Alba Iulia: Andrei Manciu, elevul premiat cu argint la Olimpiada Naţională de Muzică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Andrei Manciu a adus pentru Alba medalia de argint la Olimpiada Naţională de Muzică. Elevul din clasa a XII-a de la Liceul de Muzică şi Arte Plastice din Alba Iulia a obţinut 96 de puncte din 100 posibile şi s-a clasat pe locul doi.

Profil
Născut: la 8 august 1992, Alba Iulia
Studii : Elev clasa a XII-a, Liceul de Muzică şi Arte Plastice
Familie: o soră şi un frate

La concursul desfăşurat la Cluj Napoca, Andrei şi-a măsurat talentul cu elevi din toată ţara. 

„Am cântat concertul în Re major de Antonio Vivaldi, acompaniat de profesorul Andrei Dragomir. Apoi, am interpretat Studiul numărul IX de Mateo Farcasi şi Bolero de Napoleon Coste. Ultimele două se cer şi pentru admiterea la conservator. Eu sunt foarte mulţumit de modul în care m-am prezentat şi am interpretat, mai ales că au fost elevi talentaţi, iar punctajele au fost foarte strânse“, spune medaliatul cu argint la Olimpiada naţională de muzică.

Tânărul a fost pe podium şi în 2008, când a o cupat locul III la aceeaşi competiţie.

Petrece patru ore pe zi în sala de pregătire de la şcoală. „Acasă mă pregătesc foarte puţin. Orele de studiu intens sunt la şcoală, unde e linişte. Petrec mult timp alături de profesorul meu, cu care discut foarte multe lucruri utile şi interesante. De obicei ajung acasă pe la opt seara“, motivează Andrei.

Preferă compoziţiile romantice ale lui Johann Sebastian Bach, Carlo Domenicani, Roland Dyenes şi Augustin Barios Mangon.

Primul premiu la 13 ani

Elevul nu provine dintr-o familie cu tradiţie muzicală. A ajuns la Liceul de Muzică din Alba Iulia la îndemnul mătuşii sale, Marina Podar, care şi-a dat seama că Andrei are ureche muzicală. Primele acorduri de chitară s-au auzit în clasa a V-a. Munca şi talentul şi-au spus repede cuvântul şi au apărut şi primele rezultate.

Primul premiu l-a obţinut la vârsta de 13 ani, o menţiune la un concurs de la Sighetul Marmaţiei. Un an mai târziu, s-a clasat pe locul întâi la olimpiada regională de muzică. De atunci este sub bagheta profesorului Dragoş Tudor, care îi este şi dascăl şi prieten, după cum ne spune Andrei Manciu.

image

Tânărul a descoperit că atenţia pe care o acordă chitarei clasice şi participarea la competiţii îl pregătesc pentru viitor mai mult decât putea să creadă, la început.

Începutul studiilor liceale a coincis cu participarea la Festivalul naţional „Johann Sebastian Bach“ ţinut la Cluj Napoca. „A fost o adevărată plăcere să cânt acolo, a fost sala plină, un moment unic“, spune elevul de la Liceul de Muzică.

În vara anului trecut a fost finalist la Festivalul internaţional de chitară clasică ţinut tot la Cluj. „Am cântat pe scena unde au fost artişti mari din străinătate precum Rafael Aquirre şi Andras Caki. Este al doilea festival ca importanţă de la noi din ţară“, a încheiat elevul.

Câte instrumente ai schimbat în ultimii şase ani?
A.M.:
„Prima chitară am primit-o de la un prieten, aveam nevoie urgentă de un instrument, deşi atunci nu eram hotărât că voi urma acest drum. La începutul studiilor liceale am cântat la chitara şcolii. Anul acesta, înainte cu o lună de Olimpiada Naţională mi-am luat o chitară făcută manual, de un lutier din Sfântu Gheorghe. În total, am schimbat cinci instrumente şi nu o să mă opresc aici“

Cum ai caracteriza muzica care se promovează pe piaţa muzicală de la noi?
A.M.:
„Respect toate genurile de muzică. Sunt unele care transmit mesaje positive, dar şi unele care influenţează negativ adolescenţii. Dacă ar fi să mă refer la muzica clasică, aceasta trebuie ascultată, simţită, înţeleasă, nu doar pusă ca un fundal. Mulţi tineri ocolesc acest gen, probabil şi pentru că este prost plătit la noi în ţară. Sunt cazuri în care chiar părinţii îi încurajează în acest sens. Un lucru e sigur: eu  rămân adeptul muzicii clasice“

Ce-i place: „ Îmi face plăcere să-mi petrec timpul liber alături de familie şi prieteni. De câte ori am ocazia caut un colţişor de natură, unde mă relaxez cel mai bine. Dacă fac o promisiune, încerc să mă ţin de cuvânt, să rezolv lucrurile în timpul stabilit “, spune Andrei

Ce nu-i place: „Nu-i înţeleg pe oamenii care îşi arogă dreptul de a-i judeca pe ceilalţi pe dinafară, fără a se deranja să le cunoască cu adevărat calităţile. Nu îmi place să execut ordinele altora, indifferent cât de bine ar fi întemeiate. Sunt adeptul dialogului“, a încheiat chitaristul.

Premii obţinute: 
2008-Premiul Johann Sebastian Bach, la Festivalul cu acelaşi nume
2009-Premiul de excelenţă la Festivalul „Johann Sebastian Bach“
2009-Premiul I la Festivalul Naţional „ Timotei Popovici“
2010- Premiul de excelenţă la Festivalul „Johann Sebastian Bach“
2011-Menţiune la Festivalul internaţional „Tera Siculorum“


Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite