O vacă a ajuns să coste cât un calculator la târgurile de animale din Alba

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei mai norocoşi crescători de animale care au venit la târgul de la Zlatna şi-au vândut vacile cu 2.500 de lei. Majoritatea nu-şi permit să le mai ţină în gospodărie. Târgurile de animale seamănă mai degrabă cu o expoziţie în care unii cer şi nimeni nu dă niciun preţ.

Valea Ampoiului o fost dintodeauna o zonă recunoscută pentru creşterea animalelor, în special a bovinelor şi ovinelor.  Puţinii crescători care se încumetă să mai ţină dobitoace prin bătătură spun că în urmă cu 20 de ani, aici nu era gospodar care să nu fi avut  câteva vaci şi câte o turmă de oi,  iar cei mai înstăriţi ţineau şi câte o pereche de boi, pe care-i foloseau la muncile câmpului şi la adusul lemnelor din pădure.

Efective în scădere

Din acele vremuri a rămas doar o palidă amintire. Satele din apropierea oraşului Zlatna, ca de altfet toate din zona munţilor Apuseni,  se confruntă cu fenomenul depopulării: tinerii au ales viaţa de oraş sau au plecat să muncească pentru străini, cu gândul la un trai mai bun. Dintotdeauna, oamenii de pe valea Ampoiului şi-au vândut vitele de rasă comună ca să aibă din ce trăi. Acum, spun ei, nimeni nu mai e interesat de animalele lor.

Iosif Tibian din satul Pirita a venit la târgul nou înfiinţat de la Zlatna cu o vacă şi un viţel cu gândul că le va da la un preţ bun. Puterile l-au mai lăsat, iar tinerii au dat agricultura pe viaţa la oraş.

Click pe poze pentru galerie foto

image

„Vacile nu mai sunt preţuite cum au fost odată, preţul lor a luat-o la vale. La cât muncim până le creştem banii sunt puţini. Am avut mulţi târgoveţi la Joiana, că aşa o cheamă, care dă vreo 10 litri de lapte pe zi,  s-au uitat, au întrebat şi s-au dus. Eu am cerut 20 de milioane de lei vechi, abia am primit 17 milioane. Sunt norocos că am dat-o“,spune Iosif Tibian, de 74 de ani, din satul Pirita. „Mai am una acasă, cu două nu mă mai descurc, nu mai sunt în putere ca altădată. Am mai adus şi un viţel, pe care am cerut 16 milioane, am primit abia 10, nu-l dau, mai bine-l sacrtific eu, decât să-l dau la alţii de pomană. Rămân vreo 40 de kilograme, după tăiere “, completează vârstnicul.

Bărbatul trage o concluzie amară. „La cine are bani destui e bine la cine-i sărac nici boii nu trag“.

Preţul unei vaci: între 1.200-2.500 de lei

O poveste asemănătoare are şi Simion Mertan din satul Pătrânjeni. „Am adus vaca la târg, pentru că nu mai pot cosi atâta fân, cât să-mi ajungă  peste iarnă şi nici cu sănătatea nu mă laud. Am cerut pe Mândraia 25 de milioane de lei vechi,  oamenii întreabă, dar nu se încumetă să cumpere. Preţurile sunt mai mici, după mine, cu vreo 6 milioane de lei vechi, faţă de anii trecuţi. Nu cred că am noroc la târgul de azi. Până acum, cel mai mult am primit pe Mândraia 20 de milioane, aşa nu o dau. Nu ar fi nu ştiu ce, dar măcar i-am avea pentru zile mai negre“, a spus cu năduf Simion Mertan.

Nici nu era miezul zilei şi mulţi crescători au pleacat spre casă, cu animalele de căpăstru. „A fost slabă târguiala, mai încercăm la următorul, nu le putem da de pomană, că le-am crescut cu trudă“, concluzionează un bărbat mândru de perechea de boi puşi la jug, pe care ceruse 9.000 de lei. A primit doar 6.000.

Ministrul Agriculturii: „O să-i ajutăm cu subvenţii“

Un alt motiv pentru care majoritatea oamenilor de aici au ajuns să crească doar o vacă este lipsa centrelor de colecatre a laptelui. „Şi eu aş putea să vând lapte, dar nu mă întreabă nimeni. Numai dacă vin sâmbăta la piaţă la Zlatna, unde se vinde cu 2,5 lei“, susţine spune Iosif Tibian, de 74 de ani, din satul Pirita.

Pe la spargerea târgului şi-a făcut apariţia şi ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără. „La astfel de târguri, consider că animalele se vând la valoarea lor reală,şi de piaţă şi de valorificare, ca la o bursă, există transparenţă, vizibilitate. Pentru crescători nu va fi o reuşită, dacă vor continua să vândă la întâmplare “, a subliniat Valeriu Tabără. Întrebat cum ar putea fi sprijiniţi crescătorii de animale din aceste zone aspre, demnitarul a răspuns„ Noi o să-i ajutăm cu subvenţiile“.

Târgul de animale a devenit pentru mulţi un pretext de mici şi bere. Sau, mai degrabă o expoziţie în care unii cer şi nimeni nu dă.

În evidenţele Direcţiei Agricole Alba figurează 50.000 de bovine. „Este o perioadă mai grea pentru valorificarea bovinelor, după ce exporturile de bovine au fost intrerupte de o anumită perioadă. Dacă ne referim la crescătorii din aceste zăne montane, important este să nu abandoneze acest obicei până la urmă, pentru că vior urma şi perioade mai bune. Păcat nu sunt receptivi la asociere, ar cavea numai de câştigat“, a explicat Ioan Stanciu, directorul Direcţiei Agricole Alba.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite