Alba Iulia: Aproape 100 de minore au devenit mame

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Aproape 100 de minore au devenit mame
Alba Iulia: Aproape 100 de minore au devenit mame

Cele aproape 200 de mame din judeţul Alba care au născut înainte de majorat au vârste cuprinse între 12 şi 17 ani. Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Alba a luat legătura cu autorităţile locale pentru întocmirea unui plan de servicii sociale acolo unde este cazul şi pentru efectuarea unei anchete sociale.

„În unele cazuri noul născut a fost dat în plasamentul părinţilor mameni minore şi a rămas să trăiască în cadrul familiei lărgite. În alte cazuri s-a dispus plasamentul copilului în centre de plasament. Această măsură s-a luat pentru ca noul născut să poată avea reprezentare legală”, a explicat directorul DGASPC Alba, Sorin Chirilă.

Mame adolescente

Din numărul mamelor minore, cele mai multe tinere, care au vârsta de 16 ani, trăiesc cu propria familie. „O parte dintre aceste mame s-au căsătorit şi trăiesc cu familia. Potrivit legislaţiei fetele de peste 16 ani se pot căsători cu acordul părinţilor”, a mai spus Sorin Chirilă. Potrivit statisticilor de la începutul acestui an până la data de 1 august au adus pe lume copii 45 de mame cu vârsta de 17 ani şi 28 de mame care au împliniţi 16 ani. Printre mamele care au născut în 2009 una are 12 ani, iar alte două au împliniţi 13 ani. „Este o situaţie deosebit de gravă, datorată în mare parte lipsei de informare. Autoritatea de Sănătate Publică Alba, şi profesorii ar trebui să transmită un mesaj comun. Ar trebui să pledeze pentru păstrarea perioadei de virginitate”, a spus medicul pediatru, Olimpia Candrea.

Nu sunt pregătite pentru a fi mame

Din punct de vedere medical o fată de 12-13 ani nu este pregătită, nici fizic şi nici psihic, pentru a face faţă unei sarcini şi pentru a deveni mamă. „Din păcate fetele nu ştiu că de la momentul primei menstruaţii, în urma contactului sexual pot rămâne însărcinate. Sunt de asemenea expusei riscului de îmbolnăvire cu HIV sau alte boli cu transmitere sexuală, cum ar fi sifilisul, care poate fi asintomatic şi care la 30 de ani să se declanşeze, iar femeia să sufere mai apoi de un tabes nervos ”, a mai spus medicul Olimpia Candrea.  Pediatrul din Alba Iulia care lucrează în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Alba, spune că la nivelul judeţului Alba 200 de cadre didactice au urmat cursuri de formatori de sănătate. „Profesorilor le vine greu să abordeze teme legate de sexualitate la clasă, dar este absolut necesar să se facă educaţie”, a mai spus medicul pediatru. 

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite