Alba Iulia. Portret: Andrada Şuşu este vicecampionă naţională la haltere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia. Portret: Andrada Şuşu este vicecampionă naţională la haltere
Alba Iulia. Portret: Andrada Şuşu este vicecampionă naţională la haltere

Recordurile personale ale Andradei Şuşu sunt 70 kg. la stilul smuls, 81 kg. la stilul aruncat şi 151 kg. la total, dar vrea să ajungă cât mai sus, astfel ca să poată participa la o olimpiadă.

Alba Iulia a găzduit recent Campionatele Naţionale de Haltere rezervate seniorilor. La această competiţie a participat şi junioara Andrada Şuşu, din cadrul clubului CS „Unirea” Alba Iulia. Chiar dacă suferea de o accidentare mai veche, tânăra halterofilă a strâns din dinţi şi a reuşit o excelentă performanţă, a devenit vicecampioană naţională.

„Am probleme la ligamentele genunchiului drept, medicul mi-a spus că sunt puţin fisurate şi ar putea fi nevoie de o intervenţie chirurgicală. Dar am concurat accidentată, am tras de mine şi mulţumesc lui Dumnezeu că am obţinut locul doi la campionatele naţionale”, spune Andrada.

”Întotdeauna când concurez acasă, o dau puţin în bară”

A participat la categoria 75 kg., alături de alte halterofile din întreaga ţară, toate vizând titlul de campioană naţională. ”Am sperat să mă clasez pe primul loc, dar din cauza accidentării şi a emoţiilor, n-am reuşit. Întotdeauna când concurez acasă, o dau puţin în bară”, afirmă zâmbind. A fost învinsă de o sportivă de 22 de ani, componentă a lotului naţional, care a ridicat mai mult decât ea cu 10 kg, dar e convinsă că o putea întrece, dacă se afla în plenitudinea forţelor. „Am ridicat cu 20 de kg. mai puţin decât la o competiţie precedentă, aşa că puteam câştiga. Cel puţin la stilul smuls şi, probabil, şi la total”, e de părere Andrada.

Peste trei săptămâni va participa la campionatele naţionale de juniori şi tineret unde vrea să se claseze pe cea mai înaltă treaptă a podiumului. „Sper să ies campioană la toate stilurile, dar mi-e tare frică de genunchi. Vreau să particip cu orice preţ, să ştiu că trag cu dinţii de bară, numai să-mi menţin titlul de campioană naţională la tineret şi juniori”, spune hotărâtă tânăra halterofilă.

Mama vroia să o facă fotomodel

Elevă în ultimul an la Liceul Sportiv Alba Iulia, Andrada Şuşu a fost mai întâi portar de handbal, dar a renunţat la acest sport. ”N-am mai făcut handbal pentru că nu mă simţeam în largul meu. E un sport de echipă şi trebuia să depind de celelalte coechipiere, iar mie mi-a plăcut întotdeauna să câştig pe propriile puteri, să ştiu că doar eu greşesc când pierd sau e meritul meu când câştig”, afirmă sportiva. A fost selectată la haltere de profesorul Ioan Frăţilă, actualul ei antrenor.

Când au aflat că şi-a ales un sport atipic sexului frumos, părinţii Andradei s-au îngrijorat, dar nu prea tare considerând că e doar un capriciu al ei. N-a fost aşa şi, în timp, s-au obişnuit şi acum îi sunt alături, o încurajează. „Mama vroia să mă facă fotomodel. Şi tata la fel, dar acum nu mai au nimic împotriva halterelor, chiar dacă, poate, nu sunt pe deplin mulţumiţi”, spune Andrada.

Ce îţi doreşti pe plan sportiv ?
A.Ş.: Să practic halterele până când mă ţin puterile şi să ajung la nivel maxim, să ajung în lotul naţional, să particip la competiţii internaţionale şi măcar la o olimpiadă. Dar pentru asta trebuie să ştii ce trebuie să faci, să ai multă ambiţie, să fi muncitor, perseverent şi să nu fii moale. Eu sunt un pic moale, dar încerc să trec peste şi să dau tot ce pot.

Apreciezi mod deosebit un anumit halterofil ?

A.Ş.: Da. Îmi place foarte mult de Sebastioan Dogariu, de la Oneşti, face parte din lotul naţional de seniori. A fost prezent şi la Campionatele Naţionale de la Alba Iulia. E un sportiv bun, ambiţios şi modest, muncitor şi respectuos. Cu bun simţ, fără vedetisme în cap, se vede că lucrează serios, nu se joacă.

Ce-i place:


„În timpul liber, pe care nu prea îl am, îmi place să stau împreună cu părinţii mei şi să mă odihnesc. La oameni îmi place, în primul rând, bunul simţ şi cei şapte ani de-acasă. Apreciez oamenii respectuoşi, civilizaţi, cu care să pot purta o discuţie agreabilă.”

Ce nu-i place:

„Detest oamenii care vor să pară ceea ce nu sunt, se dau grozavi şi în realitate nu sunt cine ştie ce. Mă deranjează, totodată, oamenii fără principii, fără coloană vertebrală, persoanele care se laudă cu lucruri pe care nu le-au făcut niciodată.”

Profil:
Data naşterii: 29 iulie 1991, Alba iulia
Educaţie: elevă în ultimul an la Liceul Sportiv Alba Iulia

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite