Alba Iulia: Alexandru Bogdan vrea să practice judo în Japonia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alexandru Bogdan s-a întors recent de la campionatele europene de judo, unde, din peste 30 de concurenţi, s-a clasat pe locul V. În doi ani de zile a participat la numeroase concursuri şi turnee unde a cucerit premii importante.

Profil:
Data şi locul naşterii: 16 martie 1994, Alba Iulia
Studii: elev la Liceul „Horea, Cloşca şi Crişan“ din Alba Iulia
Familie: un frate

Alexandru Bogdan iubeşte sportul, oricare ar fi acesta, şi a practicat diferite sporturi încă din copilărie. „Am început cu înot, fotbal şi karate, ca după ani de zile să aleg judo“, a afirmat adolescentul. Tatăl său a fost cel care i-a „uşurat“ alegerea. „Tata a practicat judo de performantă, iar atunci când verişorul meu, care făcea judo,  avea nevoie de ajutor era acolo. Eu eram deja sportiv, dar trăind într-un mediu unde judo era la putere am decis să încerc“, a povestit Alexandru.

Prima experienţă cu acest sport a fost una dureroasă la propriu. „M-au pus faţă în faţă cu un coechipier mai mare decât mine, şi după cum poate era de aşteptat, am luat bătaie. Am fost dezamăgit, dar ce puteam face?“, şi-a amintit sportivul. Lanţul dezamăgirilor pentru începătorul în ale judo-ului era totuşi la început. Au urma competiţii pe care le-a pierdut şi care l-au descurajat.

„Voiam să renunţ, dar tatăl meu mi-a deschis ochii spunându-mi să am răbdare că vor veni şi rezultatele“, a povestit albaiulianul. Acestea nu s-au lăsat aşteptate şi de la vârsta de 14 ani, Alexandru a intrat în lanţul competiţiilor câştigate. În urmă cu doi ani câştiga primul campionat naţional. La 15 ani ocupa locul al doilea la naţionale şi locul V la balcaniadă în Grecia. „Rezultatele simţeam că le merit. Mă antrenam ore în şir zilnic, iar fiecare rezultat bun era un impuls pentru mine şi ştiam că pot şi mai mult“, a povestit Alexandru.

Campion naţional

Anul acesta albaiulianul legitimat la Clubul Sportiv Alba Iulia a obţinut alte rezultate remarcabile: locul I la Campionatul naţional de judo din Slovacia, locul III la un turneu în Ungaria şi locul VII la Cupa europeană desfăşurată la Ploieşti. Campinatele europene i-au adus în urma cu câteva zile poziţia a V-a în clasament. „Sunt rezultate obţinute de 4 ore de antrenamente zilnice. Când sunt la lot acestea ajung la 6 ore“, a precizat tânărul sportiv.

Despre şcoală Alexandru spune că recuperează atât cât poate când se află în Alba Iulia. „Cam la două săptămâni plec la lot în Oradea, unde stau 14 zile. Când vin acasă încerc să învăţ şi să recuperez materia pierdută“, a completat Alexandru.

Voinţa şi pasiunea pentru sport l-au determinat tânărul sportiv să facă performanţă. „Sprijinul familiei şi al prietenilor a contat de asemenea. Tatăl meu s-a reapucat de judo doar ca să mă ajute. Pentru a face performanţă trebuie să ai voinţă. Un sport trebuie să îl faci pentru că îţi doreşti, nu din alte motiveiar eu îmi doresc. Judo mă relaxează şi îmi dă încredere în mine“, a adăugat Alexandru.

Ce planuri ai pentru viitor?
A.B.:
„Să continui cu judo. Mizez pe acest sport şi aş vrea să îmi găsesc un club în străinătate ca sportiv, iar mai târziu ca şi antrenor.  Japonia este ţara unde mi-aş dori să ajung la un club sportiv, pentru că acolo a început judo-ul. Nu ştiu dacă voi reuşi, dar îmi doresc oricum să plec din ţară, pentru că simt că dincolo aş avea mai multe şanse de afirmare, de carieră. Vreau să continui ceea ce am început atât timp cât sunt sănătos şi nu sufăr vreo accidentare.  Am şi un plan de rezervă în caz că voi eşua în cariera de sportiv din diferite motive. Îmi place medicina şi dacă ar fi să aleg o facultate asta aş alege. Îmi place foarte mult anatomia, de asta am şi ales ca profil în liceu chimie-biologie“.  

Ce-i place: „Îmi place să fac mişcare, orice fel de mişcare, fie că ies în natură cu prietenii sau cu familia, fie că mă antrenez. Îmi place să ies în aer liber cu prietenii şi să practic orice sport. Îmi place Alba Iulia pentru că e un oraş liniştit, comparativ cu Oradea, unde îmi petrec o mare parte a timpului“.

Ce nu-i place: „Nu îmi place că timpul meu liber este foarte puţin şi nu ajung să petrec mult timp cu prietenii sau familia. Nu am timp să mă distrez atât cât aş vrea. Nu îmi plac oamenii care mint şi care vor rezultate fără muncă“.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite