Azilurile Congregaţiei "Sfântul Iosif", ilegale şi imposibil de închis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorin Chirilă, directorul Direcţiei de Asistenţă Socială Alba
Sorin Chirilă, directorul Direcţiei de Asistenţă Socială Alba

Bătrânii din azilurile Congregaţiei „Sfântul Iosif“ rămân în continuare în grija personalului necalificat din aceste instituţii şi în aceleaşi condiţii de trai. Anchetele autorităţilor continuă fără ca acestea să poată face prea multe.

Autorităţile albaiuliene se declară aproape incapabile să poate face ceva în vederea tragerii la răspundere a celor care se fac vinovaţi de felul în care sunt ţinuţi cei 66 de bătrâni în azilurile Congregaţiei „Sfântul Iosif“, şi chiar în schimbarea situaţiei. „Direcţia de Asistenţă Socială nu are autoritate să intervină în astfel de situaţii. Este un ONG, iar noi dacă am insita ca bătrânii să vină în centrele noastre am risca să fim acuzaţi de instigare şi riscăm să fim daţi în judecată. Pentru a veni în sprijinul acestor oameni tot ce am putut face a fost să lăsăm portiţe deschise ca ei să vină spre noi de bună voie, sau conducerea să ne ceară ajutorul nostru, dar n-a fost aşa“, a explicat Sorin Chirilă, directorul Direcţiei de Asistenţă Socială Alba.

Margaret Hausner, coordonatoarea congregaţiei nu a accept ideea unei colaborării cu instituţiile de vprotecţie cocială. „Nu cred că voi accepta o colaborare cu alte instituţii ale statului, cum este Direcţia de Asistenţă Socială, pentru că noi lucrăm doar pe bani privaţi şi pe ajutorul unor prieteni din Germania şi Austria. Îmi place să am libertate şi să fac ce consider eu că este bine pentru oameni“, a spus femeia. Banii folosiţi de congregaţie provin din străinătate de la cunoştinţe ale femeii şi de la bătrânii instituţionalizaţi care plătesc între 500 şi 800 lei lunar pentru cazarea în aziluri.

Bunuri şi imobile dobândite în mod suspect

Nici bunurile intratea în posesia ONG-ului, nici felul în care sunt gestionaţi banii nu sunt elemente clare pentru autorităţi. „Nu se cunosc încă amănunte despre contabilitatea ONG-ului, însă ne aflăm în imposibilitatea de a lua nişte măsuri concrete deoarece fiind o astfel de structură nu sunt plătitori de taxe şi impozite. Cu toate acestea pentru faptul că nu au o evidenţă contabilă riscă amenzi până la 15.000 lei“, a spus Dorin Nistor, directorul Gărzii Financiare Alba. În prezent poliţia continuă ancheta la cele trei aşezăminte.

„S-au început cercetările în cazul persoanelor decedate în perioada 2008-2009 să aflăm condiţiile în care acestea au decedat. De asemenea lucrătorii de poliţie au procedat la verificarea patrimoniului fundaţiei, a documentelor de funcţionare a acesteia, precum şi la identificarea persoanelor angrenate în realizarea activităţilor prevăzute în scopul şi obiectivele fundaţiei. Astfel, s-au efectuat verificări în legătură cu cele trei case în care sunt ocrotite persoane în vârstă, ocazie cu care s-au studiat dosarele beneficiarilor, s-a procedat la  identificarea beneficiarilor şi au fost verificate documentele de dobândire a proprietăţii asupra terenurilor şi imobilelor aflate în patrimoniul fundaţiei“, a spus Iulia Haţegan, purtătorul de cuvânt al IPJ Alba.


Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite