere, pe timp de zi şi pe vreme bună. Au fost luate măsuri pentru căutarea aparatului de zbor însă până în acest moment acesta nu a fost găsit.  Cercetările sunt continuate în vederea identificării avionului şi a pilotului acestuia şi pentru stabilirea stării de fapt“

UPDATE 09.00 Căutările omului de afaceri Mathias Gabrovski vor fi continuate şi cu avioane de mici dimensiuni private, ce aparţin unor oameni de afaceri din Hunedoara.

Mircea Chira

Mircea Chira (foto sus), proprietarul aparatului care a dispărut ieri, între Deva şi Alba Iulia susţine că avionul de tip CT Flight Design era sigur. „Avionul este dotat cu o paraşută balistică exterioară care l-ar fi salvat, dacă pilotul ar fi declanşat-o.   Este foarte sigur. Ca să înţelegeţi mai bine, un astfel de aparat este ca un planor mai mare, care ar fi putut plana, fără motor, pe o distanţă de până la 15 kilometri.  Când are rezervorul plin, avionul poate zbura în condiţii de suguranţă 2.000 de kilometri“, a explicat Mircea Chira, proprietarul avionului dispărut.

Mircea Chira susţine că aparatul putea fi folosit doar pe timp de zi, pentru că nu era dotat cu aparatură care să-i permită să zboare pe timp de noapte, şi care în caz de impact cu solul ar fi emis un semnal sonor interceptat de staţiile radar.  Nici omul de afaceri german nu avea pregătire pentru zborurile nocturne.

Potrivit lui Mircea Chira, Mathias Gabrovski a avut la Şibot mai multe discuţii cu nişte prieteni apropiaţi, iar de aici a făcut cale întoarsă la Deva. Zborul ar fi trebuit să dureze cel mult 15 minute. Omul de afaceri german avea asupra sa două telefoane mobile, pe care a fost sunat de mai multe ori după decolare,  dar pilotul nu a răspuns.

Conform legilor în vigoare, acest tip aparat nu are nevoie de plan de zbor. Cu toate acestea,  era monitorizat de instructor, în acest caz, un pilot din Deva.

UPDATE 08.40: Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Alba, Alina Bălaş, a declarat că nu există încă nicio informaţie nouă cu privire la avionul dispărut şi la pilot. Angajaţii ISU şi poliţiştii caută în continuare în zona comunelor Şibot şi Ceru Băcăinţi. Colegii acestora din Hunedoara efectuează, de asemenea, căutări la limita dintre cele două judeţe.

Avionul a fost închiriat de la firma Ulpia Travel de Mathias Gabrovski pentru zboruri de agrement împreunnă cu nişte prieteni. Luni, acesta a făcut mai multe curse Alba – Deva. În jurul orei 17.30, avionul a alimentat la Alba, după care a decolat din nou. Câteva ore mai târziu, prietenii neamţului au alertat că avionul nu s-a mai întors. Potrivit omului de afaceri Mircea Chira, apropiaţii lui Mathias Gabrovski suţin că acesta ar fi trimis o scrisoare de adio pe internet şi nu exclud varianta unei sinucideri.

Proprietarul aparatului a mai spus că cel care a împrumutat avionul are experienţă în pilotatul acestui avion. "L-a împrumutat de mai multe ori din câte mi s-a spus şi are peste 200 de ore de zbor", a afirmat Chira.

"Avionul este un aparat de zbor ultra uşor, de tip CT Flight Design, de provenienţă germană şi de scurt timp trecuse printr-o revizie tehnică", a completat Chira. Omul de afaceri care a împrumutat avionul are dublă cetăţenie română-germană şi are afaceri în Deva.
Mircea Chira a mai precizat că omul de afaceri ar fi trimis mai multor apropiaţi sau membri ai familiei mesaje pe internet care ar putea fi considerate "bilete de adio".

Reprezentanţii poliţiei din Alba au început o serie de căutări la limita dintre judeţele Alba şi Hunedoara. Poliţiştii din Alba şi Hunedoara fac cercetări în acest caz, încercând să afle mai multe şi despre omul de afaceri dispărut.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite