Alba Iulia: Ansamblul Folcloric „Augustin Bena” – ambasadorul cultural al judeţului Alba

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Până acum mai bine de un an de zile, Alba era printre puţinele judeţe care nu avea un ansamblu folcloric profesionist. Odată cu înfiinţarea Centrului de Cultură „Augustin Bena”, administraţia judeţeană a insistat ca Alba să aibă un ansamblu care să pună în valoare bogata zestre etno-folclorică a zonei.

Proiectul a prins contur şi în scurt timp s-au achiziţionat instrumentele muzicale necesare orchestrei, costumele populare reprezentative pentru patru zone folclorice care respectă tiparul autentic zonal şi încălţăminte pentru dansatori. În 9 mai 2008, ansamblul folcloric „Augustin Bena” din Alba Iulia îşi făcea oficial debutul pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor.
Într-un an de existenţă a suferit ceva modificări de componenţă.
13 instrumentişti, şapte solişti şi opt perechi de dansatori populari au devenit cei mai buni ambasadori ai folclorului autentic şi a tradiţiilor populare ale judeţului Alba în ţară şi în străinătate. La mai bine de un an de activitate formaţia albaiuliană a participat la numeroase emisiuni televizate, zeci de spectacole în ţară şi peste hotare şi a reuşit să scoată două CD-uri care conţin cele mai bune piese cântate în concerte sau în studio.

Vedetele ansamblului


Componenţii orchestrei populare, dansatorii, soliştii vocali şi instrumentiştii fac parte din elita tinerei generaţii de interpreţi şi sunt câştigători ai celor mai importante concursuri şi festivaluri de folclor din ţară şi din străinătate dintre care amintim: Strugurele de Aur de la Jidvei, Moştenitorii, Zilele României la Viena şi un spectacol susţinut la Parlamentul European din Bruxelles. Dorina Nariţa, Maria Filimon, Nicolae Tuhuţ, Floricica Moga, Roxana Reche, Cătălin Haşa şi Leontina Farcaş (coordonatoarea grupului „Mugur de Tezaur”), sunt vocile ansamblului folcloric albaiulian. Conducerea muzicală este asigurată de dirijorul Alexandru Pal, discipol al maestrului Gheorghe Zamfir.

Proiecte pentru 2009


Pentru 2009 ansamblul folcloric albaiulian are în plan o serie de proiecte de promovare şi participare la festivaluri naţionale şi internaţionale. „Ansamblul folcloric se pregăteşte să participe la Festivalul Internaţional de Folclor din Caraş Severin în perioada 7-11 iulie, unde îşi vor da concursul 11 ţări. De asemenea va participa şi la cea de-a II-a ediţie a Festivalului Internaţional al Românilor de Pretutindeni, care va avea loc la Geoagiu Băi tot în această vară”, a declarat Daniela Floroian, director adjunct al Centrului de Cultură. La începutul lunii octombrie 2009, instituţia de cultură tradiţională va sărbători doi ani de existenţi. Cu această ocazie va fi lansat un nou CD al ansamblului folcloric.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite