Arcadie Hinescu, primul profesor titular al Universităţii din Alba Iulia, a „şcolit" 10.000 de studenţi
0Arcadie Hinescu şi-a adus o contribuţie notabilă la acreditarea specializărilor cu profil economic de la Facultatea de Ştiinţe a Universităţii „1 Decembrie 1918“. Este primul profesor titular care a predat la instituţia de învăţământ din Alba Iulia.
Dupa terminarea facultatii în anul 1976, ca şef de promoţie ar fi avut şansa să rămână asistent universitar la Catedra de Mecanică a Institutului Politehnic din Braşov. Cu o promisiune de promovare „la mână“ din partea ministrului Educaţiei de atunci, Arcadie Hinescu şi-a început stagiul ca inginer la Combinatul de prelucrarea a lemnului (CPL) din Blaj. Şi aici a rămas. În paralel, a fost şi profesor la Liceul de Industrializarea Lemnului Blaj, unic în acea perioadă înTransilvania.
„Era perioada în care colaboram intens cu studii si cercetări economice tehnice, fiind cooptat în colegiul de redacţie a unor reviste de profil. Evoluţia profesionala a făcut să fiu director la Combinatul de prelucrarea a lemnului între 1979-1984, perioada în care mi-am dat doctoratul având onoarea de a-l avea coordonator de doctorat, pe academicianul Constantin Barbulescu cu o teza de doctorat avand titlul „Analiza sau ingineria valorii in industria lemnului”, tematică de mare actualitate şi-n prezent“, îşi aminteşte Arcadie Hinescu despre începuturile carierei.
"Profesorul" din facultate
Înclinaţia spre cariera didactică şi-a descoperit-o încă din anii de liceu, motiv pentru care în facultate era cunoscut printre colegi drept „profesorul” Hinescu. „Saltul“ în lumea universitară s-a produs în anul 1993, când a fost cooptat să se alăture corpului didactic al nou înfinţatei Universităţi 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia. În 1994, a devenit conferenţiar universitar titular, iar patru ani mai târziu, prin ordin de ministru, a intrat în elita profesorilor titulari, la disciplinele Management si Marketing.
„Acest titlu a însemnat confirmarea vocaţiei mele pentru activitatea didactică universitară şi totodată posibilitatea de a-i ajuta pe colegii mei mai tineri, luându-i colaboratori la diverse carţi şi cursuri universitare şi dându-le posibilitatea să obţină diferite grade didactice universitare, într-un timp cât mai scurt posibil“, a apreciat profesorul universitar.
Mii de studenţi
Rezultatele muncii depuse de Arcadie Hinescu la Universitate s-au concretizat în acreditarea iniţială a Colegiului universitar, apoi a Facultăţilor de Contabilitate şi informatica de gestiune, Economia Comerţului şi Turismului, Finante-Bănci, Marketing şi Managementul afacerilor. „În semn de apreciere şi simpatie pentru contribuţia pe care am adus-o pentru acreditarea specializărilor cu profil economic, prorectorul de atunci al Universităţii, Florea Voiculescu, mi s-a adresa cu apelativul «Domnule profesor Acreditare»“, a adăugat primul profesor universitar titular de la Universitatea „1 Decembrie 1918“.
În cele aproape două decenii de carieră universitară, au „trecut prin mâna“ lui Hinescu în jur de 10.000 de studenţi, de la specializările cu profil economic, dar şi de la Drept şi Sociologie. „Cariera universitară mi-a permis să transmit toate cunoştinţele dobandite studenţilor fapt ce mi-a adus o imensă satisfacţi. Am reusit să formez economişti care să fie buni practicieni şi să înţeleagă cât mai bine realitatea social-economică“, a încheiat universitarul.
Este membru al Asociaţiei Oamenilor de Ştiinţa (1986), AGIR (1994), AFER (2009), AGER (2009), al Academiei Europene de Marketing (1996) si Academiei de Ştiinţe din New York (1997). Numele său figurează în Catalogul experţilor, Dicţionarul specialiştilor în ştiinţa şi tehnica româneasca (2000), Enciclopedia Who’s Who in Romania (2002) şi Ghidul personalităţilor din judeţul Alba (2003).
Care au fost cele mai interesante lucrări de licenţă pe care le-aţi coordonat?
A.H.: Cele mai interesante le consider pe următoarele: Implementarea managementului prin obiective la SC APULUM SA Alba Iulia; Managementul serviciilor publice la Instituţia perfectului din Judeţul Alba; Managementul şcolar şi management educaţional; Sistemul informaţional al unitătilor de cazare; Marketingul modern în promovarea serviciilor la SC PARC SA Alba Iulia; Managementul resurselor umane la SC INCOV SA Alba Iulia; Managementul firmei prin planul de afaceri la SC AGROTRANSPORT SA Alba Iulia; Managementul serviciilor la Hotelul Cetate.
Care este cartea cea mai complexă pe care aţi publicat-o ce nu ar trebui să lipsească din biblioteca unui student de la Ştiinţe Economice?
A.H.: Am publicat sau editat 62 de carţi, singur sau în colaborare, unele dintre ele fiind tratate de specialitate şi 17 cursuri universitare. Consider ca cea mai importanta carte, în fapt un tratat universitar de maxima actualitate şi utilitate practica, este Managementul Proiectelor, premiată de către Asociaţia Facultăţilor de Economie din România în 2008, ca cea mai buna lucrare de literatură economică din România în domeniul managementului.
Ce-i place: „Îmi face plăcere să simt setea de informaţie continuă. Sunt adeptul călătoriilor turistice şi de documentare în alte ţări. Mă simt împlinit când scriu zilnic articole şi studii economice în reviste şi cărţi de profil, în mod special în domeniul managementului şi marketingului“, spune profesorul universitar
Ce nu-i place: „Nu tolerez minciuna, ipocrizia şi, în special, lipsa de etică morală“, a încheiat universitarul.
Profil:
Născut: 18 aprilie 1942, Bănila pe Siret , Bucovina
Familie: căsătorit
Studii: Facultatea de Industrializarea Lemnului, Institutul Politehnic Braşov