Alba Iulia: Portret / Marius Ardeleanu - de la vânători de munte la arte marţiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Portret / Marius Ardeleanu - de la vânători de munte la arte marţiale
Alba Iulia: Portret / Marius Ardeleanu - de la vânători de munte la arte marţiale

Instructor de arte marţiale, jurnalistul Marius Ardeleanu spune că marea lui pasiune este să lucreze cu o grupă de copii pe care-i învaţă karate.

Revoluţia din 1989 l-a prins pe Marius Ardeleanu în armată, la vânători de munte. „Decembrie 1989 m-a găsit în haină verde, la Sibiu. Gloanţe, puşti, pistoale, amănunte tehnice de care nici nu vreau să-mi aduc aminte. Alţii în locul meu şi-ar fi luat certificat de revoluţionar. Eu nu, am considerat că certificatul de revoluţionar este pentru „fetiţele” care au încercat să fugă din faţa gloanţelor. Am mai rămas soldat în armata română încă trei ani, perioadă în care am învăţat foarte multe”, îşi aminteşte Marius.

Locuri de muncă inedite


După armată, în viaţa lui a urmat o perioadă „nesemnificativă”, după cum o numeşte. „Am lucrat chiar şi în pădure, într-o exploatare forestieră privată.  Foloseam o clupă, un instrument în formă de compas cu care măsuram diametrului trunchiului de copaci. A fost interesant, acolo am văzut foarte multe chestii despre lume şi viaţă, dar n-am stat mult pentru că nu aveam ce să mai învăţ”, spune Marius Ardeleanu.

S-a întors în Alba Iulia unde s-a angajat supraveghetor la Muzeul Naţional al Unirii. A fost o perioadă dragă lui Marius. Îşi aminteşte cu plăcere de secţia preistorie unde şi-a desfăşurat activitatea şi unde a avut foarte multe de învăţat de la profesorul Horea Ciugudean.

”Ţara făgăduinţei este ţara în care te-ai născut”


În anul 1996 a obţinut, după un examen dificil, postul de „ştirist” la Radio 21 Alba Iulia şi a purces pe calea jurnalisticii. A urmat o perioadă tumultoasă prin presa locală. A lucrat timp de 10 ani în mass-media, atât în presa scrisă cât şi în cea audio-vizuală. „Presa mi-a adus o experienţă inedită în viaţă, a însemnat pentru mine o provocare până prin anul 2006 când am renunţat”, spune Marius.

Una din oportunităţile pe care i le-a oferit mass-media a fost plecarea în SUA. A rămas acolo timp de un an şi patru luni. „America nu este chiar ţara tuturor posibilităţilor. În opinia mea, ţara făgăduinţei este ţara în care te-ai născut. În SUA, oricât de bun ai fi, oricine ai fi, tot timpul se vor uita la tine ca la un străin” afirmă cu convingere.

A lucrat de toate, mai ales în supermarketuri, în sectorul serviciilor în care se angajau numai aceia care nu aveau nici un fel de document. „Cred că am spălat pe jos cam cât are Alba Iulia suprafaţă istorică. E drept, am încercat să fac şi altceva, să organizez un ONG  care să faciliteze românilor o poartă de imigrare mult mai uşoară către SUA, dar n-am primit finanţare”, spune Marius.

Ca amănunt interesant din experienţa americană, a avut două maşini: un Subaro (cumpărat cu 50 dolari) şi un Jaguar (250 dolari), pe care spune, mai în glumă, mai în serios, că l-ar fi adus acasă, dacă ar fi putut.

Întrebări şi răspunsuri:
Cum ai ajuns instructor de arte marţiale ?
M.A.:Din armată, de la vânători de munte, mi-a rămas această pasiune. Făcusem atunci karate şi am păstrat în continuare tradiţia acestui sport. Am avut fericirea să am instructori foarte buni ca Nicolae Tudor şi John Huzu, acesta din urmă fiind preşedintele Asociaţiei Sportive „Full Contact” Alba Iulia, unde actualmente sunt instructor.

Vorbeşte-ne puţin de elevii tăi ?
M.A: Am 15 copii şi sunt minunaţi. Le mulţumesc pur şi simplu că există, pentru tot ceea ce au reuşit să facă, mai ales în ultimul an. Noi suntem destul de tineri în şcoala de arte marţiale şi practicăm un stil mai puţin întâlnit în Alba Iulia. Un stil de arte marţiale care te învaţă să te scoţi din situaţiile grele.

Alba Iulia frumoasă:
„Îmi place, în primul rând, Cetatea. Mă bucur că a apărut ideea Celor Trei Fortificaţii, pentru că sunt minunate, printre puţinele, dacă nu unicele în Europa.”
Alba Iulia urâtă:
„Îmi pare rău să o spun, dar mai e mult de lucru la capitolul civilizaţie. Se văd eforturi susţinute de salubrizare a oraşului, dar din păcate nu se ştie păstra curăţenia”.

Ce-i place:
„Îmi place muntele, drumeţia, alpinismul. La oameni apreciez sinceritatea, în primul rând, dar şi punctualitatea. Îmi plac oamenii dintr-o bucată, sănătoşi, verticali”.
Ce nu-i place:
„Urăsc proştii, şmecherii fără şcoala vieţii. Nu suport bădăranii, „băieţii de băieţi”, neciopliţii, oamenii fără ruşine. În general, nu-mi plac indivizii needucaţi, dar plin de sine, aroganţi.”

Profil
Data naşterii: 31 august 1970
Educaţie: Colegiul „Horea, Cloşca şi Crişan” Alba Iulia
Ocupaţie: purtător de cuvânt la Poliţia Comunitară Alba Iulia
Starea civilă: căsătorit, o fată

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite