Ateliere de lucru pentru promovarea expoziţiilor etnografice din Alba

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Judeţean Alba organizează în perioada 18-21 august, o serie de ateliere destinate custozilor expoziţiilor etnografice din judeţ. Activităţile se desfăşoară în incinta expoziţiei etnografice din Bucerdea Vinoasă şi fac parte din proiectul „Trăind cu tradiţiile - Cununa grâului“.

În cadrul atelierelor  ce se desfăşoară în parteneriat cu Muzeul Naţional al Unirii şi  Asociaţia Tradition Group vor fi prezentate etapele necesare valorificării patrimoniului cultural, pornind de la rolul şi locul obiceiurilor din comunităţiile săteşti până la realizarea unei expoziţii temporare ce va prezenta rolul determinant al culturii grâului în structurarea vieţii rurale.

Custozii vor fi instruţi şi pe teme precum: Comunicarea şi relaţia cu publicul  în expoziţia etnografică; Expoziţia temporară, de la concepere  la vernisare; Salvarea spiritului locului – patrimoniul cultural; Expoziţia temporară - Pâinea cea de toate zilele;  Expoziţiile etnografice - pledoarie pentru o reţea judeţeană.

„Aceste ateliere reprezintă o nouă activitate destinată punerii în valoare a expoziţiilor etnografice din judeţul Alba şi instruirii custozilor care gestionează aceste expoziţii. Întâlnirea custozilor are, în acelaşi timp, rolul de a genera noi idei şi acţiuni prin care patrimoniul cultural să ajungă de la uitare, la salvare şi devenire” – a spus domnul Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean Alba.

Proiectul „Trăind cu tradiţiile - Cununa Grâului” recuperează unul dintre obiceiurile întâlnite în comunitate - secerişul cu Cununa grâului - şi valorifică acest obicei stabilind legături cu alte comunităţi din Transilvania în care el este practicat.   

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite