Autobuz-bibliotecă donat de francezi pentru călătorii literare şi întâlniri cu scriitorii din Alba FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Biblioteca moblilă va fi folosită pentru promovarea cărţii şi a lecturii, proiecte în care vor fi implicaţi şi scriitorii din Alba.  Rafturile bibliobusului pot adăposti în jur de o mie de cărţi, iar interiorul are decorul potrivit pentru spectacole pentru copii.

Biblioteca mobilă va fi folosită pentru  schimbul de volume între Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” şi bibliotecile din teritoriul judeţului Alba, în special din mediul rural, dar şi pentru derularea unor proiecte de învăţarea a limbii franceze, şi  nu în ultimul rând pentru animaţie culturală.

Bibliobusul va face joi, prima drumeţie culturală la Pianu de Jos. Primii  călători vor fi copiii din comună care vor pune în scenă un spectacol cu tematică de Crăciun în interiorul autobuzului-bibliotecă.

Bibliobusul va promova cartea şi lectura

Click pe poze pentru FOTOGALERIE

„Bibliobusul va fi folosit în toate proiectele culturale în care vor fi implicate instituţii precum Biblioteca „Lucian Blaga“, Teatrul de Păpuşi „Prichindel“,   Muzeul Naţional al Unirii. De asemenea vrem să-i invităm în biblioteca mobilă şi pe membrii Uniunii Scriitorilor, pentru a se întâlnii cu cititorii din Alba. Va ajunge în toate localităţile din Alba“, a spus Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean Alba.

„Ne vom folosi de această bibliotecă mobilă pentru a derula proiecte culturale, pentru a face călătorii literare cu scriitorii din judeţ către publicul cititor. E extraordinar să vedem în jurul nostru atâtea cărţi. Scriitorii au început să-şi contureze proiectele pe anul 2012 şi în funcţie de ceea ce vrem să facem noi prin intermediul acestui bibliobus“, a completat Mioara Pop, directorul Bibliotecii „Lucian Blaga“.

Autovehiculul de animaţie culturală a fost primit gratuit de Consiliul Judeţean Alba. Donaţia are la bază parteneriatul de tradiţie cu Consiliul General al departamentului La Manche, din Franţa, zonă în care astfel de biblioteci mobile sunt o prezenţă obişnuită  de 15 ani.

„La noi în zonă sunt trei astfel de autovehicule care promovează cartea, lectura. Noi le folosim pentru a face legătura cu bibliotecile care există în departament şi cititorii care se adresează acestor biblioteci. Nu de puţine ori elevii vin şi se instalează în bibliobus şi pot face spectacole de animaţie. Spre exemplu, pentru cei mici se citesc poveşti“, a spus Laurence Loyer-Camebourg –  director general responsabil de cultură în cadrul CG La Manche.

Pe rafturile bibliobusului sunt acum o parte din volumele primite de Biblioteca  „Lucian Blaga“ ca donaţie de la francezi în urmă cu cinci ani, dar şi carte în limba română.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite