Alba: Andrei Popa, columbofilul pasionat de sport

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Popa creşte porumbei din rase româneşti
Andrei Popa creşte porumbei din rase româneşti

De formaţie profesor de educaţie fizică, tânărul are peste 40 de porumbei din patru rase româneşti. A obţinut medalii la competiţii naţionale de canotaj.

Profil:
Născut la: 25 martie 1985, Aiud
Studii: Facultate de educaţie fizică Cluj-Napoca
Familie: căsătorit

Andrei Popa a moştenit pasiunea pentru creşterea porumbeilor de la bunicul său. Acum a ajuns să aibă păsări din patru rase diferite de care se îngrijeşte în fiecare zi. „Când eram copil, îl ajutam pe bunicul meu cu porumbeii, îi hrăneam, le făceam curat. Nu am renunţat la această activitate, iar de trei ani mă axez pe creşterea porumbeilor din rasele româneşti“, a spus Andrei Popa, stabilit în oraşul Teiuş.

Are peste 40 de exemplare de „vişiniu românesc“, „jucători de Galaţi“ „jucărori de Ardeal“ şi „bălţat românesc“. Dintre aceştia, cei mai spectaculoşi porumbei din punct de vedere al penajului sunt cei din rasa „vişiniu românesc“.

„Primele exemplarea le-am primit de la Ioan Avram, preşedintele de la ExpoTransilvania din Cluj-Napoca. Această specie este pe cale de dispariţie în ţara noastră deoarece foarte puţini crescători s-au axat pe creşterea de vişiniu românesc. De doi ani de zile caut o pereche de porumbei pe care să o cumpăr. Abia zilele acestea am găsit la Braşov un crescător dispobibil să vândă câteva exemplare“, a spus columbofilul.

Andrei Popa doreşte să împerecheze „Vişiniu românesc“ pentru a obţine pui care să corespundă standardelor impuse în cadrul expoziţiilor. „Un exemplar excepţional trebuie să aibă ciocul alb, ochii galbeni şi chenare albe în coadă. Doar aceşti porumbei pot participa în cadrul expoziţiilor, unde se ţine cont de aspect“, a precizat Andrei Popa. Tânărul spune că pasiunea pentru creşterea porumbeilor nu este una costisitoare, trebuie să le asigure hrană bazată pe multe cereale şi curăţenie. 

Medalii la canotaj

O altă pasiune a lui Andrei Popa este sportul. „De la vârsta de patru ani am practicat înotul. În liceu am făcut parte din Clubul Sportiv Mureşul în echipa de canotaj. Am participat la Campionatele naţionale de la Năvodari şi la Campionatele de fond de la Timişoara, unde am obţinut o medalie de argint şi una de bronz“, povesteşte Andrei Popa.

Nu a fost selecţionat pentru a face parte din lotul naţional de canotaj aşa că s-a îndreptat spre Facultate de educaţie fizică Cluj-Napoca. Timp de doi ani a predat sportul la Liceul Teoretic din Teiuş, iar apoi la Crăciunelul de Jos şi Unirea. În vară a susţinut examenul de definitivat în învăţământ. „Munca de profesor este una foarte plăcută. Din păcate elevii nu sunt îndreptaţi spre sport aşa cum ar fi normal. Rezultatele la clasă depind foarte mult de comportamentul elevilor“, a mai spus Andrei Popa.

Ce satisfacţii îţi oferă creşterea porumbeilor?
A.P.
: „Îi cresc pentru mine. Nu fac comerţ. Uneori îmi achiziţionez exemplare pentru a obţine pui care să se încadreze standardelor cerute în cadrul competiţiilor. Vrea ca de anul viitor să particip la aceste expoziţii“.

Ce alte pasiuni mai ani?
A.P.
: „Pe lângă porumbei şi sport, îmi place să pescuiesc. Tot bunicul meu mi-a insuflat această pasiune, mă lua cu el la baltă. Îmi plac foarte mult lacurile din zona Braşovului. Cea mai mare captură a mea este un şalău de trei kilograme şi jumătate pe care l-am prins în Delta Dunării. De luna aceasta a început sezonul la ştiucă, în weeck-en voi plec aîmpreună cu un grup de prieteni în Deltă. Pescuitul îmi oferă o senzaţie de calm. Prinderea unui peşte mai mare îmi crează de fiecare dată emoţii“.

Ce-i place: „Îmi place buna dispoziţie şi oamenii care zâmbesc. Ador să-mi petrec timpul liber în natură, să respir aer curat. Îmiplac călătoriile, am vizitat o bună parte din ţară, mi.a plăcut mult zona banatului. În următoare perioadă intenţionez să vizitez Moldova, este o zonă deosebită şi cunoscută mai ales mănăstirilor de acolo. De asemenea, îmi plac maşinile“.

Ce nu-i place: „Nu agreez minciuna şi nu suport nedreptatea, indiferent din partea cui vine. Nu-mi place politica, consider că din cauza actualilor guvernanţi ţara noastră a ajuns în starea aceasta deplorabilă“.




Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite