Alba Iulia: Portret: Andreea Luha este o sportivă talentată şi cu multă voinţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Portret: Andreea Luha este o sportivă talentată şi cu multă voinţă
Alba Iulia: Portret: Andreea Luha este o sportivă talentată şi cu multă voinţă

Andreea Luha are mai multe pasiuni, de aproape doi ani face judo şi de asemenea dansuri. La judo, sub îndrumarea instructorului Cristian Dinu, a început să aibă şi primele rezultate notabile. Este legitimată la Clubul Sportiv Unirea şi a adunat, până acum, trei medalii dintre care una de bronz. Locul trei l-a obţinut la Campionatul Naţional de judo individual,  „Ne Waza“, care a avut loc în 23-24 octombrie la Drobeta Turnu S

Andreea Luha va împlini în curând 10 ani, dar este deja un copil foarte hotărât care ştie ce-i place. Deşi pare paradoxal tânăra îşi împarte timpul liber între dans şi judo, un sport şi o pasiune, care se traduc prin mişcare şi antrenament. „Nu îmi place să stau în loc. De dimineaţă de cînd mă trezesc încep cu mişcarea. Până la şcoală alerg şi după amiaza fac antrenamente şi mişcare. Merge la dansuri şi de două ori pe săptămână câte două ore la antrenamentele de judo“, a spus Andreea Luha.

Instructorul Cristian Dinu care lucrează de aproape doi ani cu o grupă de elevi din Şard spune că Andreea Luha este un copil talentat care promite mult. „Sunt mai mulţi copii cu care lucrez şi care au talent dar Andreea este şi foarte hotărâtă. Are multă voinţă. Cred că are voiţă cât pentru toţi. Acest lucru se vede şi se simte încă de când intră pe saltea“, a spus instructorul de judo, Cristian Dinu.

Cinci competiţii şi trei medalii

Până la acest moment tânăra din Şard a participat la cinci competiţii. Prima medalie pe care a obţinut-o Andreea Luha a fost la o competiţie amicală la Sibiu, la „Cupa mărţişor“, iar cea mai importantă a cucerit-o la sfârşitul lunii octombrie la finala Campionatului Naţional de judo individual,  „Ne Waza“ unde a avut de înfruntat mai multe adversare. „Am intrat de cinci ori pe saltea. Am bătut de patru ori şi am luat bătaie o dată. A fost destul de greu dar mi-a plăcut. Până acum la Drobeta Turnu Severin mi-a plăcut cel mai mult dintre toate concursurile“, a mai spus Andreea. De asemenea Andreea are în palmares şi o medaliem obţinută la competiţia Memorialul „Constantin Buşe“, care se desfăşoară anual în Alba Iulia.

Pentru aceste concursuri tânăra s-a pregătit mai mult timp şi a făcut mai multe lupte de antrenament. „La început facem mai multă forţă, dar cu cât ne apropiem de competiţiile la care ne propunem să partidipăm facem mai mult antrenamente cu procedee tehnice. În antrenament ne bazăm mai mult pe luptă, sau randori aşa cum se numesc în judo“, a mai spus instructorul Andeei Luha.

Îţi este vreodată frică de adversarele pe care le întâlneşti la concursuri?
A.L.: „Nu îmi e frică dar când intru pe saltea la primul meci am emoţii. După ce încep procedeul îmi revin şi nu mai am probleme. Până acum am întâlnit o singură adversară care mă bate mereu. Ne întâlnim la concursurile de zonă. Cred că şi pe ea o să o bat în următoarele competiţii“.

Care este procedeul de judo care îţi place cel mai mult?
A.L.:
„Trebuie să şti mai multe lucruri, cum să cazi, când să intri la procedeu. Toate sunt importante. Totuşi cred că cel mai mult cred că îmi place Harai Goshi, care înseamnă secerarea mare exterioară. Prinzi adversarul de mână, il iei de după cap şi pe urmă il tragi peste tine jos“.

Cei place:


„Îmi place mişcarea, acţiunea şi îmi place dansul. Îmi place şi muzica. Cânt şi muzică populară şi muzică uşoară. Îmi mai place ora de  educaţie fizică şi sport de la şcoală şi îmi place să fug de dimineaţă“, a spus Andreea Luha.

Ce nu-i place:


„Nu-mi place să fiu singură şi să stau să aştept la coadă sau după cineva. Nu-mi plac copiii şi oamenii care nu ştiu să se poarte aşa cum trebuie şi care nu respectă regulile. Mă supără şi copiii care încearcă să pară altfel“
 
Profil
Născută: 23 decembrie 1999, în Şard
Studii: Elevă la Şcoala Generală din Şard

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite