Alba Iulia: Portret. Andreea Cuţitar îşi măsoară forţele în competiţiile de judo

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Andreea Cuţitar a reuşit să se remarce în competiţiile de judo cu toate că este doar un an şi jumătate de când a început să practice acest sport. Este legitimată la Clubul Sportiv Unirea şi se antrenează alături de profesorul Cristian Dinu.

A început să prectice acest sport de la vârsta de nouă ani. Ultima competiţie la care a participat este Campionatul Naţional de judo individual „Ne Waza“, care s-a desfăşurat la sfârşitul lunii noiembrie la Drobeta Turnu Severin.

Talent pentru judo

Andreea este o fată care iubeşte desenul şi muzica, îşi împarte timpul între cursurile şcolare, hobby-uri şi antrenamentele de judo. „Vin la judo de aproape un an şi jumătate. Îmi place pentru că este vorba de multă mişcare şi pentru că am posibilitatea să merg şi la concursuri, să îmi măsor forţele şi cu alţi concurenţi“, a spus tânăra judokană.

Instructorul Cristian Dinu, care antrenează mai mulţi tineri din Şard, spune că Andreea Cuţitar este un copil talentat. „Lucrez cu această grupă de copii în sala de sport a Şcolii Generale din Şard. Sunt mai mulţi tineri care sunt deosebit de interesaţi. Am început să avem şi rezultate frumoase la ultimele competiţii la care am luat parte. Andreea Cuţitar este unul dintre copiii talentaţi care promite“, a afirmat antrenorul.

Antrenamente mai grele înainte de concursuri


La fel ca în orice sport sau ramură artistică, talentul nu este singurul de care o persoană are nevoie pentru a reuşi să pună cât mai bine în lumină capacitatea şi abilităţile pe care le are. În judo pentru a ajunge la rezultate este nevoie de antrenamente şi de multă practică.

„Avem antrenament în fiecare săptămână de două ori, de fiecare dată aproximativ două ore. Înainte de concursuri antrenamentele sunt mai grele, pentru că facem mai multe procedee. Întâi facem încălzire, forţă şi mai apoi facem lupte“, a spus Andreea Cuţitar.

Antrenamentele progresive sunt confirmate şi de instructorul de judo. „La început avem un antrenament mai lejer şi la fel ca în fiecare sport pregătirea pentru concurs este mai minuţioasă şi mai atentă. Facem şi forţă dar alocăm mai mult timp luptelor“, a spus antrenorul tinerilor din Şard.

Tânăra a participat până la acest moment la mai mult competiţii, la faza judeţeană, zonală şi naţională a competiţiilor de judo dar şi la concursuri amicale. „Este foarte greu pentru copii să îşi stăpânească emoţiile în competiţie. Din această cauză am încercat să îi scot la cât mai multe concursuri pentru a putea să câştige experienţă competiţională“, a mai spus antrenorul Cristian Dinu.

La câte competiţii ai participat până acum?
A.C.: „Am fost la cinci concursuri de judo. La faza judeţeană de anul acesta am luat locul II şi am mers mai departe la zonală. M-am calificat şi pentru faza naţională, dar acolo nu am mai reuşit să câştig. Am pierdut un meci şi nici nu am mai fost trasă în recalificări.“

Care dintre concursuri ţi-a plăcut cel mai mult?
A.C.:
„Mi-a plăcut când am fost mai departe pentru că am văzut şi locuri mai deosebite. Mi-a plăcut la Drobeta Turnu Severin. Cel mai mult mi-a plăcut însă la concursul amical de la Sibiu. Oraşul a fost foarte frumos şi mi-a plăcut şi cum am luptat. Cred că acolo am făcut cele mai bune meciuri ale mele.“

Ce-i place: „Îmi place peisajul de la Şard şi îmi place să desenz. Îmi place muzica. Filmul meu preferat este «High School Musical». Actorii sunt tineri şi au aproape aceleaşi probleme pe care le avem şi noi.“

Ce nu-i place: „Nu îmi plac oamenii care nu se ţin de cuvânt şi nici nu prea îmi plac manelele. Nu sunt foarte pretenţioasă dar cred că este şi muzică mai bună. În rest mă mai deranjază şi trenul care trece prin Şard pentru că mă trezeşte în fiecare dimineaţă înainte să răsară soarele.“

Profil:
Născută:  24 februarie 1998, Alba Iulia
Studii: Elevă la Şcoala Generală din Şar

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite