Alba Iulia: Premieră naţională: Asociaţie Română de Studii despre Moarte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Premieră naţională: Asociaţie Română de Studii despre Moarte
Alba Iulia: Premieră naţională: Asociaţie Română de Studii despre Moarte

Iniţiativa creării acestei asociaţii a apărut în cadrul Conferinţei Internaţionale „Murire şi Moarte în Europa secolelelor XVIII-XXI“ , care a avut loc la Alba Iulia în perioada 25-27 septembrie. Membrii asociaţiei şi-au propus iniţierea unor dezbateri pe teme sensibile în România cum ar fi sinuciderea, incinerarea sau euthanasia.

Un număr de 12 participanţi la Conferinţa Internaţională „Murire şi Moarte în Europa secolelelor XVIII-XXI“ de la Alba Iulia au înfiinţat Asociaţia Română de Studii despre Moarte (Romanian Association for Death Studies). Asociaţia, prima de acest fel din ţară, va funcţiona la Alba Iulia şi îşi propune să încurajeze studiile şi cercetăriile despre moarte din punct de vedere interdisciplinar.

Premii şi burse pentru cei care cercetează moartea


La conferinţa care s-a desfăşurat la Alba Iulia au fost prezenţi 36 de specialişti din mai multe doemenii şi din şapte ţări. Au luat parte la discuţii istorici, arheologi, filosofi, asistenţi sociali, antropologi şi preoţi, care au abordat mai multe teme legate de moarte. Asociaţia care a luat fiinţă în timpul acestei conferinţe internaţionale urmăreşte întărirea legăturilor între aceste domenii de studiu conexe precum şi iniţierea unor dezbateri pe teme legate de modul în care moartea este percepută. „Aceste teme de actualitate sunt abordate frecvent în străinătate. În alte părţi, după moartea unui apropiat se merge la terapeut. Şi la noi ar trebui făcută un fel de educaţie. 

În cinci universităţi din toată lumea sunt cursuri pentru tineri care învaţă despre îngrijiri paleative “, a spus iniţiatorul conferinţei şi al asociaţiei, istoricul Marius Rotar. Pe lângă iniţierea de dezbateri, asociaţia îşi propune şi încurajarea tinerilor cercetători care publică studii pe tema morţii. „Ne gândim la acordarea unor premii pentru publicarea unor astfel de studii sau chiar la acordarea unor burse sau fonduri pentru ca tinerii istorici, antropologi, sociologi, medici sau asistenţi sociali să poată participa la cursuri sau conferinţe în străinătate“, a adăugat un alt organizator al evenimentului, istoricul Tudor Roşu. 

Expoziţie de obiecte funerare


Conferinţa de la Alba Iulia care a avut ca finalitate şi înfiinţarea Asociaţia Română de Studii despre Moarte, a fost un prilej bun şi pentru vernisarea unei expoziţii cu obiecte funerare din epoca romană. Expoziţia care este găzduită în subsolul uneia dintre clădirile Universităţii „1 Decembrie 1918“, a fost organizată de Institul de Arheologie Sistemică de la Alba Iulia şi cuprinde 150 de obiecte. Printre acestea şi două sarcofage de piatră dar şi obiecte recuperate din morminte de incineraţie. Expoziţia vernisată în prima zi a Conferinţei Internaţionale „Murire şi Moarte în Europa secolelelor XVIII-XXI“  poate fi vizitată  şi în continuare. Organizatorii intenţionează chiar şi includerea ei în circuitul turistic al Traseului Celor Trei Fortificaţii

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite