Alba Iulia: Arhivele din primării, "lucrate" de intruşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Arhivele din primării, "lucrate" de intruşi
Alba Iulia: Arhivele din primării, "lucrate" de intruşi

Arhiva din primăriile de la Pianu şi Bergin a ajuns pe mâna unor „neprofesionişti“.

Conducerea Direcţiei Judeţeane Alba a Arhivelor Naţionale a fost sesizată despre faptul că la cele două primării s-au prezentat reprezentanţii unei firme din Bistriţa care s-au recomandat drept creatori de arhivă. Edilii localităţilor au acceptat ca firma bistriţeană să se ocupe de documentele instituţiei, însă ulterior au observat deficienţe în munca pretinşilor creatori de arhivă. „S-au efectuat modificări pe indicatoarele vechi, fără confirmarea Arhivelor Naţionale. S-a lucrat cu un nomenclator respins de Direcţia Judeţeană Alba a Arhivelor Naţionale. Dosarele propuse spre selecţionare nu au fost puse pe raft ci în saci de plastic, unde au fost depistate şi documente cu termen de păstrare permanent: autorizaţii de construcţie, registre cadastrale, decizii ale sfatului popular, fişe individuale sau dosare personale. Ceea ce a făcut firma din Bistriţa este inadminsibil ”, a precizat Dana Zecheru, directorul Direcţia Judeţeană Alba a Arhivelor Naţionale.

Documente păstrate în saci

Aceasta susţine că firma desfăcea dosarele legate şi cu toate că legea prevedea ca acestea să fie ulterior legate în acelaşi dosar, firma bistriţeană crea mai multe volume în condiţiile în care plata se făcea la bucată. De asemenea arhivarii profesionişti reclamă felul în care erau formulate inventarierile. „La segmentul de acte de naştere erau de fapt cereri de eliberare a unor extrase de stare civilă, ceea ce este nepermis şi complică munca şi căutările“, a explicat Dana Zecheru. Nici cele mai elmentare chestiuni nu au fost respectate de firma arhivarilor bistriţeni susţine directorul arhivelor judeţene.

Din nefericire angajaţilor de la Direcţia Judeţeană Alba a Arhivelor Naţionale nu le rămâne decât să meargă în urmă şi să facă „ordine“. Legea nu prevede nicio pedeapsă pentru astfel de acţiuni. „Reprezentanţii firmei nu au făcut nicio dovadă a specializării în domeniul arhivelor, nici că au absolvit cursul cu arhivări. Noi nu putem lua nicio poziţie spre a pedepsi firma respectivă, însă primarii pot să nu mai accepte să lucreze cu astfel de „profesionişti“, iarDirecţia Judeţeană Alba a Arhivelor Naţionale le poate cere asta. Banii sunt aruncaţi, iar în urmă vor veni alţii care vor fi nevoiţi să repare stricăciunile”, a explicat Dana Zecheru.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite