Alba: Atelier de mozaic unic în România deschis de un artist cu studii la Roma

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Radu Roşu, un albaiulian care de şapte ani lucrează alături de o echipă de artişti din Italia la realizarea unor mozaicuri deosebite în biserici din toată lumea îşi va deschide un atelier în Teleac.

În localitatea Teleac, din comuna Ciugud, va fi ridicat un atelier unic în România în care vor fi realizate lucrări de artă bisericească în mozaic. Pentru ridicarea atelierului, s-a obţinut o finanţare de aproximativ un milion de lei din partea Ministerului Argiculturii pentru crearea şi dezvoltarea de micro-întreprinderi în mediul rural.

Teologie, filosofie şi artă

Atelierul va fi realizat între Teleac şi Drâmbar, într-un loc deosebit. „Ne bucurăm să avem aşa ceva în comună. Este foarte frumoasă zona, Mureşul face un cot şi în spate este un deal. Un loc propice pentru creaţie. E important să avem oameni valoroşi printre noi, aşa creşte şi comunitatea“, a spus Gheorghe Damian, primarul comunei Ciugud.

image

Iniţiatorul acestui proiect este albaiulianul Radu Roşu, care de şapte ani lucrează la Centro Aletti, o comunitate de artişti care a semnat lucrări religioase, deosebit de valoroase în biserici din toată lumea.

„Radu a terminat Liceul de Muzică şi Artă la Alba Iulia şi mai apoi a dat admitere la Facultatea de teologie din Blaj, unde a urmat doi ani de studiu, după a primit o bursă de studii în Roma, unde a terminat mai apoi filosofia, teologia şi a urmat un master în artă bisericească. În timpul în care studia la Roma a prezentat la o expoziţie mai multe lucrări de artă un profesor l-a remarcat şi în felul acesta a început să lucreze alături de alţi artişti la realizarea acestor mozaicuri moderne. A fost o muncă colosală, studiu teoretic şi practic, în care a avut norocul să fie sprijinit şi de soţia sa, Camelia“, a spus Adriana Roşu, mama albaiulianului.

Lucrări în toată lumea şi în România

Din 2003 tânărul a lucrat în toată lumea, din Slovenia până în Statele Unile ale Americii şi până în Liban, la opere de artă deosebite. „Practic acum se lucrează cu foiţă de aur prinsă în lamele de sticlă. cu bucăţi de sticlă colorată. O parte din lucrare se face în atelier iar mai apoi la faţa locului se asamblează.

image

La atelierul din Teleac, Radu va lucra alături de un alt băiat din Alba Iulia care a fost şi el un an la Roma unde a învăţat tehnica. Lucrările la care a participat Radu pot fi văzute pe www.centroaletti.com “, a spus Vasile Roşu, tatăl artistului.

Prima lucrare pe care o va avea în România este în Alba Iulia. „În luna iunie va începe lucrările la biserica din spatele magazinului Unirea. Anul trecut a lucrat şi la Cluj-Napoca şi va mai avea lucrări şi acolo şi la Oradea în viitor“, a mai spus mama artistului.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite