Ambasadorul SUA, Mark H. Gitenstein s-a arătat fascinat de istoria României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambasada SUA a acordat 30.000 dolari Asociaţiei Culturale Hyeronimus pentru inventarierea a 4.500 de artefacte descoperite pe locul Catedralei Romano-Catolice Sfântul Mihail şi al Palatului Arhiepiscopal din Alba Iulia.

Ambasadorul SUA în România Mark H. Gitenstein  a participat astăzi la ceremonia de finalizare a unui proiect prin care 4.518 de obiecte ceramice, monede,  unelte, arme şi bijuterii au fost catalogate, restaurate, inventariate şi expuse la Palatul Arhiepiscopal Romano-Catolic din Alba Iulia.  Proiectul a fost finanţat ptin intermediul Departamentului de Stat al SUA cu suma de 30.000 de dolari.

Piese provenite din perioada romană şi Evul Mediu

În ultimii 10 ani pe locul Catedralei Romano-Catolice din Alba Iulia au fost scoase la lumină peste 10.000 de fragmente ceramnice, unelte, piese de armament şi podoabe. „Acest program finanţat de Departamentul de Stat  ne-a permis selectarea celor mai imporatante artefacte şi realizarea unui inventar  şi a documentaţiei pentru mai mult de  4500 de piese. Prin acestă muncă s-a dat o identitate acestor obiecte care vor putea fi expuse astfel şi în alte muzee din ţară şi din străinătate. De altfel la sfârşitul acestei verii o parte dintre obiecte vor fi expuse şi la Budapesta“, a spus coordonatorul proiectului Daniela Marcu Istrate.

image

Obiectele care au fost descoperite şi expuse acoperă o largă perioadă de timp. „Au fost restaurate fragmente ceramice, unelte, plăci de paviment şi podoabe care provin din perioada romană, acoperă epoca marilor migraţii şi întreg Evul Mediu“, a mai spus Daniela Marcu Istrate. O parte din banii obţinţi prin acest proiect au fost foloşi şi pentru realizarea unui depozit în care obiectele să fie corespunzător conservate.  Depozitul este dotat cu aparatură care înregistrează nivelul de temperatură şi umiditate.

Ambasadorul a luat cuvântul la deschiderea expoziţiei

Ambasadorul SUA în România Mark H. Gitenstein, a vorbit înainte de a inaugura expoziţa găzduită în Palatul Arhiepiscopiei Romană-Catolice din Alba Iulia despre programul finanţat de ţara sa. „Putem spune că este un program unic în lume. Alte ţări îşi canalizează eforturile pentru recuperarea obiectelor care le aparţin în alte teritorii din lume. Noi susţinem eforturile de a recupera elemente din cultura română. Suntem fascinaţi de trecutul vostru. România trebuie să îşi prezinte valorile culturale. Noi suntem mândri să fim prietenii şi aliaţii voştri“, a spus  ambasadorul Mark H. Gitenstein.

image

Oficialul american a admirat atât piesele restaurate prin acest proiect cât şi alte obiecte bisericeşti care sunt expuse în Palatul Arhiepiscopal Romano-Catolic din Alba Iulia. „Noi intenţionăm să continuăm lucrările de restaurare atât la Catedrală cât şi la palatul Arhiepiscopal“, a spus Janos Sasz, directorul muzeului Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Alba Iulia.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite