Alba Iulia: Alexandra Sicoe colecţionează creioane pentru „sufletul” său

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Colecţionează creioane doar de vreo 3 ani, dar pasiunea a început în copilărie. Piesa cea mai îndrăgită a colecţiei este un creion ce a aparţinut tatălui ei. Alexandra Sicoe colecţionează creioane din anul doi de facultate, acum fiind masterand în cadrul Universităţii „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, Facultatea de Ştiinţe.

Totul a început într-o zi, când şi-a cumpărat mai multe creioane, şi a văzut că arată bine, mai ales făcute mănunchi şi puse printre cărţile din bibliotecă. „Şi atunci am început să le aleg, să le departajez, să rămână cele unicat într-o parte, şi celelalte, dublurile, în altă parte. Şi aşa, cumpărând tot timpul, şi punând deoparte cele care nu erau intacte, numărul lor a crescut văzând cu ochii. Cred că acum am peste 350”, ne-a spus Alexandra.
Colecţionează doar creioane din lemn, de dimensiuni obişnuite, şi nu creioane din lemn sculptate, spre exemplu, cum se găsesc în zona Maramureşului. Întradevăr, acestea sunt sortate după aspect, culori, diametru.
„Colecţionez creioanele normale, pe care le cumpără părinţii copiilor pentru şcoală, să fie din lemn neapărat, să fie unicat, adică, în ceea ce mă priveşte. Unicat înseamnă să nu mai am vreun creion de culoarea, modelul sau dimensiunea respectivă”, completează tânăra stabilită de ani buni în Alba Iulia.

„Vedeta” colecţiei are 38 de ani

Creionul la care ţine cel mai mult, este un creion vechi, de pe vremea când tatăl său era copil. La ora actuală, creionul Carpaţi a ajuns la venerabila vârstă de 38 de ani. Are creioane şi din afara ţării, cel mai simpatic dintre cele „străine”, fiind un creion Milka adus din Elveţia.
„Am creioane primite de la prieteni sau primite cu ocazia anumitor evenimente. Spre exemplu, un alt creion drag mie este cel primit în ziua în care am absolvit facultatea”, ne-a spus Alexandra.
Tânăra speră ca pe viitor numărul creioanelor să atingă un număr considerabil. Nu colecţionează creioane din dorinţa de a ieşi în evidenţă ori din dorinţa de a se deosebi de ceilalţi.
„Le colecţionez pentru propria-mi plăcere, pentru a putea arăta, poate, viitorilor copii, nepoţi, familiei, că e important pentru bucuria ta sufletească, pentru îmbunătăţirea stării de spirit să ai un hobby, o preocupare care să te deconecteze, să te facă să uiţi de activităţile zilnice, de monotonie, să te facă să te gândeşti la altceva, să te facă să-ţi amintesti, uitându-te la un creion anume, de unde l-ai luat, primit, când, cum, să rememorezi evenimente.
La fel cum o melodie, un film, o secvenţă, te face să te gândeşti la ceva anume, aşa şi creioanele, sau orice ai colecţiona, îmi declanşează anumite amintiri. Asta înseamnă de fapt să colecţionezi: să fie ceva pentru tine, pentru sufletul tău, pentru bucuria ta”, ne-a mai destăinuit Alexandra Sicoe.

Când ai cumpărat ultima dată un creion?
Ultima dată, cred că săptămâna aceasta, mai exact acum 4 zile! Devine însă din ce în ce mai greu să găsesc noi modele, mai ales că papetăriile şi librăriile nu sunt foarte numeroase în oraşul nostru. Atunci când vizitez un alt oraş, nu ratez ocazia de a cumpăra alte creioane, care, însă, trebuie să fie unicat pentru colecţia mea.

Ce părere au cei din jur despre pasiunea ta?
Nu sunt foarte mulţi cei care ştiu de acest obicei, însă cei care au aflat mă surprind din când în când cu câte un creion, mai ales la întoarcerea din altă localitate ori ţară. Este un hobby ca oricare altul, care îmi permite să evadez din viaţa de zi cu zi.

Ce-i place: „Îmi place liniştea de dinainte de răsărit, îmi place atmosfera dinaintea furtunii ori agitaţia antemergătoare sărbătorilor! Îmi place să mă plimb cu bicicleta pe drum de ţară şi călătoriile. Aştept cu nerăbdare vizita la bunici pentru a mânca cireşe. Îmi place verticalitatea şi îmi place să fiu în preajma oamenilor de la care am ce să învăţ”. 
Ce nu-i place: Nu îmi plac oamenii fără personalitate, ce-şi schimbă părerea în funcţie de adierea vântului. Şi mai mult mă enervează politica şi ştirile de la ora 17.00. Mă scoate din sărite mestecatul pe gumă în public şi aruncatul de gunoaie pe stradă sau ori altundeva în afara spaţiilor special amenajate”.

Ce crede despre Alba Iulia:
Îmi place faptul că e un oraş modern, aerisit, în comparaţie cu Clujul, spre exemplu, şi un oraş cu un mare, mare potenţial economic şi turistic. Îmi place să mă plimb şi să admir ce este frumos în oraş.

Nu îmi place faptul că cei de aici nu pun aşa de mare preţ pe oraş, pe curăţenie, pe faptul că sunt albaiulieni şi ar trebui să fie mândri de acest lucru. Nu poţi să caracterizezi un oraş fară a ţine cont de locuitori, pentru că un oraş fără oameni nu există. Trebuie să se schimbe oamenii prima dată şi abia după aceea oraşul.

Profil:
Născută: 07 aprilie 1986, Buninginea, judeţul Alba
Educaţie: Facultatea de Ştiinţe
Experienţă: Masterat în curs, specializarea „Administrarea afacerilor”
Familie: Necăsătorită, şi nici nu crede că se va căsători vreodată

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite