Angajaţii unei fabrici din Cugir, trimişi în şomaj fără să ştie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediul Inspectoratului Teritorial de Muncă Alba
Sediul Inspectoratului Teritorial de Muncă Alba

Un număr de 452 de sesizări au fost întregistrate în cursul anului 2009 la Inspectoratul Teritorial de Muncă, în legătură cu ilegalităţiile din companiile în care lucrează. Una dintre aceste sesizări se referă la societatea K.E.N. Arms Product SRL Cugir, unde cei 92 de angajaţi s-au trezit peste noapte şomeri.

Numărul sesizărilor făcute de cei care se consideră nedreptăţiţi la locul de muncă continuă să crească. În 2008 s-au înregistrat 347 de sesizări, iar anul acesta criza nu i-a oprit pe oameni să-şi ceară drepturile la Inspectoratul Teritorial de Muncă Alba.

Concedieri abuzive şi salarii neplătite

În 2009, oamenii s-au plâns de concedierile abuzive, de neplata salariilor şi pentru munca la negru. Au fot înregistrate, în total, 452 de petiţii. Numărul este mai mare cu peste 30 la sută faţă de anul trecut. La societatea K.E.N Arms Product SRL Cugir, cei peste 90 de angajaţi s-au trezit peste noapte şomeri. Reprezentanţii societăţii au notificat instituţia din Alba Iulia în legătură cu faptul că în 4 ianuarie 2010 vor concedia 92 din cei 93 de angajaţi.

Angajaţii au semnat o sesizare colectivă care a fost trimisă la ITM Alba. „Au semnat sesizarea 56 de persoane, care susţin faptul că au fost trimise în şomaj tehnic fără ca ei să aibă cunoştinţă de acest fapt“, a declarat Dorel Fiţ, inspectorul şef al ITM Alba. Toate demersurile ulterioare au dus către justiţie,  oamenii fiind hotărâţi să dea firma în judecată.

„Ni s-au falsificat semnăturile. Din documentele firmei reieşea că am semnat pentru 15 zile de preaviz şi 23 de concediu, ceea ce era o mare minciună. Niciunul dintre angajaţi nu avea cunoştinţă de aşa ceva“, a declarat Nicolae Ciopa, 52 ani, angajat al firmei din Cugir.  Potrivit oficialilor ITM, societatea a fost sancţionată pentru neachitarea plăţilor salariale cu 2.000 lei. „I-am sfătuit pe oameni să meargă în instanţă pentru că asta era singura soluţie care îi mai putea ajuta“, a completat Dorel Fiţ.

Venituri lunare de 300 de lei

Muncitorii, cei mai mulţi trecuţi de 50 de ani, au renunţat în cele din urmă la varianta instanţei. „Am decis să angajăm un avocat, dar în cele din urmă am ajuns la concluzia că nu ne-am putea permite. Mulţi sunt muncitori trecuţi de 50 de ani şi sunt conştienţi că dacă îşi vor pierde locul de muncă alte oportunităţi nu vor mai avea. Sunt familii întregi care lucrează în firmă şi care au ajuns să trăiască cu nişte salarii de mizerie“, a mai precizat Nicolae Ciopa.

Timp de trei luni de zile muncitorii de la Ken Arms din Cugir au lucrat pe salarii de 300 de lei, în mod firesc acestea situându-se între 600 şi 800 lei. „Habar nu aveau că ei erau de fapt în acte şomeri. Au aflat întâmplător, însă de frică că vor rămâne pe drumuri mulţi au preferat să tacă“, a declarat Maria Sava, soţia unui alt angajat al societăţii. Acest fapt este confirmat şi de oficialii ITM Alba.

„Oamenii ajung să depună sesizări la noi abia când le-a ajuns cuţitul la os, de teama de a nu rămâne fără locul de muncă“, a mai afirmat Dorel Fiţ. Reprezentanţii societăţii nu au putut fi contactaţi pentru a exprima un punct de vedere. Firma din Cugir derulează activităţi de mecanică generală şi a avut în 2008 o cifră de afaceri de 2,3 milioane lei şi un profit de aproximativ 122.000 lei.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite