Alba Iulia: "Atenţiile" pentru profesori, acceptate tacit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toate cheltuielile legate de absolvire îl costă pe un elev din Alba Iulia cel puţin 600 de lei. Părinţii trebuie să plătească pentru haine, cursul festiv, banchet, dar şi pentru „protocolul” comisiei de examinare.

„Banii de protocol” nu figurează în nicio evidenţă, pe nicio chitanţă şi sunt bani de care nu se pomeneşte în gura mare. „E oarecum normal să le asiguri o masă la cei care vin să te supravegheze sau să te asculte la oral, că la un moment dat li se face şi lor foame”, ne-a declarat Dorin, trecut prin costurile bacalaureatului, în prezent student. Actualii elevi ai claselor terminale speră ca „protocolul” să limiteze exigenţa profesorilor.
„Am pus fiecare din clasă câte 50 de lei, suntem 29 în clasa noastră. Sperăm ca aşa profesorii să fie mai indulgenţi, măcar la probele orale”, ne-a spus un elev albaiulian.

Profesorii acceptă situaţia

În principiu, profesorii nu recunosc această realitate, dar acceptă situaţia ca un fapt împlinit. „Pentru comisie e nevoie de masa de amiază şi alte chestii şi în timpul examenului. Nu are cine să suporte aceste cheltuieli”, ne-a declarat Daniela, profesoară la o şcoală din oraş. Părinţii sunt cei pe umerii cărora cade tot greul, cel puţin din punct de vedere financiar.
„Ştiind ce cheltuieli mă aşteaptă, deoarece am avut experienţa anterioară a fiului mai mare, am pus bani deoparte încă de anul trecut din vară”, a spus, la rândul său, Rodica Tomuţa, mama unei viitoare absolvente. Cât despre banii de protocol, aceasta a precizat că „dacă aşa se face, asta este”. 
Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar sunt împotriva practicilor de acest gen. „Vom trimite o notă în şcoli prin care vom interzice strângerea de bani în acest scop. Elevii, oricum, nu vor lua notă mai mare dacă nu învaţă”, a precizat Simona Lazăr, inspector şcolar adjunct.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite