Alba Iulia: Portret. Alexandra Suciu, semnalizează fotbaliştii în ofsaid

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Studentă în anul II la două facultăţi, Drept şi Educaţie Fizică, Alexandra Simona Suciu şi-a ales în paralel un domeniu de activitate mai puţin obişnuit pentru o reprezentantă a sexului frumos: este arbitru asistent de fotbal.

„Îmi place foarte mult fotbalul şi am hotărât să fac acest pas. Am absolvit cursul de arbitri în 2007 şi un an mai târziu am dat examenele şi astfel am ajuns arbitru stagiar.

Prima dată am fost mai rezervată, mai ales că toţi apropiaţii îmi spuneau că la meciuri o să fiu jignită de spectatori, dar mai apoi a început să-mi placă tot mai mult. Sigur, nu poţi să-i mulţumeşti pe toţi, au mai fost dintre cei care m-au trimis la cratiţă, dar am avut satisfacţia de a fi aplaudată de mulţi spectatori“, povesteşte Alexandra.

Vicecampioană balcanică la marş

Arbitrează de doi ani în liga a patra de fotbal, dar este monitorizată de Comisia Centrală de Arbitri pentru o eventuală promovare în liga a treia a sportului rege. „Luna aceasta sau luna viitoare trebuie să mă cheme la un curs de instruire. Suntem trei din Alba care vom merge, eu şi încă doi băieţi – un arbitru central şi un asistent. Vom da nişte teste scrise şi fizice, iar apoi vom fi monitorizaţi în liga a treia. Vom arbitra minim cinci meciuri şi, dacă vom avea note peste 8, vom fi promovaţi în această ligă“, explică Alexandra.

E convinsă că poate ajunge chiar în lotul naţional de arbitri şi are argumente: e curajoasă, puternică şi face sport fiind una dintre cele mai valoroase atlete ale judeţului. A fost campioană naţională la marş şi a obţinut chiar titlul de vicecampioană balcanică la această probă, în anul 2006. Se antrenează şi acum pentru campionatele naţionale de anul viitor, dar nu ştie cum să-şi împartă timpul, pentru că arbitrajul o atrage mai mult. „Eu ca fată, am nişte şanse în plus în arbitraj, faţă de băieţi, mai ales că întotdeauna mi-am luat testele fizice obţinând rezultate ca băieţii“, declară tânăra.

Lucian Dan şi Alexandru Tudor sunt arbitri favoriţi

În opinia Alexandrei, pentru a face performanţă în arbitraj trebuie să fii puternic şi curajos, iar ea dispune de aceste calităţi obligatorii, mai ales că în fotbalul din liga a IV-a suporterii sunt mai diferiţi. „Aş accepta să mă jignească cineva care ştie fotbal, dar în judeţ sunt mulţi care nu prea au habar de regulament, dar contestă mereu arbitrajul. De exemplu, recent, la Lopadea Nouă, unde sunt mulţi cetăţeni de etnie maghiară, unii spectatori îmi reproşau mai mereu câte ceva. Cred că mă insultau, dar vorbeau în ungureşte, aşa că nu m-a afectat deloc“, spune, cu haz, arbitra. Visând la ecusonul FIFA, Alexandra are ca arbitri favoriţi pe aiudeanul Lucian Dan şi pe bucureşteanul Alexandru Tudor, poreclit „Brad Pitt“.


Ai un prieten fotbalist. Nu îţi este teamă că-l prinzi în ofsaid?
A.S.: „Nu, pentru că prietenul meu este portar. Doar dacă îl imită pe Necula Răducanu, renumitul fotbalist al Rapidului şi al naţionalei, singurul portar surprins în ofsaid. Pe prietenul meu îl cheamă Valentin Coca, este portarul de rezervă al formaţiei FC Argeş şi vrem peste doi ani să ne căsătorim.“

Care e echipa ta de fotbal favorită?

A.S.: „Am ţinut cu Steaua, acum nu mai ţin pentru că trebuie să fii obiectiv ca arbitru. M-a dezamăgit, însă, şi atitudinea lui Gigi Becali. Schimbă antrenorii cam des şi jigneşte jucătorii, îi tratează uneori ca pe nişte slugi, ceea ce nu-i corect. Chiar mă supără că-i insultă pe jucători foarte des. E foarte greu pentru un sportiv să fie tratat astfel.“

Ce-i place: „Nu prea dispun de prea mult timp liber, dar când prind o ocazie îmi place să mă plimb, dar doar în sezonul estival. La oameni apreciez cel mai mult curajul şi ambiţia, precum şi modul civilizat de a se comporta în societate,“ spune tânăra albaiuliancă.

Ce nu-i place: „Nu-mi place minciuna, dar nu cred că există cineva căruia să-i placă să fie minţit. Mă supără, de asemenea, oamenii fără cuvânt şi cei care nu au curajul să-ţi spună franc în faţă ceea ce simt, preferă să te vorbească în lipsă,“ afirmă Alexandra Suciu.


Profil
Data naşterii: 16 aprilie, 1998, Sebeş
Educaţie: studentă anul II la Drept şi Educaţie Fizică şi Sport
Starea civilă: necăsătorită

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite