„Alo? Gheorghiu-Dej la telefon“. Vezi aici cum arată aparatul la care vorbea temutul liderul comunist

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aparatul telefonic de la care a dat zeci de ordine liderul comunist Gheorghe Gheorghiu-Dej a fost făcut de deţinuţii politici. Piesa, alături de alte telefoane vechi de o sută de ani, este expusă la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia.

Aparatul telefonic de la care a dat zeci de ordine liderul comunist Gheorghe Gheorghiu-Dej, telefoane civile şi militare, de masă şi de perete, telefoane publice, staţii de emisie-recepţie şi centrale telefonice, cu baterie locală, cu baterie centrală sau automate, toate acestea pot fi văzute de albaiulieni şi turişti în cadrul unei expoziţii temporare găzduită de Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia.

Telefonul lui Gheorghiu-Dej încă funcţionează

Printre cele 70 de exponate se regăseşte şi unul dintre cele o sută de telefoane lucrate de deţinuţii politici din România.

Telefonul de masă automat, tip secretariat, a fost realizat în 1950.

image

„Modelul a fost realizat într-o serie mică de deţinuţii politici, care au lucrat doar la partea estetică. Acest lucru este indicat de forma şi aspectul lui. Cele o sută de aparate au fost oferite birourilor comitetului central al Partidului Comunist Român, iar de un astfel de aparat s-a bucurat şi biroul tovarăşului Gheorghe Gheorghiu-Dej. Se presupune că acesta i-a aparţinut liderului comunist“, a precizat Ionela Mircea, curator la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia.

Telefonul de masă este confecţionat din lemn, iar receptorul este unul tradiţional, negru. Are două sertare pentru hârtie, pe care puteau fi notate numerele de telefon sau alte informaţii. Pe capacele celor două sertare este încrustată sigla Partidului Comunist.

image

Click pentru a vedea piese expuse la muzeu.

„Aparatul, ca şi toate celelalte piese din expoziţie, a fost restaurat şi se află în perfectă stare de folosinţă. Este făcut din lemn şi are disc rotativ de formare a numerelor, specific din punct de vedere tehnic pentru perioada respectivă“, a mai spus Ionela Mircea. Aceste telefoane au fost folosite până prin 1970 când au fost înlocuit cu aparate R.F.T.

Piese de colecţie

Expoziţia „Vocea de departe. Incursiune în lumea comunicării“ cuprinde 70 de aparate de telefonie şi centrale telefonice din perioade diferite.

„Colecţia muzeului buzoian e cea mai mare colecţie de profil de la noi din ţară. Telefoanele sunt atât din ţară, precum şi din Marea Britanie, Germania, Franţa, Suedia, Belgia, Austria, Ungaria, Polonia, Bulgaria, Rusia“, a spus Ionela Mircea, de la Muzeul Unirii.

image

Click pe imagini pentru a vedea galeria foto.

Telefoanele au fost donate de colonelul Nicolae Antohi care a început colecţionarea lor din 1975.

România este reprezentată în expoziţie de aparate de telefonie realizate la Electromagnetica şi Vestitorul.

image

Cea mai veche piesă datează din 1898 şi este un model Ericson cu manivelă fabricat în Suedia.

Expoziţia temporară poate fi vizitată până la sfârşitul lunii septembrie.

Preţului unui bilet de intrare este de 3,5 lei.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite