Alba Iulia: Andrei Sebeni, la nici 14 ani, pictează şi scrie poezii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Andrei Sebeni pictează şi scrie poezii, iar când va fi mare îşi doreşte să devină arhitect. Are planuri mari să realizeze o expoziţie care să cuprindă toate desenele pe care le-a realizat la cei nici 14 ani.

Profil:
Data şi locul naşterii: 23 iulie 1996
Studii: Elev la Liceul Sportiv din Alba Iulia
Familie: un frate

Andrei Sebeni este un copil talentat care speră ca porţile consacrării să i se deschidă. Cea mai mare pasiune a sa este pictura. A realizat zeci de lucrări care au ajuns în expoziţii din judeţul Alba şi nu numai. A început să deseneze la 12 ani fără să fie conştient de talentul său. „Desenam doar ceea ce ni se dădea la şcoală, dar am început să simt nevoia să desenez mai mult, chiar dacă la început nu îmi ieşea totul aşa cum îmi doream“, a povestit Andrei.

Primul pas

Mama sa a fost cea care i-a remarcat desenele şi care a înţeles că odrasla sa ar putea avea un talent năbănuit până atunci. „Mi-a luat desenele şi le-a prezentat unei profesoare de la Palatul Copiilor. Aceasta a vrut să mă cunoască şi cu toate că anul era început, m-a primit în clasa sa“, a spus băiatul. Într-un timp scurt Andrei s-a arătat tot mai interesat de acest domeniu şi şi-a dat frâu liber imaginaţiei. „Mă inspiră ceea ce văd în jurul meu dacă îmi place. Îmi place mai ales la ţară unde după ce văd un peisaj îl aştern pe pânză sau pe hârtie“, a afirmat tânărul artist.

Natura statică şi portretele îi sunt cele mai la îndemână să le aşeze pe pânză. „Mă inspiră veselia din jurul meu. Când sunt bucuros, fericit şi mă aflu în locul potrivit am inspiraţie“, a povestit adolescentul. A început cu schiţe şi spune că albul şi negrul sunt culorile lui preferate, însă picturile lui au ajuns să fie foarte complexe. „Pictez pe hârtie, pânză, sticlă sau lemn. Culorile le aleg după cum simt că se potrivesc“, a completat Andrei Sebeni, cursant al Centrului de Cultură „Augustin Bena“ din Alba Iulia.

A fost încurajat de reacţia familiei şi a prietenilor care i-au recunoscut talentul. „M-au impulsionat pentru că nu credeam că o să le placă“, a spus băiatul. Desenele sale au fost expuse în mai multe expoziţii din judeţ, iar anul trecut a fost premiat la Concursul naţional de poezie „Lucian Blaga“.

„Mă inspiră veselia“

Pe lângă pictură Andrei încearcă să se dezvolte şi pe palierul literaturii. În urmă cu un an de zile a început să scrie poezii. „Inspiraţia îmi vine de cele mai multe ori seara sau când sunt vesel“, a spus adolescentul. Mama sa este persoana care îi acordă primul credit. „Ei i le citesc prima dată pentru că am încredere în ea şi ştiu că îmi spune dacă sunt bune sau nu“, a spus Andrei. A publicat strofe din poeziile sale în două reviste din Alba Iulia şi Cluj.

A luat locul I la Concursul de poezie „Lucian Blaga“ de la Sebeş din 2009. Poezia preferată din propria sa operă este „Nucul“. „M-a inspirat povestea nucului din curtea noastră care a trebuit să fie tăiat şi a ajuns mobiler de curte. Aveam un nuc bătrân la poartă,/ Şi cregile-i mari, noduroase, Se întindeau cu îndrăzneală /Spre coperişul casei noastre./.../ Se-ncovoia pe zi ce trece,/ Ca un moşneag slăbit şi gol, Dar, nu uita c-a lui poveste/ E scrisă-n veci în trupul său!“, a recitat Andrei.

Ce planuri ai pentru viitor în ceea ce priveşte pasiunile tale şi şcoala?
A.S.:
„Vreau să urmez o şcoală de profil care să mă ajute să îmi dezvolt aptitudinile în ceea ce priveşte desenul. Îmi place foarte mult româna şi desenul, iar pe primul plan rămâne în continuare şcoala. Cu sprijinul celor din jur îmi doresc foarte mult ca într-o zi să am o expoziţie personală de pictură. Pentru poezii voi mai lucra ca să adun suficient de multe pentru a putea fi cuprinse într-un volum. Îmi doresc foarte mult să devin arhitect şi nu cred altceva pentru că nu mi s-ar potrivi“.

Ce-i place: „Îmi plac animalele şi mi-aş dori să am o fermă. Îmi place să mă dau cu bicicleta şi să fie mereu veselie în jurul meu. Îmi plac peisajele şi oamenii sinceri“

Ce nu-i place: „Nu-mi place să fiu minţit sau să nu mi se ceară părerea. Nu îmi plac oamenii autoritari, îmi place munca în echipă, fără şefi“.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite