Arhiepiscopul Andrei Andreicuţ, cotat cu mari şanse la Mitropolia Clujului. Află aici care ar putea fi soarta Arhiepiscopiei de Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arhiepiscopul de Alba Iulia, ar putea fi ales vineri mitropolit al Clujului. Ocuparea scaunului mitropolitan de ÎPS Andrei Antreicuţ ar putea fi sinonimă cu alipirea Arhiepiscopiei din Alba Iulia la Mitropolia Ortodoxă de la Sibiu.

Citiţi şi: Arhiepiscopul Andrei Andreicuţ este succesorul lui Bartolomeu la Mitropolia Clujului

Sinodul Bisericii Ortodoxe Române va desemna vineri,  un nou mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, loc rămas vacant după moartea ÎPS Bartolomeu.

Şanse să păstorească Mitropolia Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, care are în subordine opt judeţe, au doi ierarhi: arhiepiscopul de Alba Iulia, ÎPS Andrei Andreicuţ, şi episcopul vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, PS Irineu Bistriţeanul.

Cei doi ierarhi au fost propuşi de Sinodul Mitropolitan de la Cluj, format din şapte episcopi şi prezidat de Patriarhul Daniel.

ÎPS Andrei: „Sunt legat cu o mie de fire de Alba Iulia“

Ambii fac parte din aripa tradiţionalist-conservatoare a Bisericii Ortodoxe Române, opusă celei ecumeniste, al cărei lider este chiar Patriarhul Daniel.

Arhiepiscopul de Alba Iulia dezminte zvonurile potrivit cărora, dacă va fi ales mitropolit, este posibilă alipirea Arhiepiscopiei de Alba Iulia la Mitropolia Ardealului, cu sediul la Sibiu, condusă de ÎPS Laurenţiu Streza, cel care, în 2005 a câştigat alegerile pentru scaunul de mitropolit chiar în faţa lui Andrei Andreicuţ.

image

„Trebuie să precizez de la început că eu nu ţin cu tot dinadinsul să ocup scaunul mitroplolitan de la Cluj, rămas vacant. Eu mă las în voia şi în mâna lui Dumnezeu. Spun acest lucru, pentru că sunt legat cu o mie de fire de Episcopia de la Alba Iulia“, a mai adăugat ÎPS Andrei Andreicuţ.

Alipirea la Mitropolia de la Sibiu,  prematură

În mediul teologic se vehiculează ideea că plecarea lui Andrei Andreicuţ  la cârma Mitropoliei Ortodoxe de la Cluj ar putea însemna şi alipirea Arhiepiscopiei de Alba Iulia la Mitropolia Ardealului de la Sibiu, patronată de ÎPS Laurenţiu Streza, din aripa ecumenică a BOR, care a câştigat în 2005 alegerile chiar în faţa lui Andrei Andreicuţ.

image

Catedrala Încoronării din Alba Iulia

„Eu consider că alipirea Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia, la Mitropolia Ardealului de la Sibiu este prematură. Eu nu am luat în calcul această ipoteză, în primul rând, pentru că nu este acum de actualitate. Ideea poate fi eventual luată în calcul şi analizată doar după încheierea alegerilor pentru scaunul mitropolitan de la Cluj“, a spus Andrei Andreicuţ, Arhiepiscopul ortodox de Alba Iulia.

Voci din mediul teologic din Alba Iulia vorbesc chiar de anumite presiuni ale ierarhilor de la Sibiu de desfiinţare a Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia. Asta, deoarece în ultimii ani numărul tinerilor care au optat pentru studii universitare de profil la Alba Iulia a fost într-o continuă creştere.

Cartea va fi lansată la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia

Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia

„Eu sunt de părere că este o zvonistică pură. Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia şi-a câştigat un prestigiu în mediul academic din România şi ca atare nu văd niciun motiv să fie desfiinţată. În plus, aici avem şi un Seminar Teologic Ortodox, nu văd nicio logică în acest sens“, a mai precizat arhiepiscopul ortodox de Alba Iulia.

Irineu Bistriţeanul, posibil Arhiepiscop de Alba Iulia

În cazul în care ÎPS Andrei Andreicuţ va fi ales mitropolit, cel mai vehiculat nume la cârma Arhiepiscopiei de Alba Iulia este cel al lui PS Irineu Bistriţeanul, contracandidatul lui Andrei Andreicuţ la Mitropolie.

 „Este posibil, dacă luăm în calcul regulamentele Bisericii Ortodoxe Române. În cazul în care voi fi ales în scaunul mitropolitan de la Cluj, timp de 60 de zile eu voi gira şi problemele Arhiepiscopiei de la Alba Iulia“, a mai punctat înaltul ierarh.

image

PS Irineu BIstriţeanul

Alegerile pentru scaunul de mitropolit al Clujului au loc vineri, 18 martie, la Patriarhia Română. Devine mitropolit al Clujului candidatul care obţine voturile a jumătate plus unu din totalul membrilor Sinodului BOR, prezenţi la şedinţă.

O problemă spinoasă, analizată în mediile teologice de la Alba Iulia, Cluj, Sibiu şi Bucureşti este legată de însăşi existenţa Mitropoliei Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului. Asta, pentru că unii ierarhi susţin că a fost creată artificial în 2005, la presiunile defunctului Mitropolit Bartolomeu.

„ Personal nu mi-am pus problema acestei împărţiri geografice. Din punctual meu de vedere nu este încă de actualitate. Oricum trebuie aleasă soluţia cea mai bună pentru Biserică“, a încheiat Andrei Andreicuţ.

Înalţii ierarhi iau în calcul inclusiv oportunitatea desfiinţării sau reconfigurării Mitropoliei Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului.

Cine este arhiepiscopul Andrei Andreicuţ

Arhiepiscopul Alba Iuliei s-a născut la 24 ianuarie 1949, în Maramureş. A urmat cursurile Facultăţii de Construcţii Căi Ferate din Bucureşti, iar după abbsolvire a fost repartizat ca inginer la Întreprinderea de Construcţii Căi Ferate din Cluj-Napoca.

În 1978 a absolvit Institutul Teologic din Sibiu, iar după 20 de ani a fost ales arhiepiscop de Alba Iulia, când Episcopia Alba Iuliei a fost ridicată la rangul de Arhiepiscopie.

A întemeiat Seminarul Teologic Ortodox Liceal „Mitropolit Simion Ştefan” din Alba Iulia, iar numele său figurează printre fondatorii Universităţii “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

Pentru activitatea depusă în slujba Bisericii şi a ţării, la 1 Decembrie 2002, Preşedinţia României i-a conferit Ordinul Naţional „Pentru Merit” în gradul de „Mare Ofiţer”. Din februarie 2007 a fost ales membru al Academiei de Ştiinţe şi Arte din Salzburg (Austria).

Arhiepiscopul Andrei a fost acuzat de CNSAS că a colaborat cu fosta Securitate comunistă, sub pseudonomul Ionică. A câştigat procesul irevocabil pe un vid legislativ. A beneficiat de faptul că în data când s-a judecat dosarul al Curtea de Apel Alba Iulia legea de funcţionare a CNSAS era declarată neconstituţională.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite