Asediu la Curtea de Apel Alba Iulia: 62 de arestaţi pentru contrabandă cu ţigări rămân după gratii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Persoane cercetate în dosarul de contrabandă cu ţigări
Persoane cercetate în dosarul de contrabandă cu ţigări

Curtea de Apel Alba Iulia a fost luată cu asalt marţi de arestaţi, jandarmi, poliţişti, trupe speciale, avocaţi şi rude ale inculpaţilor. Spaţiul instanţei, atât cel public, cât şi în sala de judecată a devenit neîncăpător pentru numărul mare de persoane aflate în acelaşi timp în instituţie.

UPDATE: Comunicatul Curţii de Apel Alba Iulia: "În urma unei ședințe de judecată ce a durat peste 7 ore, Curtea de Apel Alba Iulia a respins astăzi, 27.12.2011, recursurile formulate de inculpaţi împotriva hotărârii Tribunalului Hunedoara de săptămâna trecută prin care au fost admise propunerile de arestare preventivă pentru 67 de inculpaţi acuzaţi că au făcut parte din mai multe grupări infracţionale organizate specializate în contrabanda cu ţigări introduse ilegal pe teritoriul României din Serbia, Ucraina şi Republica Moldova.

Hotărârea Curţii de Apel Alba Iulia pronunțată în ședință publică puțin după ora 21 este definitivă, inculpaţii urmând să fie cercetaţi în  continuare în stare de arest preventiv. Tribunalul Hunedoara a emis mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile pentru cei 62 de inculpaţi reţinuţi în 19.12.2011, în timp ce pentru cei 5 inculpaţi care nu au fost găsiţi au fost emise mandate de arestare preventivă în lipsă pentru 30 de zile începând cu data prinderii lor.

Acest dosar este cauza cu cei mai mulţi arestaţi preventiv ce s-a aflat pe rolul instanţei în ultimii ani. În luna decembrie 2011 a fost finalizată amenajarea la subsolul clădirii în care îşi are sediul Curtea de Apel Alba Iulia a unei noii încăperi mult mai spaţioasă şi mai adecvată cu dotări corespunzătoare, destinată arestaţilor prezentaţi la Curtea de Apel Alba Iulia. O dovadă în acest sens a fost şi dosarul judecat astăzi în care pentru cei 62 de inculpaţi prezentaţi la instanţă în stare de arest preventiv s-a reuşit asigurarea izolării, pazei şi deplasării în sala de judecată în condiţii optime, care nu ar fi putut fi realizate în vechea încăpere de o capacitate mult mai mică situată la etajul 2 al clădirii. Realizarea noii săli destinată arestului a fost posibilă în urma bunei colaborări cu celelalte instituţii cu care Curtea de Apel Alba Iulia împarte folosinţa clădirii situată în str. I.C. Brătianu nr.1, respectiv Consiliul Judeţean Alba şi Instituţia Prefectului Alba."

Situaţia este determinată de judecarea recursului formulat de cei 62 de inculpaţi arestaţi la tribunalul Hunedoara săptămâna trecută într-un dosar de contrabandă cu ţigări. Este dosarul cu cei mai mulţi arestaţi judecat vreodată la Curtea de Apel Alba Iulia. Cu această ocazie, instituţia a inaugurat şi noul spaţiu de arest, amenajat la demisolul clădirii, unde au fost asigurate condiţii decente pentru inculpaţii arestaţi.

Numărul mare de inculpaţi arestaţi a făcut ca în sala de judecată să aibă loc foarte puţini dintre aparţinătorii acestora. Aceştia sunt nevoiţi să aştepte pe colidor, unde au existat şi momente mai tensionate.

Judecatea dosarului a început la ora 12.00, iar până la ora 15.30 au fost ascultate pledoariile în apărare formulate de avocaţii a aproximativ jumătate dintre inculpaţi. O decizie privind menţinerea sau eliberarea din arest va fi luată de completul format din trei judecători în cursul serii. Peste 20 dintre inculpaţi sunt din judeţul Hunedoara, iar restul provin din Suceava, Mureş, Arad, Timişoara, Caraş-Severin şi alte judeţe de graniţă. Este arestat preventiv şi un cetăţean de naţionalitate turcă.

Dosarul a fost instrumentat de poliţiştii de la Birgada de Criminalitate Organizată Alba Iulia, împreună cu procurorii DIICOT Hunedoara. Şapte grupări acuzate de contrabandă cu ţigări au fost anihilate la începutul săptămânii întruna dintre cele mai mari acţiuni organizate în ultimii ani în România. 107 persoane au fost ridicate şi duse pentru audieri la Deva. În final, 62 dintre acestea au primit mandate de arest preventiv pe 29 de zile. Sunt deţinuţi în aresturile inspectoratelor de poliţie din Deva, Timişoara şi Arad.

Acţiunea a vizat destructurarea a şapte grupări infracţional organizate, specializate în contrabanda cu produse accizabile provenite din Republica Moldova, Ucraina, Serbia, Ungaria şi Turcia, precum şi comercializarea ilegală a acestora. Prejudiciul estimat este de aproximativ 2,5 milioane de lei. Revenim cu soluţia instanţei de judecată.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite