Audieri maraton în dosarul „pensiilor ilegale“ la DIICOT Alba Iulia. Cercetări extinse în Cluj, Bihor şi Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Membrii ai grupării infracţionale destructurate de DIICOT Alba Iulia
Membrii ai grupării infracţionale destructurate de DIICOT Alba Iulia

Procurorii DIICOT Alba Iulia continuă audierea de martori şi învinuiţi în dosarul „pensiilor ilegale“. Anchetatorii au găsit beneficiari de drepturi finanicare necuvenite şi în alte judeţe ale ţării.

Joi, la sediul DIICOT Alba, a fost adus pentru cercetări un nou lot de presupuşi beneficiari ai unor dosare de pensionare ilegale care dau declaraţii în faţa procurorilor. Persoanele sunt bănuite că au încasat sau urmau să încaseze bani necuveniţi după ce au apelat la o reţea nestrucurată care se ocupa cu falsificarea de documente în vederea obţinerii unor pensii mai mari sau chiar obţinerea unor pensii fără a avea acest drept.

Procurorul  şef al DIICOT Alba, Ioan Mureşan,susţine că  cercetarea s-a extins şi asupra altor persoane decât cele identificate iniţial. Numărul beneficiarilor de pensii ilegale lor a ajuns de la 119 la 130 şi provin din Alba, Bucureşti, Cluj, Bihor. "Suntem în faza în care verificăm, pe baza probelor ridicate, câte persoane au beneficiat de pensii ilegale, de când au fost puse în plată aceste pensii şi care este prejudiciul total. Mai avem puţin şi finalizăm dosarul, acum suntem cam la 70-80%", a precizat Ioan Mureşan. Prejudiciul ar putea ajunge la 2 milioane de lei, în condiţiile în care iniţial era vorba despre 1 milion.

Pensionarii din Apuseni dau banii înapoi

Reţeaua a fost anihilată în urmă cu două luni. Între timp, Casa de Pensii Alba a început să trimită decizii de sistare a pensiilor ilegale. Instituţia are de recuperate de la cele 21 de persoane care au obţinut pensii ilegale 841.450 lei. Cea mai mare sumă pe care o are de recuperat Casade Pensii Alba este de 77.114 lei, ceea ce înseamnă aproape 18.000 de euro. Aşa zisul pensionar a încasat banii ilegal în ultimii trei ani. Alte sume mari ce trebuie achitate sunt de 72.976 lei, respectiv 69.153 lei.

Toate persoanele care au devenit între timp „datornice“ în relaţia cu Casa de Pensii  provin din zona Munţilor Apuseni, din comunele Arieşeni, Scărişoara, Vadu Moţilor, Albac şi Gârda de Sus. De comun acord cu cei în cauză,  Casa de Pensii a stabilit că sumele pot fi plătite în rate lunare în maximum trei ani. Activitatea infracţională a început în anul 2006. Membrii reţelei falsificau cărţi de muncă, certificate de calificare profesională, diplome de bacalaureat, diplome de licenţă, ateatate profesionale, adeverinţe cu sporuri. Vindeau documentele la diferite persoane care doreau să primească pensie sau să îi fie mărită pensia.

Inculpaţii pe numele cărora s-au emis mandate de arestare sunt: Constantin Toma (Turda), Marian Cosmin Toma (Bucureşti), Vasile Dacian Pop (Turda), Vasile Toma (Bucureşti), Sabin Coasian (comuna Coaş, judeţul Maramureş), Ionel Toma (comuna Ţibucani, judeţul Neamţ), Alexandrina Marcela Pop (Turda), Gabriela Coman (Bucureşti) şi Viorica Călin (Alba Iulia), angajată a Casei Judeţene de Pensii Alba. Săptămâna trecută Curtea de Apel Alba Iulia a prelungit mandatele de arest cu încă 30 de zile.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite