Portret. Andrei Andreicuţ, Arhiepiscopul Ortodox de Alba şi Mureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Andreicuţ este arhiepiscop de Alba Iulia din anul 1998
Andrei Andreicuţ este arhiepiscop de Alba Iulia din anul 1998

Cuvântul arhiepeiscopului Andrei Andreicuţ este ascultat de Crăciun şi de Paşte în toate bisericile ortodoxe din judeţele Alba şi Mureş. Majoritatea credincioşilor cunosc activitatea bisericească a arhiepiscopului dar ştiu mai puţine despre lucrarea sa ca profesor sau publicist.

De la inginerie la teologie

Andrei Andreicuţ este din anul 1998 arhiepiscop de Alba Iulia. Înainte de a deţine această înaltă funcţie bisericească a fost episcop şi preot. Mai înainte de a fi preot Andrei Andreicuţ a fost şi inginer. „Am urmat o facultate laică. Facultatea de Construcţii şi Căi Ferate câţiva ani am fost inginer. Biserica mi-a fost dragă încă din copilărie şi până la urmă m-am întors spre ea“, a spus arhiepiscopul. Primele amintiri despre biserică şi despre sărbători sunt cele din satul natal.

„Asociez satului natal datinile şi tradiţiile, pe care mi le amintesc încă bine. Îmi vin în minte şi  chipurile celor dragi. Îmi amintesc de părinţii mei şi de bunica mea din partea tatălui. Bunica Iuliana era profund înrădăcinată în tradiţii şi îi influenţa şi pe cei din jurul ei prin felul cuminte şi bun cu care privea lumea“, îşi aminteşte arhiepiscopul Andrei. Când era copil arhiepiscopul mergea la colindat prin sat şi spune că simte şi astăzi în oarecare măsură magia Crăciunului. „Mă bucur să văd în fiecare an la Arhiepiscopie tineri care vin din toate părţie judeţelor Alba şi Mureş să ne colinde. Tradiţiile de Crăciun s-au mai estompat dar credincioşii retrăiesc bucuria acestui moment în fiecare an la Sfânta Liturghie“, a spus Andrei Andreicuţ.

Implicare în problemele enoriaşilor

Arhiepiscopul a slujit şi în acest an la Sfânta Liturghie de Crăciun, în prima zi la Alba Iulia şi în a doua zi la Târgu Mureş. De asemenea pe parcursul anului a participat la numeroase evenimente religioase sau culturale. Pe lângă această activitate Andrei Andreicuţ este şi decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia şi profesor de morală creştină.

De asemenea este implicat în numeroase activităţi sociale. „Arhiepiscopia oferă 54 de servicii sociale. Administrează mai multe Case de tip familial şi azile de bătrâni. Îmi fac timp să trec pe la fiecare în parte. La anul dorim să punem şi bazele unui campus şcolar care să cuprimdă şi grădiniţă şi seminar şi în mijloc o biserică. Tot la anul sperăm să realizăm şi două Centre Misionare, unul la Alba Iulia şi celălalt la Târgu Mureş şi, de asemenea, vom continua lucrarea începută la Aiud, realizarea unui Memorial, pe Râpa Robilor, acolo unde au fost îngropaţi cei care au fost încarceraţi în temniţele comuniste“, a mai spus arhiepiscopul.

Ce reprezintă acestă perioadă de sărbătoare în viaţa unui creştin?
A.A:
"Dumnezeu la creat pe om la început nemuritor, tânăr şi frumos în Grădina Raiului dar am decăzut din acest stadiu prin păcat. Naşterea lui Hristos, una dintre cele mai mari sărbători creştine, ne-a răscumpărat şi restaurat".

Ce le transmiteţi credincioşilor pentru anul 2010?
A.A.:
"Îmi doresc să ne vedem mai des şi doresc tuturor credincioşilor din parohia noastră să-l găsească pe Dumnezeu să fie mai buni şi mai îngăduitori. Sper să vină mai multă râvnă la biserică şi să participe lucrarea lui Dumnezeu". 

Ce-i place: "Aşa cum a rânduit Dumnezeu încerc să iau fiecare lucru aşa cum este şi să mă bucur de fiecare zi. Mă bucur de oamenii pe care îi întâlnesc".

Ce nu-i place: "Noi încercăm să transmitem oamenilor un mod de a trăi dar se face şi contraeducaţie. Media are un mare rol în asta. Nu-mi plac programele lipsite de calitate morală. Mă deranjază că asemenea programe care îndobitocesc reuşesc să îi facă pe oameni să îşi piardă timpul şi să neglijeze lucruri mai importante".

Profil:
Născut: la 24 ianuarie 1949, în satul Oarţa de Sus, judeţ Maramureş
Studii: Facultatea de Construcţii Căi Ferate Bucureşti, Institutul Teologic de Grad Universitar Sibiu
Familie: necăsătorit

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite