Alba Iulia: Arhitectură militară pentru clădirea comisariatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Arhitectură militară pentru clădirea comisariatului
Alba Iulia: Arhitectură militară pentru clădirea comisariatului

Pe lângă monumentele istorice foarte cunoscute, Cetatea din Alba Iulia mai deţine şi altele despre care nu se ştie mare lucru. Unul dintre acestea este şi clădirea comisariatului militar.

Aproape lipită de Poarta a III-a a Cetăţii din Alba Iulia, pe strada Mihai Viteazul, se află o clădire imensă a cărei istorie este puţin cunoscută de locuitorii oraşului. Este voba despre clădirea “comisariatului”, care a avut un rol militar încă de când a fost construită, în anul 1731.

Probleme economice şi militare

De-a lungul anilor a fost şi locuinţă pentru ofiţerii de la unităţile militare din Cetate. Clădirea a fost unul dintre primele proiecte ale arhitectului Cetăţii, Giovani Visconti. Este alipită de fosta clădire a manutanţei (magazia de alimente a armatei), care a fost trecută în proprietatea municipalităţii din Alba Iulia şi va fi transformată în hotel.

“Clădirea a fost una dintre structurile cu cele mai importante atribuţii în cadrul garnizoanei, ocupându-se deopotrivă cu probleme economice şi militare, de la recrutarea efectivelor şi încartiruirea acestora la sarcinile de aprovizionare, contabilitate şi asistenţă sanitară. Împreună cu manutanţa constituie un ansamblu robust ce se încadrează în arhitectura militară a secolului XVIII”, a spus muzeograful Constantin Inel.

În perioada conflictelor armate, în imobil au funcţionat comisariatele de război. Exteriorul imobilului este sobru, fără elemente decorative care să iasă în evidenţă. Motivul este reprezentat de faptul că a fost proiectată ca şi o construcţie cu rol în organizarea militară.

Transformări doar în interior

Este o clădire cu formă pătrată cu curte interioară, care nu şi-a schimbat în cea mai mare parte aspectul de acum 300 de ani.

 „Doar în interior au fost realizate transformări, în anul 1903, când au fost amenajate locuinţe pentru ofiţeri, prin desfiinţarea unor compartimentări şi realizarea altora, amenajarea holurilor de intrare şi a scărilor”, a afirmat Constantin Inel. În zona dinspre strada Mihai Viteazul, la parterul clădirii, a funcţionat până în primii ani de după 1990 un restaurant.

Spaţiul respectiv este acum închis. În urmă cu aproximativ cinci ani a existat un proiect privind restaurarea şi redarea spaţiului în circuitul public derulat de Consiliul Judeţean Alba. A fost abandonat din lipsă de resurse financiare. Interiorul clădirii nu poate fi vizitat, însă imobilul apare în descrierile pentru turişti având în vedere că este amplasat pe principalul traseu de vizitare al Cetăţii, dintre Porţile III şi IV.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite