Atelierele auto, luate cu asalt de şoferii albaiulieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mecanicii fac cu greu faţă solicitărilor venite din partea clienţilor.
Mecanicii fac cu greu faţă solicitărilor venite din partea clienţilor.

Prima zăpadă din Alba Iulia a trimis şoferii în atelierele auto pentru a-şi echipa maşina pentru sezonul rece.  Atelierele fac cu greu faţă solicitărilor venite din partea şoferilor. Unele dintre acestea au avut clienţi în două zile cât în două săptămâni.Proprietarii maşinilor scot sute de lei din buzunar pentru echiparea de sezon.

500 de lei, costul dotărilor

Echiparea şi dotarea maşinilor pentru iarnă, îi obligă pe şoferi să scoată cel puţin 500 de lei din buzunar, în funcţie de complexitate şi tipul maşinii. Ioan Suciu, mecanic la un service auto a precizat că pentru a fi echipată de sezon, maşina trebuie să aibă toate patru anvelopele de iarnă, precum şi jenţi corespunzătoare.

„Pentru echiparea unei maşini cu anvelope, în funcţie de tipul acesteia, se plăteşte de la 60 de lei, până la 120 de lei. La aceasta se adaugă verificarea antigelului, a sistemului de reacţie, curăţarea parbrizului şi dezaburirea. În funcţie de complexitatea operaţiunilor, un şofer mai plăteşte cel puţin 40 de lei“, a spus Ioan Suciu. La acestea se mai adaugă verificarea bateriei şi schimbarea uleiului cu cel de iarnă. Preţul acestora este de aproximativ 50 de lei.

Avalanşă de clienţi

Din cauza zăpezii căzute în ultimele zile în Alba Iulia, şoferii s-au grăbit să-şi echipeze maşina. Reprezentantul unui service auto din Alba Iulia a spus că în două zile a avut mai mulţi clienţi decât toată luna decembrie. „Până nu a nins, nu a venit nimeni. Acum, în aceste două zile, a fost o avalanşă de clienţi. Ieri şi astăzi cred că au fost peste 40 de şoferi. Foarte puţini au ales să vină cu maşina în service mai repede de a cădea zăpada“, a spus mecanicul Laur Şuluţiu. Şoferii recunosc că s-au lăsat pe ultima sută de metri. „Nu am ajuns mai repede, dar am făcut deja verificarea de iarnă. Astăzi am venit la service numai pentru cauciucuri. Am plătit 330 de lei“, a spus Daniel Macavei, de 46 de ani, economist. Acesta a precizat că echiparea maşinii pentru sezonul rece este absolut obligatorie pentru şoferii prevăzători. „Este o sumă acceptabilă. Am nevoie de serviciul acesta, şi am plătit atât cât a fost necesar. Siguranţa mea şi a familiei mele în trafic nu ţine cont de acest aspect“, a mai spus albaiulianul.

Andrei Ţurca a precizat, la rândul său, că a plătit 700 de lei pentru a-şi pregăti autoturismul pentru iarnă. „Am o maşină străină. Am optat pentru nişte cauciucuri de 450 lei. Pentru lanţuri, un sac de nisip, o lopăţică pentru geamuri, şi antigel, am mai dat încă 250 de lei“, a afirmat bărbatul în vârstă de 28 de ani.

În Alba nu există drumuri blocate din cauza zăpezii, dar circulaţia se desfăşoară în continuare în condiţii de iarnă. Stratul de zăpadă este cuprins între 11 cm la Sebeş şi peste 30 de cm la Arieşeni, în Munţii Apuseni. Porţiuni de pe 11 drumuri judeţene puţin circulate au fost închise până în 15 martie 2010.



Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite