Aproape 1.000 de persoane din Alba, pe lista de aşteptare pentru proteze medicale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dispozitivele medicale de protezare sunt pentru unii pacienţi unica şansă la o viaţă apropiată de cea normală. Albaiulianul Dorin Popa a suferit un grav accident în urmă cu 24 de ani. A fost operat de mai multe ori , iar acum are nevoie de bani pentru o nouă operaţie şi pentru o proteză.

Pacienţii din judeţul Alba care au nevoie de un dispozitiv medical aşteaptă luni de zile pentru a putea obţine protezele care ar putea să le uşureze viaţa. În primele patru luni ale acestui an la Casa de Asigurări de Sănătate Alba au fost înregistrate 957 de cereri de procurare a dispozitivelor medicale.

Protezele ORL şi cele ortopedice, cele mai solicitate

Cele mai multe solicitări au fost pentru protezele ORL, aparate auditive. De asemenea au fost solicitate 375 de dispozitive pentru bolnavii care suferă de incontenenţă urinară. O cerere foarte mare este şi pentru încălţăminte ortopedică sau chiar  pentru proteze pentru membrele inferioare. 

De o proteză pentru piciorul drept are nevoie şi albaiulianul Dorin Popa care de 24 de ani este imobilizat la pat. Bărbatul a fost victima unui accident de maşină care i-a marcat viaţa pentru totdeauna. „Eram cu un prieten cu mașina, în zona Buru. A încercat să depăşască o căruţă şi s-a produs un accident. Eu am fost proiectat pe geam. Mi-am fisurat bazinul și piciorul drept praf s-a făcut“, povestește Dorin Popa.

Acel teribil accident l-a „condamnat“ la pat pe viață. A fost pensionat de boală, gradul I de handicap. 13 intervenții chirurgicale a avut la piciorul drept, care a rămas mai scurt cu 14 centimetri.

43 de zile întins pe un grătar

„După accident am fost internat la Sibiu, la o secție de recuperare. Am stat 43 de zile întins pe un grătar, de care eram legat, ca să-mi aducă bazinul la normal. A fost groaznic. M-am ridicat, dar am alunecat și am căzut, iar bazinul a revenit la stadiul inițial “, povestește Dorin Popa. De atunci, a umblat și umblă din spital în spital fiind operat în repetate rânduri la Alba Iulia, Cluj Napoca și București. Are bazinul calcifiat, nu-i susține corpul. Nu se poate ridica în picioare, pentru că s-ar îndoi de jumătate. Se deplasează cu ajutorul unui cărucior, dar acum stă permanent în pat, întrucât căruciorul s-a defectat și e la reparat.

Dorin Popa  a mai suferit şi o altă lovitură a destuinului. „Am o tumoare la cap. Am fost operat dar tumoarea a prins un ganglion“, mai spune albaiulianul. Bărbatul mai are nevoie de o intervenţie chirurgicală. 

Intervenția chirurgicală costă 1.500 de lei, iar proteza aproximativ 5.000 de lei. „Proteza m-ar ajuta în deplasare, pentru că nu pot mișca piciorul drept decât din genunchi. În rest e blocat“, afirmă bărbatul. Cei care vor să îl ajute pe Dorin Popa pot suna la numarul de telefon 0747533702.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite