Alianţă surprinzătoare între PDL şi PNL în Alba. PSD acuză trădarea liberalilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consilierii judeţeni PSD sunt în opoziţie pentru încă 4 ani
Consilierii judeţeni PSD sunt în opoziţie pentru încă 4 ani

Alianţa surprinzătoare între PDL şi PNL pentru configurarea unei majorităţi în Consiliul local Alba Iulia şi Consiliul Judeţean Alba a trimis PSD-ul pentru încă 4 ani în opoziţie. Dacă liderii PDL remarcă refacerea „dreptei”, reprezentanţii PSD acuză trădarea liberalilor.

Primul semn privind o înţelegere între PDL şi PNL a apărut dinainte de începerea şedinţei de constituire a Consiliului local Alba Iulia. Consilierii PSD şi PP-DD erau foarte afectaţi de majoritatea care urma să fie realizată. Preşedintele PNL Alba, Teodor Atanasiu, a stat tot timpul şedinţei lângă Ion Dumitrel, preşedintele PDL al Consiliului Judeţean. La un moment dat a venit Ioan Dîrzu (preşedintele PSD Alba) care a dorit o discuţie cu Atanasiu afară. Liderul liberal a refuzat şi i-a spus lui Dîrzu să plece că vrea să „pună viceprimar“.

Refacerea dreptei în Alba

Lucrurile au mers aşa cum era deja stabilit. Paul Voicu (PDL) şi Simone Albani (PNL) au fost aleşi viceprimari. După şedinţă primarul Mircea Hava, liderul PDL Alba, a remarcat refacerea „dreptei” politice în Alba. „Astăzi cred că s-a făcut un lucru excepţional la Alba Iulia. Aţi arătat că vreţi ceva şi aţi hotărât acest lucru prin vot. Mă bucur că aţi făcut lucrul ăsta. Aşa cum de la Alba Iulia a pornit ceasul României Mari sunt sigur că tot de la Alba Iulia va porni ceasul a ceea ce înseamnă o coagulare a tot ceea ce însemană dreapta“, a declarat Mircea Hava la finalul şedinţei Consiliului local.

Înţelegerea a fost respectată şi la Consiliul Judeţean, unde au fost aleşi vicepreşedinţi Alin Cucui de la PDL, respectiv Florin Roman de la PNL. După şedinţă Ioan Dîrzu i-a acuzat pe liberali de „trădare”.

“Am fost trădaţi de PNL”

„Ceea ce s-a întâmplat astăzi a fost o încălcare clară a protocolului USL Alba şi noi considerăm că a fost trădat USL la nivelul judeţului. Părerea mea este că lucrurile puteau să arate altfel, că după o campanie electorală în care noi am susţinut candidaţii PNL, în care ne-am bătut pentru ei, în care am făcut sacrificii, am fi meritat ca alături de la colegii de la PP-DD să facem un grup unit, să facem majoritate şi să facem ceva mai bine pentru judeţul Alba. Judeţul Alba merita mult mai mult, merita ca USL să funcţioneze perfect şi acest lucru ar fi fost posibil dacă şi partenerii noştri ar fi fost de acord cu această părerea”, a declarat preşedintele PSD Alba Ioan Dîrzu.

Liderii PP-DD - Cornel Comşa şi PSD - Ioan Dîrzu în timpul şedinţei de constituire a Consiliului local

Liderii PP-DD - Cornel Comşa şi PSD - Ioan Dîrzu

Dîrzu a precizat că la momentul actual USL Alba este în blocaj. „În perioada imediat următoare USL Bucureşti trebuie să ia anumite decizii în legătură cu situaţia din judeţul Alba”, a completat Dîrzu. "Se pare că Alianţa DA s-a refăcut în judeţul Alba, contrar protocolului USL de la nivel naţional şi local, care interzice orice colaborare cu PDL la constituirea consililor locale şi celor judeţene. Noi (nn – PSD) am fost fair play şi am respectat înţelegerea avută vineri cu PP-DD şi PNL, conform căreia USL urma să facă majoritate atât la Alba Iulia cât şi în Consiliul Judeţean Alba. Se pare că unii au ales să încalce protocolul şi au negociat separat un protocol secret cu PDL. Situaţia va fi tranşată de conducerea centrală a USL, care cu siguranţă nu va accepta această trădare. Este regretabil că unii aleşi locali s-au jucat de-a războiul cu PDL Alba şi în fapt au ales să părăsească electoratul care a votat pentru schimbare în judeţul Alba”, a afirmat Ovidiu Jidveian, preşedintele PSD Alba Iulia.

“Protocolul USL nu a fost încălcat”

Liderul PNL Alba Teodor Atanasiu a respins acuzaţiile lui Ioan Dîrzu. “Am încercat să creăm o majoritate din care să facem parte şi din care să putem să ne promovăm proiectele. Singura majoritate posibilă de încheiat este cea cu PDL. Procotcolul USL nu a fost absolut deloc încălcat. Noi avem un protocol în care la consiliile locale şi la Consiliul Judeţean mergem împreună dacă putem să constituim majorităţi împreună. Nu am reuşit să luăm suficiente voturi pentru a avea o majoritate, n-am reuşit să atragem alături de USL un partid cu care să putem să mergem şi în aceste condiţii eram puşi în situaţia de a merge patru ani în afara jocului politic sau să încercăm să facem alt tip de majorităţi“, a afirmat Atanasiu.

Atanasiu si Dumitrel

Teodor Atanasiu (PNL), Florin Roman (PNL) şi Ion Dumitrel (PDL)

Deputatul liberal a completat că nu a existat nicio înţelegere cu PSD. “N-am avut nicio înţelegere cu domnul Dîrzu să mergem împreună, braţ la braţ, la pierdere. Nu am trădat pe nimeni, că n-am încălcat niciun protocol“, a mai spus preşedintele PNL Alba. Atanasiu a completat că înţelegerea cu PDL s-a rezumat la Consiliul Judeţean şi la câteva consilii locale printre care şi municipiul Alba Iulia.

Ce zice liderul PP-DD Alba

Preşedintele PP-DD Alba a criticat, la rândul său, alianţa creată între PDL şi PNL. "Mircea Hava şi Teodor Atanasiu au tratat ca o formalitate negocierile cu PSD şi PP-DD şi au bătut palma doar din interese strict pecuniare ignorând încă o dată nevoia de schimbare şi votul dat pentru schimbare de către locuitorii municipiului Alba Iulia şi ai judeţului Alba. Sunt curios cum o să justifice Crin Antonescu alianţa cu Traian Băsescu şi cum o să justifice liberalii în general faptul că au salvat de la disoluţie ultima enclavă pedelistă din România. Forţa banului este mai mare, din păcate, decât forţa votului cetăţenilor. Şi, din păcate, această alianţă reglează premisele unei noi înţelegeri parşive, în Alba, pentru la toamnă. PP-DD îşi va consolida toate organizaţiile locale în următoarele trei luni şi suntem convinşi că cetăţenii judeţului Alba vor sancţiona această manevră politică făcută peste capul şi votul lor", a declarat Cornel Comşa-

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite