Ana Maria Cîrnaţiu iubeşte artele şi pictează de la vârsta de 5 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ana Maria Cîrnaţiu tocmai a fost admisă la liceu, la secţia de arhitectură. Este pasionată de pictură şi îşi doreşte o profesie în domeniul artelor.

Profil:
Data şi locul naşterii: 30 iulie 1995
Studii: elevă la Liceul de muzică şi arte plastice

La 15 ani, adolescenta nu ştie încă încotro o vor purta paşii în viitor, dar îşi doreşte o carieră în domeniul artelor. „Este un domeniu vast care îţi oferă posibilitatea de a crea şi de a-ţi folosi imaginaţia“, a afirmat Ana Maria. Desenează din copilărie, iar la vârsta de 5 ani a fost dusă de mama sa la Palatul Copiilor unde profesorii au început să îi şlefuiască talentul. În clasa a VI-a, din cauza progamului încărcat de la şcoală şi a orelor de după amiază a fost nevoită să renunţe la cursuri.

A început însă în scurt timp să participe la Centrul de iconografie organizat de Muzeul Unirii, unde a învăţat să picteze icoane pe sticlă şi pe lemn. În clasa a VIII-a s-a înscris la Centru de cultură „Augustin Bena“, la clasa de pictură sub îndrumarea profesoarei Ioana Raica. Îi place să picteze natură statică şi peisaje. „Depinde de starea de spirit pe care o am, pentru că în creaţie acest lucru e foarte important. Dacă simt că ceea ce văd poate fi aşternut pe pânză cu plăcere de către mine, o fac“, a afirmat adolescenta.

A realizat până acum zeci de lucrări pe care le-a expus în diferite expoziţii, însă nu este decisă dacă pe viitor va realizao expoziţie personală. „Cred că este prea devreme să mă gândesc. Mai am multe de învăţat chiar dacă simt că într-un an de zile am progresat mult la Centru de cultură“, a spus Ana Maria. Desenul o ajută să se exprime cel mai bine şi încearcă să facă din acesta chiar o meserie. „Am făcut şi sacrificii, dar nu pot spune că sunt foarte mari. Poate timpul liber a fost mai puţin, însă nu regret pentru că am învăţat multe, să mă dezvolt şi să mă exprim“,a povestit adolescenta.

„Când sunt tristă cred că îmi ies cele mai frumoase lucrări“

De curând a fost admisă la Liceul de muzică şi arte plastice din Alba Iulia, la secţia de arhitectură. A terminat clasa a VIII-a cu media 10, iar pe parcursul şcolii generale a participat la olimpiade la limba română, matematică şi istorie. „N-am neglijat şcoala pentru pasiunea mea. Le-am îmbinat atât cât am putut şi am dedicat timp depotrivă învăţăturii cât şi picturii“, a spus Ana Maria Cîrnaţiu.

Când este melancolică se simte mai inpirată. „Atunci când pictez mă simt foarte relaxată şi liniştită. Când sunt tristă cred că îmi ies cele mai frumoase lucrări. Consider că ideile sunt bune, iar cu imaginaţia stau bine. Nu m-am axat pe un anumit stil de pictură, tocmai pentru a avea libertate“, a afirmat Ana Maria.

Tot imaginaţia bogată i-a purtat paşii de curând spre un concurs antidrog cu un eseu care a obţinut locul al III-lea. „Am povestit prin prisma tânărului drogat aflat în sevraj. Citisem despre asta, iar din informaţiile pe care deja le deţineam nu era greu să îmi imaginez prin ce trece o persoană în calel momente“, a spus Ana Maria Cîrnaţiu.

Ce culori îţi place să foloseşti în lucrările tale?
A.M.C.:
„Îmi plac culorile tari pentru că sunt un om al contrastelor. Dar pot să afirm că totul depinde de starea de moment, cum mă simt, ce îmi doresc. Cel mai bine creez când sunt tristă pentru că un artist complet ca să facă artă de calitate trebuie să sufere. Dacă eşti melancolic sau trist nu poţi să faci exuberant, ori eu am desene care au un colorit puternic. În schimb am şi lucrări care nu atrag prin culori, ci prin conţinut“.  

Ce planuri ai pentru viitor?
A.M.C.:
„Tocmai am intrat la liceu, la secţia de arhitectură. Nu ştiu dacă voi continua pe acelaşi domeniu la final, însă ştiu sigur că îmi doresc arte. Orice aş putea face care implică artele şi pictura. Nu am în plan, încă, o expoziţie particulară, dar mi-ar place ca lucrările mele să fie apreciate. Voi munci pentru a deveni mai bună şi să capăt experienţă“.

Ce-i place: „Îmi pace să socializez, să cunosc oamenii discutând cu ei pe anumite teme. Îmi place să citesc, ascult muzică. Îmi place să visez cu ochii deschişi. Îmi place să îmi petrec timpul liber alături de oamenii pe care îi iubesc şi îi apreciez“.

Ce nu-i place: „Nu îmi place minciuna, aroganţa şi răutatea oamenilor. Merg pe ideea de ce să fi rău, când poţi să fi bun. Nu îmi place lăcomia, dorinţa de a avea tot timpul mai mult. Îmi pare rău de oamenii care nu sunt niciodată mulţumiţi cu ceea ce au, pentru că greşesc şi se fac singuri nefericiţi“.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite