Alin Popa a deschis în 1991 prima firmă IT din Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alin Popa a ales domeniul informaticii ca meserie înainte ca acesta să fie răspândit sau ca cineva să bănuiască că societatea va deveni dependentă de acesta. A deschis prima firmă de profil din Alba Iulia în 1991.

Profil:
Data şi locul naşterii: 7 august 1957, Târnăveni, judeţul Mureş
Studii: Facultatea de calculatoare, Cluj-Napoca; Facultatea de Drept, Alba Iulia
Familie: căsătorit, 2 copii


Alin Popa a avut norocul să fie un bun cunoscător al matematicii şi să aibă un părinte deschis la minte care i-a ales profilul pentru studiile liceale. „În 1972 nu se ştia aproape nimic despre calculatoare. Faptul că îmi plăcea matematica şi participam la toate olimpiadele din clasa a V, m-a determinat să aleg un profil care să îmi dezvolte şi să îmi îmbogăţească cunoştinţele. Tatăl meu a fost cel care a ales un liceu cu profil de informatică din Cluj Napoca“, a povestit Alin Popa. Acesta a mărturisit că tatăl său era un om deschis la minte care, sub domnia Regelui Mihai, absolvise Academia de Înalte Studii Comerciale şi Industriale“. „Am făcut parte din prima promoţie a liceului unde am urmat cursurile de specializare cu adevăraţi profesionişti“, a afirmat inginerul.

Alin Popa se declară dezamăgit de felul în care se fac astăzi orele de specializare IT. „La acea vreme specializarea era foarte importantă şi se pune accent pe practică. Am făcut puţine materii comparativ cu cele de specialitate, iar pentru acestea am avut adevăraţi profesionşti în domeniu de la Institutul de Calcul“, şi-a amintit informaticianul.

Cursurile facultăţii le-a urmat la Bucureşti şi la Culj Napoca în acelaşi domeniu. „După ce am dat examenul de admitere la Facultatea de calculatoare din Bucureşti am plecat pentru 9 luni în armată. După ce m-am întors am urmat doi ani la Bucureşti după care m-am transferat la Cluj unde tocmai se înfiinţase prima facultate cu profil informatic“, spune Alin Popa. A absolvit în prima promoţie a Facultăţii de calculatoare în 1982.

Vizita în Germania l-a motivat

A primit repartizare la Centrul de calcul din Alba Iulia unde a lucrat până în 1990 ca inginer de sistem şi şef la atelierul de proiectare. O vizită în Germania l-a determinat să prindă curaj să îşi deschidă prima companie privată, CristalSoft, care activează în domeniul tehnologiei informaţiei: calculatoare, servicii informatice, software. „Vizita în Germania m-a motivat să îmi fac o evaluare a lucrurilor şi am luat decizia de a părăsi centrul de calcul alături de câţiva colegi pentru a pune bazele unei firme. Un televizor color pus ca şi aport în natură la capital şi câte 4000 de lei au stat la temelia companiei“, a spus Alin Popa.

Nu toţi din jur au apreciat munca şi efortul specialiştilor, motiv pentru care firmele de gen s-au înmulţit repede, după părerea inginerului. „Din păcate mentalitatea românului care văd că vecinului îi merge afacerea se apucă şi ei. Ar trebui să ţină cont şi să investească în specializările lor, în meseria pe care au învăţat-o“, a conchis informaticianul.

Învăţământul românesc oferă specialişti de valoare în domeniul IT?
A.P.:
„Nu! Din păcate orice elev de liceu ar trebui să aibă trei materii obligatorii: o limbă străină, educaţie fizică şi calculatoare. Este o greşală că există în învăţământul românesc atâtea clase de informatică pentru că nu există baza materială şi profesori specialişti în adevăratul sens al cuvântului. Un procent mic din românii cu studii în domeniu ştiu într-adevăr IT, restul ştiu doar să folosească calculatorul pentru o meserie. Nu mai există oameni valoroşi în domeniu programării. Prea puţini ajung să lucreze la un nivel care să le solicite cunoştinţele. Ca să fi un informatician adevărat trebuie să ştii partea de analiză şi de proiectare la nivel înalt, ori analiştii sunt tot mai slab pregătiţi. E foarte important să cercetezi cu simţurile tale şi nu să cauţi informaţii pe internet“.

Ce-i place: „Îmi plac oamenii adevăraţi care să nu «se sucească» după cum spune românul. Îmi plac oamenii cu principii, sinceri şi veseli. Îmi place sportul şi muntele“.

Ce nu-i place: „Nu-mi plac oamenii care «mănâncă din mai multe farfurii» doar ca să le fie lor bine. Nu-mi place că după 20 ani de libertate am făcut prea puţin ca naţie“.

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite