Asociaţia „Alba Verde“: „Distrugerea Parcului Custozza aduce grave prejudicii Cetăţii Alba Iulia“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia „Alba Verde“, principala organizaţie care se opune proiectului de modernizare şi eliminare a majorităţii copacilor din parcul Custozza, a prezentat astăzi propriile viziuni cu privire la modul în care ar trebui să arate Cetatea din Alba Iulia.

Redăm în continuare câteva dintre aprecierile reprezentanţilor asociaţiei:

„În cazul parcului Custozza din Alba Iulia nu s-a ţinut cont de opinia şi de confortul locuitorilor oraşului, deşi fiind vorba de un spaţiu public, acesta aparţine oamenilor care îl folosesc zi de zi. Aceşti oameni, locuitorii oraşului Alba Iulia s-au obişnuit cu imaginea şi cu confortul parcului cu arbori înalţi, pe care i-au îndrăgit. Dacă aceşti arbori vor dispărea, localnicii nu se vor mai simţi ca acasă în propriul lor oraş, se vor înstrăina.

Un parc poate fi pavat fără să se taie arborii

Piaţa Mare din Sibiu care a inspirat arhitectul este neutilizabilă vara până la orele dupa-amiezii pentru că nu exista umbră, oamenii stând la terase acoperite. De asemenea, la Sibiu nu există parcări în centru, piaţa centrală nu poate fi accesată cu masina. În Cetatea medievală Sighişoara, numai locatarii au permisiunea de a intra cu maşina şi un hotel din centru care are 5 locuri de parcare, dar nu în piaţa centrală.

image

Un parc poate fi pavat şi pot fi amenajate parcări fără să se taie arborii existenţi, spiritul epocii în care a fost construită cetatea poate fi readus şi cu prezenţa arborilor vechi. Dacă ne documentăm despre centrele istorice vechi, unde există cetăţi, precum Budapesta, sau Viena - să luăm exemplele cele mai apropiate - în apropierea cetăţilor, sau a centrului istoric nu există parcări, sau dacă sunt, ele sunt camuflate cu vegetaţie din simpla cauză că omul care vrea să vadă o cetate, sau un oraş vechi de sute de ani, este deranjat de imaginea maşinilor moderne, care nu se potrivesc deloc în cadru.

Valoarea materială a arborilor din parcul Custozza poate fi calculată: un arbore foios de o dimensiune acceptabilă - cu înălţimea între 8-10 metri - costă între 500-1000 de ron, acesta are 10-15 ani, trebuie să crească încă 20 de ani să poată fi considerat arbore în adevăratul sens al cuvântului, şi să aibă valoare peisagistică, dendrologică. Oricine îşi dă seama că este mult mai rentabil să se păstreze ceea ce există, şi să se planteze noi specii care să înlocuiască pe cele existente când acestea vor muri, ca şi nepoţii albaiulienilor să se poate bucura de umbra şi de frumuseţea arborilor.

Prejudicii grave asupra ambianţei zonei

Distrugerea unui spaţiu verde, reper şi simbol atât pentru Cetate cât şi pentru oraş, va aduce prejudicii grave asupra ambianţei zonei, ştirbind practic caracterul de ax verde major. De asemenea, amenajarea unei mari suprafeţe dalate, în spiritul dezvoltării unei pieţe urbane, nu aduce un câştig real pentru creşterea atractivităţii cetăţii, ci dimportiva creează spaţii cu valenţă negativă, lipsite de atractivitate, care în nici un fel nu pot fi adaptate la contextul actual.

image

Pe de altă parte organizarea sistemului de circulaţie, în maniera în care este propus a se realiza nu face altceva decât să ducă la aglomerarea arterelor de circulaţie din interiorul Cetăţii şi la stocarea unui numar suplimetar de autoturisme în zone care ar trebui să fie dedicate pietonilor.
Intervenţia propusă va completa lista neagră a proiectelor nereuşite de astăzi, în care primează mineralul în favoarea vegetalului. Încă odata se va da dovada de lipsa de înţelegere a importanţei spaţiilor verzi în viaţa locuitorilor şi implicit a oraşului.“

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite