Casele din Ocna Mureş rămân sub teroarea surpării solului. Asigurarea obligatorie a locuinţei nu acoperă riscul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proprietarii imobilelor din Ocna Mureş încheie asigurarea obligatorie mai mult de frica sancţiunilor, întrucât poliţa nu acoperă şi riscul de surpare, care ameninţă oraşul. Cei care nu încheie poliţele de asigurare până în 15 iulie,  riscă să fie amendaţi cu până la 500 de lei.

Oraşul Ocna Mureş are un statut special în viziunea firmelor care încheie asigurarea obligatorie a locuinţei, pentru care termenul limită este 15 iulie.

Localitatea a fost grav afectată de surparea unei galerii de sare în apropierea centrului oraşului, la sfârşitul anului trecut. Zona prezintă, de atunci, un risc evident de repetare a dezastrului, care a dus la surparea magazinului „Plus“ şi la formarea unui crater cu o suprafaţă de 10.500 de metri pătraţi.

Poliţa nu acoperă riscul de surpare

Proprietarii celor peste 5.600 de locuinţe din Ocna Mureş au constatat că cei 20 de euro plătiţi pentru poliţa de asigurare obligatorie nu acoperă tocmai riscul de surpare, care le dă localnicilor frisoane.

Ion Vaida locuieşte într-unul din cele 500 de apartamente aflate la câţiva zeci de metri de zona de pericol. Bărbatul a încheiat asigurarea locuinţei de teama sancţiunii pe care ar putea-o încasa, nu convins de utilitatea poliţei. „Am luat legătura cu mai multe societăţi care încheie poliţe de asigurare obligatorie a locuinţei şi de la toate am aflat acelaşi răspuns: poliţa nu acoperă riscul de surpare. Eu locuiesc într-un apartament cu  două camere, situat la aproximativ 40 de metri de zona cu risc de surpare. Şi eu, şi vecinii mei, suntem nemulţumiţi că,  în cazul în care dezastrul s-ar repeta, noi nu o să primim niciun leu despăgubire. Practic am încheiat asigurarea, doar să fie încheiată şi am mai plătit şi 20 de euro“, a explicat Ion Vaida, un localnic de 55 de ani din Ocna Mureş, care a trăit pe viu dezastrul care a lovit oraşul în decembrie 2010.   

Nemulţumiţi sunt şi intreprinzătorii care deţin spaţii comerciale în apropierea craterului. „Eu deţin două spaţii comerciale în zona din apropierea craterului. Am întrebat la mai multe firme de asigurare, dacă poliţa acoperă şi riscul de surpare. Din păcate răspunsul a fost negativ. Aşa că, noi suntem între ciocan şi nicovală. Dacă o încheiem, nu ne foloseşte la mare lucru, iar dacă nu riscăm să fim amendaţi de Primărie. Deocamdată, nu am încheiat-o“, a completat Vali Barna, preoprietara a două spaţii comerciale în zona de risc.

Asiguratorii spun că locuitorii din Ocna Mureş sunt mai mult interesaţi de asigurările facultative, decât de cele obligatorii. „Când vine vorba de oraşul Ocna Mureş, niciun imobil din oraş nu pot fi asigurat pentru riscul de surpare. Practic, poliţa acoperă doar riscurile pentru cutremure, inundaţii şi calamităţi naturale. Proprietarii imobilelor au manifestat un interes crescut pentru asigurărea facultativă a locuinţelor“, a precizat Delia Lup, reprezentant Ardaf Ocna Mureş.

Amenzile, la latitudinea primarilor

Aplicarea amenzilor pentru cei care nu-şi vor asigura locuinţa împotriva dezastrelor până pe 15 iulie,  a rămas la latitudinea administraţiilor locale.

„Asigurarea obligatorie  a locuinţei este o problemă delicată la nivelul oraşului Ocna Mureş. Proprietarii caselor şi apratamentelor ar dori ca poliţa împotriva dezasrelor să acopere şi riscul de surpare. Cred că ar fi nevoie de o mai mare flexibilitate şi din partea firmelor de asigurări, ţinând cont de situaţia specailă în care se află oraşul, după ceea ce s-a întîmplat în decembrie 2010. În plus, ar trebui să le explice mai clar oamenilor care sunt avantajele asigurării pentru locuinţe. După data de 15 iulie, vom verifica care este situaţia în teren şi vom decide ce este de făcut “, a apreciat Augustin Drăguţ, primarul oraşului Ocna Mureş.

Costul unei poliţe este de 10 euro pentru locuinţele de tip B, construcţii cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă şi 20 de euro pentru casele de tip A, cele cu structură de rezistenţă din beton armat, metal sau lemn.

Asigurarea este valabilă un an, iar suma asigurată, pe care proprietarul o poate primi în cazul producerii unor dezastree naturale, este de 10.000 de euro, respectiv 20.000 de euro. Despăgubirile ar trebui plătite în termen de 10-15 zile de la transmiterea dosarului de daună.

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite