Alba Iulia: Amintiri din epoca de aur

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Amintiri din epoca de aur
Alba Iulia: Amintiri din epoca de aur

Sărbătorită altă dată cu mult fast, fosta zi naţională a României este marcată acum la Alba Iulia doar printr-o expoziţie de fotografie şi documente. Micii, berea şi defilările din 23 august au rămas, însă, în memoria colectivă a albaiulienilor

Din fastul zilei de 23 august nu au mai rămas decât amintirile nostalgicilor şi regretul unora mai în vârstă după un trai mai sigur. La Alba Iulia, ziua de 23 august este marcată printr-o expoziţie temporară găzduită la Muzeul Naţional al Unirii. Expoziţia intitulată sugestiv „23 August – Ziua Naţională A Românilor?” reuneşte fotografii şi documente din perioada comunistă.

„Expoziţia îşi propune ca prin intermediul fotografiilor şi a obiectelor expuse să reconstituie un crâmpei din ceea ce a fost timp de 40 de ani 23 august, ziua naţională a românilor. Cu această ocazie publicul va putea vedea documente oficiale, imagini, presă, obiecte tridimensionale legate de modul în care ziua de 23 august a devenit şi a fost sărbătorită oficial drept ziua naţională a românilor”, a declarat Liviu Zârciu, purtătorul de cuvânt al Muzeului Unirii. Expoziţia poate fi vizitată până la data de 1 octombrie.

Nostalgii patriotice


Unii dintre albaiulieni regretă acele zile, alţii se bucură că au scăpat de comunism. „Sărbătoream data de 23 august la pădure, cu mititei şi bere. «23 august libertate ne-a adus!», aşa cântam după ce a venit Nicolae Ceauşescu la putere. Pe vremea comuniştilor era obligatoriu să participi la aceste manifestări, fie că vroiai, fie că nu”, a spus Vasile Sâmpetreanu, de 88 de ani, din Alba Iulia.

Acesta a sărbătorit şi data de 10 mai ca şi zi naţională. Şi pensionarului Ioan Găban i-au plăcut acele sărbători. „Era organizat tot de sindicate şi de partid. Era frumos pe atunci, parcă era mai bine. Îmbrăcaţi de sărbătoare, mergeam cu colegii de muncă, am lucrat la Copşa Mică. Micii şi berea erau foarte ieftine”, îşi aminteşte albaiulianul.

„E mult mai bine acum”

Liviu Sâmbotin este unul dintre cei bucuroşi de independenţa obţinută. „Ne obligau să mergem la defilări. Am prins în liceu şi perioada cu ţinuta obligatorie, ne dădeau «uniformă de gărzi patriotice». Este bine că s-a terminat. E mult mai bine acum”, a precizat albaiulianul în vârstă de 39 de ani.

„Eu am prins vremurile acelea din plin. Ca tânăr elev am participat la manifestaţiile de Deva deoarece aparţineam de regiunea Hunedoara. Ne duceau cu trenul, ca pe animale, pentru marea demonstraţie”, îşi aminteşte şi Eugen Toth (61 de ani).

Acesta a participat la pregătirile pentru manifestaţii, ce se desfăşurau cu o lună înainte. „Se făceau repetiţii pentru defilare, pentru gărzile patriotice, îi mobilizau pe oamenii din întreprinderi. Tineretul era scos din şcoli, dus pe stadioane să se pregătească cu o lună de zile înainte”, a mai spus Eugen Toth.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite