Aproximativ 600 de consultaţii lunar la cabinetul de planning familial din Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Femei din judeţul Alba pot solicita mai multe tipuri de anticoncepţionale gratuită de la cabinetul de planning familial din Alba Iulia. Contraceptivele cele mai solicitate sunt pilulele şi prezervativele.

Aproximativ 30 de femei trec zilnic pe la cabinetul de planning familial din Alba Iulia. Numărul femeilor care solicită contraceptice gratuite creşte în fiecare an cu 10 %. O mare parte dintre cele care trec pragul cabinetului sunt din mediul rural şi vin şi de la distanţe de 40 de kilometri pentru a lua anticoncepţionalele gratuite.

Femeile vin şi câteva zeci de kilometri pentru anticoncepţionale

 „Femeile din mediul rural, care nu au suficienţi bani pentru a-şi procura contraceptive şi tinerele studente sau eleve se pot adresa cabinetului de planning familial. În fiecare an numărul celore care ne caută creşte“, a spus Luminiţa Torok, asistent licenţiat la cabinetul din Alba Iulia. În eviedenţele cabinetului sunt peste 3000 de femei care îşi procură contraceptivele pe acestă cale, cele mai multe dintre ele sunt tinere care au vârsta între 16 şi 18 ani. „Avem şi câteva cazuri de fete la 14 sau 15 ani. De obicei liceenele şi studentele apelează la cabinet“, a mai spus Luminiţa Totok. Tinerele care beneficieză de această gratuitate trec pe la cabinet cam o dată la două luni. Nu sunt acordate anticoncepţionale pentru mai multe luni deoarece personalul medical urmăreşte şi starea de sănătate a pacientelor. „Eu vin de la Feneş, e un sat lângă Zlatna. Îmi iau contraceptivele de la cabinetul din Policlinică pentru că sunt gratuite. De mai bine de trei ani fac drumul special pentru ele“, a spus Elisabeta Popa de 38 de ani. 

Pilulele zilnice şi prezervativele, cele mai solicitate

Femeile care se adresează cabinetului de planning familial solicită de cele  mai multe ori pilula zilnică, iar tinerele preferă prezervativele. „Cel mai adesea tinerele se tem de o sarcină nedorită sau de bolile pe care le pot contacta. Prezervativul este recomandat pentru că oferă protecţie şi împotriva bolilor precum sifilis, hepatită sau chiar şi infectarea cu HPV, virusul care provoacă cancer de col uterin“, a mai spus asistenta. Tinerele dar şi tinerii care se adresează cabinetului primesc gratis 15-20 de prezervative pe lună. „Eu am venit pentru a lua pilula contraceptivă. Am început să iau anticoncepţionale de un an de zile. Prima dată am venit cu o prietenă şi am cerut prezervative dar acum iau pilule“, a spus Ioana Marin, de 18 ani, studentă la Alba Iulia.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite