Alba Iulia: Elevele care au luat 10 la Bac vor să studieze în străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Andra Bîlea şi Alexandra Marica sunt singurele absolvente de liceu care au reuşit să treacă cu nota 10 examenul de Bacalaureat. Colege de clasă la Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan“ din Alba Iulia, cele două adolescente au perseverat la învăţătură în cei patru ani de liceu, dar nu au lăsat depoarte nici pasiunile sau distracţia.

Bacalaureatul nu a fost tocmai o problemă pentru Andra şi Alexandra care au terminat clasa a XII cu 10 pe linie. Cu toate că nu se aşteptau la aceeaşi notă la examenul de absolvire, perseverenţa la învăţătură şi-a spus cuvântul. „Cred că am învăţat ca orice alţi elevi, în ultimele săptămâni, însă secretul stră în perseverenţă. Am învăţat constant şi anii anteriori astfel că memoria are exerciţiu şi nimic nu era atât de complicat“, a spus Andra.

Află topul liceelor în funcţie de promovabilitatea la Bacalaureat

Un aport important în rezultatele obţinute de tinerele absolvente şi l-au adus şi profesorii. „Cred că dacă eşti atent la ore, iar profesorii se implică cu adevărat, 90 la sută din materie o înveţi la clasă. Eu cam aşa am procedat. În ultimul an am învăţat aproape în fiecare zi“, a afirmat Alexandra.

Emoţii la română şi istorie

Examenul de Bacalaureat nu le-a creat probleme elevelor, însă niciuna dintre acestea nu se aşteptau la note maxime. Limba română şi istoria le-a dat emoţii. „La română de cele mai multe ori corectorii sunt subiectivi. Nu ştii niciodată cum consideră ei răspunsul. Este o materie stufoasă şi nu ştii niciodată la ce să te aştepţi. De obicei se punea accentul pe romane, dar anul acesta s-a dat basmul“, a precizat Alexandra.

Pentru Andra nici istoria nu a fost o materie lipsită de emoţii. Cu toate că a participat la toate olimpiadele de istorie începând din clasa a V-a, emoţiile au fost inerente. „Când ieşit din examen şi auzi o multitudine de variante începi să te întrebi ce mai e corect. Nu mai eram sigură pe ce am scris“, a afirmat Andra.

image

Atât Andra cât şi Alexandra vor să se îndrepte către facultăţi din Cluj Napoca. „Mă voi înscrie la Facultatea de studii europene  cu predare în limba engleză. Îmi doresc să obţin o bursă în străinătate“, a spus Alexandra. Speranţa că dincolo va fi mai bine o fac şi pe Andra să îşi dorească acelaşi lucru după ce se va înscrie la Facultatea de Relaţii Internaţionale. „În ţară tinerii nu au posibilităţi de afirmare. Se promovează prea mult nonvalorile“, au spus tinerele.

Absolventele se declară dezamăgite de starea învăţământului la ora actuală. „Am rămas siderată când am văzut rezultatele de anul acesta. E păcat că au renunţat la examenul  de capacitate pentru că astfel se făcea o selecţie a elevilor. Profesorii se implică atât cât simt că se poate. În momentul în care văd că nu au cu cine, lasă garda jos“, a afirmat Alexandra Marica.

Un elev de nota 10 nu este neapărat un tocilar, au demonstrat-o chiar cele două tinere care şi-au  împărţit timpul între învăţătură, distracţie şi pasiuni. „Am avut timp să le fac pe toate: să învăţ, să fac sport, să pictez şi să mă dau cu rolele“, a spus Alexandra. „Nu mi-au lipsit ieşirile cu prietenii, timpul să citesc sau să fac jogging“, a completat Andra.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite