Alba Iulia: Muzeu de Artă Sacră la Arhiepiscopia Ortodoxă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Muzeu de Artă Sacră la Arhiepiscopia Ortodoxă
Alba Iulia: Muzeu de Artă Sacră la Arhiepiscopia Ortodoxă

Muzeul de Artă Sacră de la centrul eparhial din Alba Iulia va cuprinde obiecte de cult, icoane şi cărţi vechi şi valoroase Prima sală a muzeului poate fi vizitată de albaiulieni şi de turişti.

Arhiepiscopia Ortodoxă din Alba Iulia deţine un fond impresionant de carte veche, o colecţie care depăşeşte 2.300 de exemplare şi un important fond de icoane pe sticlă şi pe lemn, aproape 700 de icoane, ale unor meşteri zugravi renumiţi. Colecţia putea fi vizitată până la acest moment doar virtual pe site-ul Arhiepiscopiei. Pentru o prezentare mai amplă şi mai îndeaproape va fi amenajat un muzeu în aripa de nord a centrului eparhial, care va avea mai multe săli de prezentare şi un spaţiu în care vor putea fi găzduite evenimete culturale. 

Sala „Mihai Viteazul”

Înainte de a intra în prima sală a muzeului din Arhiepiscopia din Alba Iulia, este amenajat un spaţiu în care sunt expuse mai multe fresce recuperate de pe pereţii bisericii din Bucerdea Vinoasă, un monument care s-a distrus de-a lungul timpului.
Sălile sunt foarte înalte, iar din această cauză pe partea de sus a peretelui care desparte  spaţiul de expunere a frescelor de prima sală propriu-zisă a muzeului este realizat un vitraliu impresionant. „Vitraliul este o reprezentare a Sfintei Treimi, inspirată din arta iconografică”, a spus maica Saveta Pop, care este restaurator şi care se ocupă cu amenajarea muzeului.

Prima sală, deja amenajată, la Muzeul de Artă Sacră se numeşte „Mihai Viteazul” deoarece în încăpere sunt mai multe exponate care amintesc de Marea Unire înfăptuită de domnitor. „În centrul sălii am realizat o machetă cu planul vechii arhiepiscopii şi a bisericii care a fost ctitorie a lui Mihai Viteazu”, a explicat maica Saveta Pop. De asemenea în sală mai pot fi văzute două veşminte preoţeşti care au fost folosite la ceremonia de încoronare a regelul Ferdinand şi a reginei Maria, precum şi mai multe obiecte de cult, potire şi cruci. Un loc aparte îl au cărţile ieşite din tiparniţa Mitropoliei Bălgradului. Este expus „Noul Testament de la Bălgrad”, Chiriacodromionul de la 1699 şi Cazania lui Varlaam de la 1643.

Spaţiu expoziţional inedit


Din colecţia Arhiepiscopiei, exponatele din prima sală, care a fost amenajată, sunt doar o mică parte. De aceea se intenţionează şi amenajarea altor săli. “Deoarece sălile sunt lungi şi înalte ne-am gândit să folosim cât mai bine spaţiul şi la jumătatea peretelui să montăm o platform pe lângă pereţi astfel încât să obţinem un spaţiu expoziţional şi la înălţine”, a mai spus maica Saveta Pop.

De asemenea în viitor este posibilă şi amenajarea unui laborator de restaurare a icoanelor. În forma finală, muzeul va avea circuit unic, iar la capătul acestuia va fi realizat un spaţiu în care vor putea fi găzduite expoziţii ale artiştilor albaiulieni sau alte evenimente cultural. 

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite