Alternativă la bănci: albaiulienii se împrumută la Casa de Ajutor Reciproc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 3.700 de salariaţi din Alba Iulia au apelat la varianta împrumuturilor de la Casa de Ajutor Reciproc şi îşi plătesc rata lunar. Cele mai multe împrumuturi sunt luate pentru cheltuie curente, izolarea locuinţei, sau taxe şcolare. Banii trebuie restituiţi în maxim 24 de luni.

Lipsa banilor îi face pe angajaţii din Alba Iulia să opteze la soluţii variate pentru a reuşi să-şi asigure traiul zilnic. În condiţiile în care este greu de obţinut un credit, iar dobânzile sunt mari, o soluţie viabilă pentru cei care vor să împrumute sume mici de bani, o reprezintă Casa de Ajutor Reciproc a municipiului Alba Iulia.

De trei ori suma depusă   

Anul trecut, ceva mai mult de 3.700 de albaiulieni au apelat la Casa de Ajutor Reciproc fie pentru a-şi lua credit, fie pentru a pune un ban deoaparte. „Condiţiile de împrumut sunt mai bune decât la bancă. Singura problemă e cu perioada de restituire de maxim doi ani de zile, aşa că nu poţi să iei prea mulţi bani“, a spus Marius Câmpean, 31 de ani, militar.

Acesta a împrumutat 20.000 lei pentru a-şi lua o maşină. „În urmă cu patru ani, când m-am înscris, nu am avut un scop anume, a fost o metodă de a pune bani deoparte pentru zile mai puţin bune. Până la urmă mi-au folosit“, a completat Marius Câmpean.

Orice salariat poate să devină membru, iar înscrierea se face pe baza unei cereri completate cu datele personale. „Pentru început se realizează un fond social pentru constituirea unei acumulări în funcţie de care se poate lua ulterior împrumutul. Limita minimă de depunere pe lună este de 10 lei, iar cea maximă, de 200 de lei“, a spus Maria Alba, contabilul-şef al Casei de Ajutor Reciproc Alba Iulia. După minim trei luni de la înscriere, membrii noi pot solicita un împrumut, in cuantum de trei ori valoarea acumulată în fondul social propriu.

Bani pentru cheltuieli curente

Criza a crescut numărul celor care au trecut pragul Casei de Ajutor Reciproc Alba Iulia. „E o creştere lentă, dar nu spectaculoasă. Aceasta se datorează şi faptului că unii vin, alţii pleacă, îşi încetează colaborarea cu noi la cererea lor“, a mai spus contabilul-şef al instituţiei. Aceasta a precizat că cei mai mulţi salariaţi provin din rândul bugetarilor, iar ponderea cea mai mare o au angajaţii din învăţământ.

Sumele împrumutate variază de la 1.000 lei până la 10.000 lei. „Sunt foarte puţine sumele mai mari de 10.000 lei. Ca să acoperi ratele, trebuie să ai un venit bun. De obicei, oamenii folosesc banii pentru cheltuieli curente, chiar pentru o lucrare la dentist, doctori sau taxe şcolare. Nu se fac investiţii. Sunt bani de consum, eventual un bun electrocasnic“, a afirmat contabilul Maria Alba.

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite